Βιβλιοπαρουσίαση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου (Ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός», έχουν τη χαρά να φιλοξενούν τη γνωστή και πολύ αγαπητή σε παιδιά και μεγάλους συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου.
Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία. Τα χρόνια του παιχνιδιού και της ανεμελιάς τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.
Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία.
Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της “Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια” και “Κόκκινα χρυσά παπούτσια” διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004.
Σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 6:30, στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» του Δ.Ο.Π.Α.Κ., η συγγραφέας μέσα από εικόνες, με όμορφη αφήγηση και φυσικά με τη βοήθεια των παιδιών θα παρουσιάσει τα βιβλία της «Δεν ντρέπομαι πια» και «ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης».

«Δεν ντρέπομαι πια» – Εικόνες Χρήστος Δήμος – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Φώτης ντρέπεται για τον αδερφό του τον Κέκο γιατί φωνάζει και δε μιλά, περπατά νευρικά και βγάζει περίεργους ήχους, και τα άλλα παιδιά τους κοιτούν παράξενα όταν περπατούν μαζί στην πλατεία.
Όμως όταν μια μέρα ο Κέκος εξαφανίζεται, ο Φώτης στενοχωριέται και ντρέπεται για όσα ένιωθε για τον αδερφό του, γιατί ο Κέκος ξέρει να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα από τον ίδιο και από τους άλλους: να τρέχει γρηγορότερα από όλους, να σκαρφαλώνει εκεί που κανένας δεν μπορεί, να έχει μνήμη ελέφαντα…
Έτσι, όταν βρίσκουν τον Κέκο, ο Φώτης νιώθει χαρούμενος, περήφανος και δεν ντρέπεται πια που ο αδερφός του έχει αυτισμό.
Σε τι διαφέρει ένα παιδί με αυτισμό από τα άλλα; Πώς μιλάει; Πώς σκέφτεται; Πώς επικοινωνεί; Ποια προβλήματα μπορεί να συναντήσει; Τι βιώνει η οικογένειά του; Πώς πρέπει να του συμπεριφέρονται οι γύρω του; Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα μπορεί να πάρει ο μικρός αναγνώστης, αφού η κ. Αρτζανίδου έγραψε το βιβλίο στηριζόμενη στην μεγάλη θεωρητική και βιωμάτική της κατάρτιση πάνω στο καυτό θέμα που αφορά τον αυτισμό.
Τα παιδιά με αυτισμό είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεται κάποιος, ζουν και κινούνται ανάμεσά μας και είναι ανάγκη να τα γνωρίσουμε όχι μόνο για να τα συμπαρασταθούμε, αλλά κυρίως για να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε μαζί τους, να πάρουμε αυτά που εκείνα έχουν να δώσουν. Και έχουν πολλά.
Η κοινωνία έχει θέση για αυτά, μια θέση που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε. Το βιβλίο της κ. Αρτζανίδου επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το παιδί πάνω στο θέμα του αυτισμού και να το ενθαρρύνει να δει μια κατάσταση με άλλο μάτι.

«Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης» – Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός – Εκδόσεις Ψυχογιός
O Γαβριλάκης θυμώνει που οι άλλοι δεν τον παίζουν και δεν του δίνουν σημασία. Γι’ αυτό αρπάζει κρυφά τα πράγματά τους και τα κρύβει. Πιο πολύ όμως θυμώνει με τη μαμά και τον μπαμπά, που δεν τον προσέχουν. Κι έτσι, όταν βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο του κυρ Στάθη, κρύβει κάποιους θησαυρούς στην τσέπη του. Η μόνη που τον νοιάζεται και τον συμβουλεύει είναι η γιαγιά: “Ό,τι δε μας ανήκει δεν το παίρνουμε κρυφά, Γαβριλάκη”.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε όταν ανακαλύπτουμε ότι τα παιδιά μας αρπάζουν ξένα πράγματα; Διαβάστε την ιστορία του Γαβριλάκη και θα βρείτε τις απαντήσεις.
Αυτή η απλά και κατανοητά γραμμένη ιστορία δείχνει τη βαθιά γνώση της παιδικής ψυχής και της σχολικής ζωής που έχει η συγγραφέας. Ποιος θυμάται και μπορεί να αποδώσει καλύτερα τη γοητεία που ασκούν τα στολισμένα μολύβια και οι γομολάστιχες στα παιδιά από μια εκπαιδευτικό και συγγραφέα με ευαίσθητη ματιά; Αυτοί οι «θησαυροί» των παιδιών δεν αντιστοιχούν άλλωστε με το χρήμα στη ζωή των ενηλίκων; Το κυνήγι του χρήματος ως σκοπός ζωής δε δηλώνει μια ένδεια συναισθηματικής ζωής; Γι’ αυτό το βιβλίο αυτό βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να σκεφτούν τι είναι αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη. Βοηθάει όμως και τους γονείς να αξιολογήσουν το χαμόγελο και την προσοχή που πρέπει να δείχνουν στα παιδιά, ακόμη κι όταν εργάζονται σκληρά.

Την Τετάρτη το πρωί, η συγγραφέας θα επισκεφτεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και θα μιλήσει με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Προηγούμενο άρθρο Απογραφή των αναπήρων από το Δήμο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ το έργο «Ενοποίηση και περιβαλλοντική αποκατάσταση δημόσιου χώρου στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας»