«Βιβλιοβόλτες!!!»


Αύριο 22 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η  Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο που πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής το 2000.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. θέλοντας να στείλουν το μήνυμα «Κινήσου με ποδήλατο, είναι ωραία να μετακινείσαι… με τη δύναμή σου», σας παρουσιάζουν μια σειρά βιβλίων με θέμα το ποδήλατο που τόσο πολύ χρησιμοποιείται στην πόλη μας και την έχει κάνει πρότυπο σε όλη την Ελλάδα.

«Χάρτινα ποδήλατα» –  Λογοτεχνικές ορθοπεταλιές από τη Συλλογικότητα ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ –

Συλλογικό έργο – Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

Το ποδήλατο είναι ένα όχημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα γιατί απαιτεί από τον αναβάτη του να έχει παιδική καρδιά, κι ας μην είναι ο ίδιος τόσο παιδί. Σίγουρα ξέρετε πως είναι αυτά!… Η παιδική καρδιά ονειρεύεται, δημιουργεί κόσμους και ζει μέσα τους. Κόσμους με δέντρα που βλέπουν τη φύση να αλλάζει, ρομπότ που αγαπούν την ελευθερία, παιδικές σκέψεις για το ποδήλατο και τα κορίτσια, ένα ταξίδι που δεν ξεχνιέται, μια ληστεία, ένα κομπολόι που χάθηκε… Κι ακόμα, οι ξεκαρδιστικές επιπτώσεις των φρένων που λάσκαραν, ένας ελεύθερος σκοπευτής, ο διάκος που ακολούθησε το τσίρκο για μια αγάπη, μια αληθινή ιστορία του παππού από τον πόλεμο…

Στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε θα βρείτε μερικά από τα διηγήματα και τα ποιήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ.

Κείμενα γραμμένα από ανθρώπους που αγαπούν το ποδήλατο! Ανθρώπους με παιδική καρδιά, που δεν είναι πια και τόσο παιδιά…

 

Αγγελική Βαρελλά : «Το ποδηλατάκι ήλιος» – Εικόνες: Κατερίνα Βερούτσου – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Ο Μιχάλης ήξερε να ζωγραφίζει ήλιους. Κάτι ήλιους τεράστιους. Οι ακτίνες γύρω τους έπιαναν όλη τη σελίδα και… φώτιζαν το δωματιάκι του. Φώτιζαν και το ποδήλατό του με τις τρεις ρόδες, που βρισκόταν στη γωνιά…

Η Αγγελική Βαρελλά με το δικό της μοναδικό τρόπο και μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, μέσα σε λίγες σελίδες με πανέμορφες εικόνες καυτηριάζει το πρόβλημα έλλειψης υποδομών για ποδήλατο στις μεγάλες πόλεις.

 

 

Gill Pittar : «Η Μίλι και η Μόλι κάνουν βόλτα με τα ποδήλατα» – Εικόνες: Cris Morrell – Μετάφραση: Στέλλα Ζούπα, Άντα Τασοπούλου – Εκδόσεις: Σαββάλα

 

“Φαινόμαστε διαφορετικές, αλλά νιώθουμε ίδιες”.

Έτσι σκέφτονται η Μίλι και η Μόλι, οι πρωταγωνίστριες αυτών των υπέροχων και διασκεδαστικών ιστοριών. Κάθε βιβλίο της σειράς Μίλι και Μόλι θα σου διδάξει μια αξία και θα σου μάθει να σέβεσαι το περιβάλλον και τους γύρω σου, να είσαι υπεύθυνος και αποφασιστικός, να νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου.

Η Μίλι και η Μόλι υποσχέθηκαν να μην αργήσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν στην ώρα τους για το μεσημεριανό.

 

Μαρία Παπαγιάννη : «Ο γύρος του κόσμου με το ποδήλατο» – Εικόνες: Σοφία Τουλιάτου – Εκδόσεις: Πατάκη

 

Τι γίνεται όταν ο κολλητός σου σου προτείνει να κάνετε το γύρο του κόσμου με ποδήλατο; Τέλεια ιδέα, αλλά δεν ξέρεις ποδήλατο!

Ο Πέτρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Πρέπει να μάθει ποδήλατο μέσα σε λίγες ώρες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Βάζει τα δυνατά του, αλλά πέφτει και ξαναπέφτει. Ποιος όμως είπε ότι τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι κι εύκολα;

Ο Πέτρος θα καταλάβει ότι για κάποια πράγματα αξίζει τον κόπο να βάζουμε τα δυνατά μας.

 

Liane Schneider : «Κόνι: Βόλτα με το ποδήλατο» – Εικόνες: Eva Wenzel-Burger – Μετάφραση: Μαρίζα Γαλάτη – Εκδόσεις: Modern Times

 

Η Κόνι είναι αποφασισμένη να μάθει ποδήλατο. Την πρώτη φορά που προσπαθεί, δεν τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο γόνατο. Παρ’ όλα αυτά, δεν το βάζει κάτω.

Με τη βοήθεια των γονιών της, μαθαίνει να κρατά την ισορροπία της και πολύ γρήγορα παίρνει… τους δρόμους!

 

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. θέλουν να προτρέψουν μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στον ετήσιο ποδηλατικό γύρο που διοργανώνει ο Αθλητικός οργανισμός του Δ.Ο.Π.Α.Κ.(η ημερομηνία πραγματοποίησής του θ’ ανακοινωθεί σύντομα), ώστε να δώσουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα, ότι «όλα στην πόλη μας κυλούν καλύτερα με το ποδήλατο»!!!

 

Θέλουμε τέλος να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό της Καρδίτσας με το ωράριο των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ..

Αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίας Παρασκευής (Δραγατσανίου και Ευζώνων στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής):

Δευτέρα & Παρασκευή 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Γεωργίου (Τέρμα Σαμαροπούλου, στα εργατικά του Αγίου Γεωργίου) :

Τετάρτη 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Λάκας Μαντζάρα (Λαχανά και Ιθάκης στην πλατεία «Λάκας Μαντζάρα»):

Τρίτη 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Φανουρίου (Πλατεία Αγίου Φανουρίου):

Δευτέρα 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Σεισμόπληκτα – Καμινάδων (Τέρμα οδού Αφάτου στις Καμινάδες):

Πέμπτη 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη Παυσιλύπου (Αγίου Κωνσταντίνου & Γαρδικίου, στο πάρκο του Παυσιλύπου):

Τρίτη & Παρασκευή 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη Πλατείας »Δημ. Γιολδάση» {πλατεία Δημητρίου Γιολδάση (πρώην πλατεία Δ. Λάππα)}: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 4 – 7 το απόγευμα.
  2. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου (Παναγίας Πελεκητής στο πάρκο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου):

Τρίτη & Πέμπτη 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού (κεντρική πλατεία του Αρτεσιανού):

Τετάρτη 4 – 7 το απόγευμα.

  1. Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Καρδιτσομάγουλας (Στεγάζεται πλέον σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομάγουλας και λειτουργεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου).
  2. Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου (πλατεία Παλαιοκκλησίου, μέσα στο κοινοτικό κατάστημα):

Τετάρτη 4 – 7 το απόγευμα.

 

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι, για την εγγραφή στη βιβλιοθήκη χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση μιας έντυπης αίτησης με τα στοιχεία του κηδεμόνα, που δίνετε από τον υπεύθυνο και συμπληρώνετε με γρήγορη και απλή διαδικασία.

Όλες οι υπηρεσίες των Παιδικών Βιβλιοθηκών είναι δωρεάν!!!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση ΔΣ Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για τη μερική μεταφορά νερού από την άνω ρου του Αχελώου