Τα πρώτα συμπεράσματα
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω το άρθρο αυτό ευχαριστώντας από καρδιάς τους γνωστούς και άγνωστους φίλους που με στήριξαν, ορισμένες φορές με συγκινητικό τρόπο, και μου έδειξαν ότι οι ανθρώπινες στιγμές είναι πολυτιμότερες από τις εκλογικές διαδικασίες.
Χωρίς πρόλογο, και υποθέτοντας ότι ο αναγνώστης γνωρίζει ότι έγιναν δημοτικές εκλογές και ξέρει τα αποτελέσματα, καταθέτω ορισμένα συμπεράσματα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης και ένα σχόλιο για τη δεύτερη Κυριακή.
Α. Τα συμπεράσματα
Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο βασικά συμπεράσματα από τον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών στο δήμο Καρδίτσας: α) Το εκλογικό σώμα έδειξε έντονη διάθεση για νέα πρόσωπα και ελπίδα και β) μπορεί οι δημότες να εγκρίνουν τα πολυσυλλεκτικά δημοτικά σχήματα, ο Καλλικράτης όμως δεν τα επιτρέπει.
1. Υπάρχει έντονη η διάθεση των δημοτών για νέα πρόσωπα και ελπίδα:
Στο τέως δήμο Καρδίτσας ο κ. Παπαλός πήρε ποσοστό 28%, ο νυν δήμαρχος κ. Βερίλλης πήρε 24%, και οι τέως δήμαρχοι κ. Τέγος και κ. Αρχοντής 24% και 20% αντίστοιχα.
Η ανάλυση των ποσοστών αυτών δείχνει ότι:
α) Η πρωτιά του κ. Παπαλού στον τέως δήμο Καρδίτσας θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη. Πως ο μόνος υποψήφιος που δεν διετέλεσε δήμαρχος κέρδισε τους 3 συνυποψηφίους του που διοίκησαν τον δήμο Καρδίτσας; Όμως, αν το αναλύσουμε βαθύτερα, η εκλογική επιτυχία του κ. Παπαλού στον α΄ γύρο δεν ήταν τόσο απροσδόκητη. Όπως θα δείξουμε παρακάτω, οφείλεται όχι στις θέσεις του, όσο στην έντονη διάθεση του εκλογικού σώματος για νέα πρόσωπα και ελπίδα.
β) Οι δημότες της Καρδίτσας απαξίωσαν τον κ. Βερίλλη και τον κατέταξαν τρίτο. Δεν ήταν έκπληξη. Ο κόσμος βίωσε για τέσσερα χρόνια μια μίζερη, ανίκανη και εκδικητική στα όρια του φασισμού δημοτική αρχή και κατάλαβε ότι ο δήμος έκανε βήματα πίσω.
γ) Ο κ. Τέγος δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει εκλογικά τη σκληρή αλλά εντελώς δίκαια και σωστή αντιπολίτευση που έκανε με συνέπεια για τέσσερα χρόνια. Φαίνεται ότι ο κόσμος τον έχει συνδέσει, έστω και εξ’ αντανακλάσεως, με την θλιβερή τελευταία τετραετία και αυτό εκφράστηκε στις κάλπες.
δ) Η αύρα του κ. Αρχοντή από την επιτυχημένη θητεία του στο δήμο Καρδίτσας δεν ήταν αρκετή.
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι οι δημότες έδειξαν διάθεση να απαλλαγούν από τις άσχημες καταστάσεις της τελευταίας τετραετίας. Βίωσαν πολλές εντάσεις, πολλές αντεγκλήσεις, πολλές αλληλοκατηγορίες. Βίωσαν επίσης την απαξίωση του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που με συστηματικό τρόπο γινόταν από τη διοίκηση του κ. Βερίλλη. Έφτασαν σε τέτοια σημείο αγανάκτησης που να μην ψάχνουν να βρουν το ποιος ευθύνεται για όλα αυτά αλλά να θεωρούν ότι φταίνε όλοι. Λογικό είναι λοιπόν οι δημότες να αναζητούν νέα πρόσωπα, με την ελπίδα ότι ο δήμος θα λειτουργήσει καλύτερα, δικαιότερα, αποτελεσματικότερα. Το μήνυμα τους ήταν ξεκάθαρο. Θέλουμε νέα πρόσωπα, θέλουμε υγιείς καταστάσεις στον δήμο Καρδίτσας, κυρίως όμως θέλουμε ελπίδα.
2. Η Καρδίτσα θέλει πολυσυλλεκτικά σχήματα, όμως ο Καλλικράτης επιτρέπει μόνο δικομματισμό.
Πιστεύω στα πολυκομματικά σχήματα για πολλούς λόγους: είναι κατά κανόνα πιο δημοκρατικά, ακούγονται πολλές γνώμες, λειτουργούν με σύνθεση απόψεων, μπορούν να εκφράσουν πιο αυθεντικά την κοινωνία, ειδικά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στις εκλογές αυτές οι παρατάξεις που είχαν κομματικό πλουραλισμό ήταν του κ. Τέγου και του κ. Αρχοντή, δύο στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μεγάλη προσφορά και υψηλή αποδοχή και αναγνωρισιμότητα. Οι δύο μαζί συγκέντρωσαν συνολικό ποσοστό 41%. Στον τέως δήμο Καρδίτσας συγκέντρωσαν υψηλό ποσοστό (44%). Στο νέο Καλλικρατικό δήμο όμως οι συνδυασμοί αυτοί δεν είχαν τύχη. Στους περιφερειακούς δήμους τα ποσοστά των συνδυασμών αυτών ήταν εμφανώς μικρότερα, όπως πχ στον δήμο Καλλιφωνίου που είχαν ποσοστό 26%. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πόλη είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοια πολυκομματικά σχήματα, κυρίως όταν σε αυτά συμμετέχουν άτομα που έχουν προσφέρει πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, οι περιφερειακοί δήμοι ψήφισαν στενά κομματικά. Το χειρότερο είναι ότι στις περιοχές αυτές υπήρξαν καταγγελίες για εκβιασμούς και πιέσεις σε υποψήφιους και ψηφοφόρους.
Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι:
α) Ο νέος Καλλικρατικός δήμος Καρδίτσας είναι τεράστιος. Πολυκομματικά σχήματα έξω από τις επίσημες κομματικές διαδικασίες είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν και έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Η δομή του Καλλικράτη ευνοεί τον δικομματισμό και καταπνίγει πρακτικά τα μικρότερα κόμματα ή άλλους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς. Προβλέπω, και εύχομαι να διαψευστώ από τη ζωή, ότι στις εκλογές αυτές είχαμε τα τελευταία πολυκομματικά σχήματα στην Καρδίτσα.
β) Αυτός ο στενός κομματικός εναγκαλισμός των κοινωνιών είναι ίσως η χειρότερη συνέπεια του Καλλικράτη επειδή οδηγεί τις τοπικές κοινωνίες σε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, η όποια δημοκρατία διαθέτουμε κινδυνεύει να καταργηθεί στην πράξη εντελώς.
Β. Ένα σχόλιο για τη δεύτερη Κυριακή:
Για τη δεύτερη Κυριακή γίνεται ήδη ένας μυστικός αλλά σκληρός παρασκηνιακός πόλεμος. Έχουν επιστρατευτεί ακόμα και κομματικά στελέχη από την Αθήνα που πιέζουν για δηλώσεις, υπάρχουν φοβερές πιέσεις ακόμα και σε δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ οργιάζουν οι φήμες για υπόγειες συμφωνίες με το κλασικό αντάλλαγμα, τη ΔΕΥΑΚ.
Νομίζω ότι οι δημότες πρέπει να τα αγνοήσουν όλα αυτά, να στεφτούν λογικά και ψύχραιμα και να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον της πόλης και όχι το συμφέρον κάποιου κόμματος. Αυτό θα πράξω και εγώ. Θα ψηφίσω, ακόμα και αν θεωρώ ότι οι δύο συνδυασμοί είναι χειρότεροι από τον συνδυασμό που στήριξα και ψήφισα την πρώτη Κυριακή. Δεν θα ψηφίσω ούτε λευκό ούτε άκυρο. Θα στηρίξω τον υποψήφιο που θεωρώ πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό, πιο έντιμο και πιο ευφυή. Μεταξύ των δύο συγκεκριμένων υποψηφίων, αυτόν χρειάζεται η Καρδίτσα.