Για την ορθή διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ


  Η ΤΕΔΚ στα πλαίσια της ενημέρωσης των ΟΤΑ του Νομού διοργάνωσε χθες 18 Ιουνίου  μια σημαντική ημερίδα παρουσία  Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων  του Νομού, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιφερειακής Διοίκησης Καρδίτσας αλλά  και αρκετών  υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ τονίζοντας την σπουδαιότητα της ημερίδας ανέφερε:

«Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε αντιληφθεί ότι  οικονομική διαχείριση είναι μια αρκετά δύσκολη και ευαίσθητη  διαδικασία. Εάν προσθέσουμε και το γεγονός  ότι η νομοθεσία  που αφορά την διαχείριση των οικονομικών αλλάζει αρκετά γρήγορα χωρίς να προλαβαίνουμε πολλές φορές να εναρμονισθούμε, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας. Σωστά κατά την γνώμη μου η πολιτεία προσπαθεί να θωρακίσει με νόμους ( κάνοντας αρκετές αλλαγές προς  το καλύτερο ) την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης.  

Η Αυτοδιοίκηση  πριν  από μερικά χρόνια διαχειριζόταν  ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ. Από τη δεκαετία του ΄90 και μετά η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται πολύ μεγαλύτερα ποσά συμπεριλαμβανομένων και των  κοινοτικών  πλαισίων  στήριξης, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο της ΕΕ.(Αυτό πρακτικά σημαίνει συστηματικό και λεπτομερή έλεγχο )

Οι  αυξανόμενες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από την κεντρική εξουσία στους ΟΤΑ δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην οικονομική διαχείριση. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον  αλλά και η συνεχής θέσπιση νέων  νομοθετικών ρυθμίσεων και μεταβολών επιβάλουν σε όλους εμάς την διαρκή ενημέρωση αλλά και ταυτόχρονη ενσωμάτωση των νέων αυτών ρυθμίσεων στην λειτουργία των Δήμων μας. Η μη έγκυρη ενημέρωση αλλά και εναρμόνιση στα νέα δεδομένα σημαίνει καθυστέρηση στην λειτουργία του Δήμου με ότι αυτό συνεπάγεται .

            Σήμερα η  τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίζεται  στον τύπο και στην κοινή γνώμη ως προνομιακό πεδίο ανάπτυξης φαινομένων διαφθοράς. Σας αναφέρω ότι σε  δημοσκόπηση της MRB τον Δεκέμβριο του 2005 στην ερώτηση «εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαχειρίζεται με διαδικασίες διαφάνειας τους οικονομικούς πόρους που έχει στην διάθεσή της για την υλοποίηση του έργου της», 27% των ερωτηθέντων απαντούν ότι συμφωνούν απόλυτα και 37,6% ότι μάλλον συμφωνούν, δηλαδή, συνολικά 64,6%.  Σημειώνεται δε πως από το ποσοστό αυτό, το 70% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος και το 68,8% στην ηλικία 35-44, ενώ η διατυπωθείσα άποψη ελάχιστα επηρεάζεται από την κομματική θέση των ερωτηθέντων. Παράλληλα, στις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη,  η τοπική αυτοδιοίκηση κατείχε τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση ως προς την κατανομή των υποθέσεων κακοδιοίκησης ανά φορέα.           Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά και αυτό οφείλεται στον προληπτικό έλεγχο που υπόκεινται οι δαπάνες των Δήμων. Φυσικά έχουν δημιουργηθεί και αρκετά προβλήματα ως προς την ταχύτητα εκτέλεσης των αποφάσεων των Δημοτικών συμβουλίων αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο σε λανθασμένες αποφάσεις και όχι σε σκοπιμότητα. Αυτούς τους λανθασμένους χειρισμούς είμαστε εδώ σήμερα να συζητήσουμε με τους ειδικούς ώστε να μπορέσουμε στο  μέλλον να βελτιώσουμε την λειτουργία των Δήμων μας μέσα από διαδικασίες πλήρους διαφάνειας αλλά και καλύτερης αποτελεσματικότητας”. Ακόμη ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς ενημέρωσης για την επίλυση των όποιων προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν. Η ΤΕΔΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια για όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των Αιρετών αλλά και των υπηρεσιών των Δήμων .

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ SPA ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ