«Βότανα και υγεία-Επιστροφή στη φύση» – Γράφει ο Σ. Βασιλάκος


«Προτού καθιερωθεί   μονοπωλιακά η συμβατική ιατρική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα,  οι θεραπευτικές πρακτικές στηρίζονταν σε ηπιότερες φυσικές μεθόδους και τα γιατρικά παρασκευάζονταν κατά κύριο λόγο από φυσικές πρώτες ύλες. Οι λαϊκοί θεραπευτές είχαν κατακτήσει βιωματικά ένα υψηλό επίπεδο κατανόησης του θεραπευτικού δυναμικού των φυτών και είχαν στη διάθεσή τους έναν αριθμό από δοκιμασμένα γιατρικά για μια μεγάλη γκάμα ασθενειών. Η συσσωρευμένη γνώση φιλτραρισμένη μέσα από την καθημερινή εμπειρία διαδοχικών γενεών αποτέλεσε  τη βάση των διαφορετικών βοτανοθεραπευτικών παραδόσεων, οι οποίες αν και διαφοροποιούνται  αρκετά στο χώρο και το χρόνο, χαρακτηρίζονται από μια κοινή λογική που διέπει τις βασικές θεωρίες και  τις πρακτικές  τους. Η μετάβαση από τις παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές στο σύγχρονο ιατρικό μοντέλο σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε  αβίαστα ως μια φυσική συνέπεια της εξέλιξης της επιστημονικής σκέψης. Αντίθετα η συμβατική ιατρική επιβλήθηκε με τη βία μέσα από απαγορεύσεις, ποινές και διωγμούς. Ο πόλεμος εναντίον της παραδοσιακής φυσικής ιατρικής διήρκεσε αρκετά χρόνια και προκάλεσε τον αφανισμό χιλιάδων παραδοσιακών θεραπευτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της γνώσης να χαθεί μαζί με τους κατόχους της.

Η συμβατική ιατρική εδραιώθηκε και εξελίχθηκε εντελώς διαχωρισμένη από τις παραδοσιακές βοτανοθεραπευτικές πρακτικές. Ωστόσο σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στα βότανα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα εκατοντάδες φυτά έχουν μελετηθεί στα εργαστήρια όπου απομονώθηκαν τα ενεργά τους συστατικά και στη συνέχεια παρασκευάστηκαν συνθετικά για τη δημιουργία των συμβατικών φαρμάκων. Τα φυτά δεν αντιμετωπίζονται πλέον σαν οντότητες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και θεραπευτικό δυναμικό, αλλά σαν πηγή καινούριων απομονωμένων δραστικών ουσιών. Η σύγχρονη ιατρική σκέψη αδυνατεί να συλλάβει την έννοια της συνέργειας, της δραστικής  αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα συστατικά του φυτού μέσω της οποίας διαμορφώνεται το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η δράση ενός φυτού στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από το σύνολο και τις συγκεκριμένες αναλογίες των ουσιών που το αποτελούν, και όχι απλά από τα ενεργά του συστατικά. Π.χ. υπάρχουν ουσίες που περιορίζουν ή ενισχύουν  την απορρόφηση των ενεργών συστατικών από το έντερο,  τροποποιώντας την επίδρασή τους στο σώμα. Επίσης υπάρχουν άλλες ουσίες που επιβραδύνουν την απελευθέρωση των ενεργών συστατικών από πρόδρομες ενώσεις, εξισορροπώντας έτσι την τοξικότητά τους

Η θεραπευτική δράση ολόκληρου του φυτού μπορεί να διαφέρει αρκετά από τη δράση κάποιου απομονωμένου χημικού συστατικού του και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περισσότερο ισορροπημένη και καλύτερα ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό».

Πηγή κειμένου: Νέα Γουϊνέα-  Εγχειρίδιο «Για την αυτοδιαχείριση της υγείας»  Ιστοσελίδα: www.neaguinea.org

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Για την προσεχή Πέμπτη ώρα 8.30 μ.μ.

Εκτιμώντας τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και το γεγονός της σημαντικά περιορισμένης χρήσης τους από τον άνθρωπο, ένας πυρήνας ανθρώπων πήρε την πρωτοβουλία να γίνει μια συνάντηση όλων όσων ασχολούνται με τα βότανα, όπως βοτανολόγοι,  βοτανοσυλλέκτες, καλλιεργητές, χρήστες, έμποροι και άλλοι. Σκοπός της συνάντησης είναι καταρχήν η γνωριμία και η διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου ή έστω μιας παρέας, προκειμένου μέσα από αυτά να ανταλλαγούν σχετικές απόψεις και  να προωθηθεί μια μορφή συνεργασίας και επικοινωνίας με στόχο την προώθηση, εξάπλωση και διάδοση της  καλλιέργειας και χρήσης των βοτάνων.

Έτσι την προσεχή Πέμπτη 31 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. στα πλαίσια των καθιερωμένων μαθημάτων που πραγματοποιούνται στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ (περιοχή Αγ. Παντελεήμονα) θα γίνει συζήτηση για τα βότανα και την ωφελιμότητά τους. Επειδή δεν γνωρίζουμε όλα αυτά τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα βότανα,  τα καλούμε μέσω αυτού του δημοσιεύματος, την παραπάνω ημέρα και ώρα στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ για σχετική συζήτηση.

Για επικοινωνία: Σωκράτης Βασιλάκος τηλ. 2441028550, 6976017907 e-mail: sovasil4@otenet.gr

Προηγούμενο άρθρο Καλοκαίρι στη λίμνη Πλαστήρα με τα μάτια των μικρών παιδιών
Επόμενο άρθρο Στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Κανάλια – Αγ. Ακάκιος - Μορφοβούνι