Ειδήσεις

Βασίλης Αγγελόπουλος: Διασφαλίζουμε το συμφέρον των δημοτών μας


Πέρα των μεγάλων και  διαχρονικών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, έχει τη δυστυχία να έχει μια στείρα και κατώτερη των περιστάσεων  αντιπολίτευση, όπως αυτή εκφράστηκε και στο ζήτημα της ανάκλησης της δωρεάς 694,48 στρεμμάτων της Κοινότητας Καρποχωρίου  προς την  Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Δήμου μας, για την Δημ. Αρχή δεν υπήρχαν διλλήματα.

Με τις αποφάσεις μας στο συγκεκριμένο ζήτημα –και σε αυτές που θα ακολουθήσουν- θέλουμε να είμαστε ρητοί και κατηγορηματικοί.

Η δημοτική περιουσία που μπορεί να παράγει έσοδα για τον Δήμο, όπως δεσμευθήκαμε προεκλογικά και σε αυτό ανταποκρίθηκαν οι συνδημότες μας δίνοντάς μας τη σχετική εντολή στις εκλογές, θα αξιοποιηθεί με διάφανες και ανοικτές διαδικασίες.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

1.Από τη μεριά μας όταν αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή επιδιώκοντας την πρόοδο τη συνεργασίας κάναμε όλες τις ενέργειες, προειδοποιώντας έγκαιρα και προσδοκώντας στην ανταπόκριση του πανεπιστημίου, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικά και μόνο να αναφέρουμε: Το Φθινόπωρο του 2014 συνάντηση εργασίας με τον Πρύτανη του Π.Θ., το Καλοκαίρι του 2015 συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, την  Άνοιξη του 2017  συνάντηση με Πρόεδρο της Κτηνιατρικής και την Εταιρεία αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας

2.Σκοπός της δωρεάς το 1998 ήταν να στεγαστούν στα χωράφια του χωριού Εργαστήρια της Σχολής, ενώ σύμφωνα με το Δωρητήριο Συμβόλαιο τα έργα για τη δημιουργία του αγροκτήματος θα έπρεπε να ξεκινήσουν σε «εύλογο χρονικό διάστημα.» Πέρασαν 19 χρόνια χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό το γεγονός όμως, έχει και μία άλλη παράμετρο: την υποχρέωση της νυν Δημοτικής Αρχής να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών, διαφορετικά σε τυχόν αδράνεια της είναι πιθανό να εγερθεί και ζήτημα δικών της ευθυνών.

Όταν διαπιστώνεται η «παρανομία» πράξεως, δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια, αλλά υποχρέωση να ανακληθεί.  Εντούτοις, η ανάκληση πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός ευλόγου χρόνου, ο οποίος κατά τη νομολογία προσδιορίζεται στην πενταετία. Και όχι στα 19 χρόνια!!!

Τι ακριβώς προτείνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας; Εις βάρος μάλιστα των συνδημοτών, τη συνέχιση της «παρανομίας»;

 

  1. Από την 19χρονη αδράνεια του Πανεπιστημίου αδιαμφισβήτητα προκαλείται σοβαρή οικονομική αιμορραγία και βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου και δη στους δημότες του Καρποχωρίου αφού δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συγκεκριμένα περιουσιακά του στοιχεία. Όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά και με στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο η οικονομική ζημία του Δήμου στα 19 χρόνια της δωρεάς ανέρχεται σε ποσό άνω των 500.000 ευρώ.

Πώς ακριβώς προάγονται τα τοπικά συμφέροντα για τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας; Με έναν ακόμη χρόνο αδράνειας και την συμπλήρωση 20ετιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται εκ της νομοθεσίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης; Αυτό επιδιώκει, σκεπτόμενος μικροπολιτικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας;

  1. Είναι προφανές ότι ο καταστατικόςσκοπόςπρέπει να επιβεβαιώνεται και από την πραγματική δραστηριότητα. Ούτε με ευχολόγια, ούτε με αοριστολογίες. Τι έχουμε στα 19 χρόνια. Προφανής η απάντηση. Τίποτα. Ο δωρεοδόχος δεν φρόντισε ούτε καν την τελευταία στιγμή να δημιουργήσει ρεαλιστικές προοπτικές που να δικαιολογούσαν τη διατήρηση της παραχώρησης. Ποια είναι η πραγματικότητα; Σήμερα , δεν υφίσταται σχετική ανοικτή πρόσκληση από το ΠΑΑ και δεν υπάρχει απολύτως καμιά μελέτη. Η πρόταση που έφτασε παραμονή του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά έκανε λόγο για ΠΙΘΑΝΗ μελλοντική ένταξη, ΑΝ βγει πρόσκληση, ΑΝ αξιολογηθεί θετικά και εγκριθεί, η οποία ΘΑ υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Κι όμως από το 2012 μέσω ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν εντάξεις νέων έργων για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 33,2 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως πουθενά να αναγράφεται το αγρόκτημα Καρποχωρίου.

Αυτά εννοεί  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «δρομολογημένες» ενέργειες,  επιδεικνύοντας συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων,  προσβάλλοντας και υποτιμώντας την νοημοσύνη των Δημοτών και ιδιαίτερα των κατοίκων του Καρποχωρίου,  οι οποίοι είναι αψευδείς μάρτυρες των όσων έργων και παρεμβάσεων ΔΕΝ έγιναν εδώ και 19 χρόνια;

  1. Είναι προφανές σε όλους που δεν φορούν παρωπίδες ότι η Δημοτική Αρχή έπραξε το σωστό. Γι αυτό η πρότασή της στηρίχθηκε και από Δημ. Συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας. Παρά την αδράνεια του ιδρύματος στην εκμετάλλευση ενός μεγάλου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου, παρά την έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος χρηματοδότησης, παρά την απώλεια εσόδων του δήμου σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον,

παρά την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράστηκε με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και ψήφισμα συνοδευόμενο από 600 υπογραφές κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας , δεσμευτήκαμε ρητά στο Δημοτικό Συμβούλιο πως αν η Δημοτική  Αρχή διαπιστώσει στο άμεσο μέλλον, έστω και την ύστατη στιγμή, την καλή βούληση και την ειλικρινή ανταπόκριση με τεκμηριωμένες προτάσεις  και ρεαλιστικά εξασφαλισμένους πόρους, με χαρά προτίθεται να ανανεώσει τη δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Δεν περιμένω βέβαια -έστω και τώρα- από αυτούς που έμειναν άπραγοι, που  υποβίβασαν την τοπική περιουσία των δημοτών, να αναγνωρίσουν το σωστό. Μπορεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  να προσποιείται ότι… δεν  θυμάται τι έπραξε αλλά θυμούνται οι κάτοικοι του Καρποχωρίου. Έστω και αργά- και αφού εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο- η κίνηση αυτή έπρεπε να γίνει, όπως αρμόζει για όλους τους Καρποχωρίτες αλλά και για κάθε δημότη Σοφάδων.

Η Δημ. Αρχή είναι αποφασισμένη,  ακόμη κι αν χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις να πάει το Δήμο μπροστά. Βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον των δημοτών μας.

Ας σταματήσει λοιπόν η κακόβουλη κριτική και η υπονόμευση  και  να συμβάλει, από τη θέση της η αντιπολίτευση,  στην προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, κάτω από αντίξοες συνθήκες,  για να αντιμετωπίσει τα  μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο.
Από την πλευρά μας, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων

Προηγούμενο άρθρο Διήμερο ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος
Επόμενο άρθρο Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας για την 3η Συνάντηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος