Για την ημέρα της Γυναίκας από το Παράρτημα Καρδίτσας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας


 Για όλες τις Γυναίκες του κόσμου, η 8 του Μάρτη είναι μέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των κατακτήσεων του γυναικείου κινήματος καθώς και μέρα αφετηρίας νέων στόχων για την κατοχύρωση και επέκταση των κεκτημένων γυναικείων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση απειλεί τον περιορισμό τους ή και ακόμη και την κατάργησή τους.

Έχουν περάσει 154 χρόνια από εκείνη την ημέρα του 1857-8 του Μάρτη- που οι υφάντριες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινο ωράριο εργασίας. Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας. Η απεργία αυτή σηματοδοτεί και το ξεκίνημα του αγώνα των γυναικών για ίσα με τους άνδρες, δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η 8 του Μάρτη του 2011 βρίσκει τη χώρα μας βυθισμένη σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που υπονομεύει αργά αλλά σταθερά τα κεκτημένα με αγώνες, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απάντηση είναι μια: συσπείρωση και ενεργοποίηση των γυναικών στα κοινωνικά κινήματα, στους μαζικούς φορείς, στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα κάθε λογής κέντρα λήψης αποφάσεων.

Είναι υποχρέωση της δικής μας γενιάς,

Να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που με τόσους αγώνες και θυσίες των εργαζομένων γυναικών, προηγούμενων γενιών, κατακτήθηκαν και που σήμερα οι περισσότερες, με βίαιο τρόπο αφαιρέθηκαν και όποιες απέμειναν τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και απειλούνται με συρρίκνωση.

Να επαναπροσδιορίσουμε  τους στόχους μας ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των καιρών.

Να αντισταθούμε  στην υπονόμευση των οραμάτων και των ελπίδων- ιδιαίτερα των νέων γυναικών- για μια καλύτερη ζωή με λιγότερη εκμετάλλευση, για αξιοπρέπεια και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Να απαιτήσουμε :

  • Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας, τις γονικές άδειες και την προστασία της κύησης και της μητρότητας.
  • Ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής κα άλλων μορφών βίας.
  • Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εισαγωγή και στήριξη καινοτόμων προγραμμάτων φύλαξης παιδιών τις απογευματινές ώρες, επέκταση των Κ.Δ.Α.Π.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων: «Βοήθεια στο σπίτι», Κ.Φ.Η., Α.Μ.Ε.Α.

Η 8 του Μάρτη του 2011 ας γίνει αφετηρία νέων αγώνων, που θα έχουν ως στόχο να μην επιστρέψουμε στην ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, να κάνει στάχτη τα όνειρα και τα ανθρώπινα δικαιώματα μας στην εργασία, τη ζωή, την ειρήνη και την ελευθερία.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Εορτασμού της 9ης Μαρτίου, επετείου προς τιμήν των ηρώων του Υψώματος 731 στην Κλεισούρα το Μάρτιο του 1941
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Τη διασφάλιση της συνέχισης των έργων κατασκευής του Ε65 και την ολοκλήρωση του στρατηγικού αυτού άξονα ανάπτυξης για την Δυτική Θεσσαλία»