Αχελώος & Βιώσιμη διαχείριση υδάτων προκλήσεις – προοπτικές


 

Ημερίδα την Πέμπτη 2  Σεπτεμβρίου

στην αίθουσα του  ΤΕΕ Μαγνησίας στο Βόλο

Όπως είναι γνωστό, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για τον Αχελώο προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες που σχεδιάσθηκαν στο πλαίσιο της προώθησης του έργου και της ενημέρωσης όλων των πολιτών της Θεσσαλίας για την αναγκαιότητα μερικής μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του Αχελώου καθώς και για  τη διαχρονική εξέλιξη των εργασιών  την τελευταία εικοσαετία.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται  4 Ημερίδες στις  έδρες  των  τεσσάρων  Θεσσαλικών νομών  με  πρώτη την Ημερίδα  που διοργανώνεται την Πέμπτη  2 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο ΤΕΕ Μαγνησίας.  Η ημερίδα  έχει τίτλο  «ΑΧΕΛΩΟΣ και ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ  –  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»  και το  πρόγραμμα της έχει ως εξής:

09:00 – 09:30  Προσέλευση – εγγραφή

09:30 – 10:00  Σύντομοι   χαιρετισμοί  και   η κήρυξη της έναρξης  του Συνεδρίου  

Θεματική Ενότητα:

10:00 – 10:30  «Αχελώος: Τελευταίες εξελίξεις και περιβαλλοντική διάσταση του έργου», Κωνσταντίνος Παράσχης, Πολιτικός Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος ΕΥΔΕ – ΟΣΥΕ  Έργων Καρδίτσας

10:30 – 11:00 «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδάτων και Βιώσιμη Περιφερειακή Ανάπτυξη», Βίκυ Ι. Καραγεώργου, Λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος

11:00 – 11:30  Διάλειμμα

11:30 – 12:00 «Λειψυδρία και Βιώσιμη  Διαχείριση στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας», Νικήτας Μυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

12:00- 12:30 «Διαχειριστική Μελέτη των Υδάτινων Πόρων της Λεκάνης Απορροής του Πηνειού Ποταμού», Γιάννης Καραβοκύρης, Πολιτικός Μηχανικός, Δρ Υδρολογίας

12:30- 13:00 «Αχελώος: Εκτροπή ή Νομική Παρεκτροπή;» Μουρατιάν Φιλοθέη – Άλκηστη, Δικηγόρος,  Μ.Π.Σ. Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Δ.Ε.Η.  Α.Ε.

13:00 – 13:30  Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

13:30 – 14:00 Συμπεράσματα – κλείσιμο της Ημερίδας

Από τις ενέργειες που έχουν προγραμματισθεί από την ΠΑΣΕ έχει ήδη εκτυπωθεί ένα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που  τυπώθηκε σε 50.000 αντίτυπα και διανέμεται στους 4 νομούς με ευθύνη των Νομαρχιών και των ΤΕΔΚ, ώστε  να γίνουν κοινωνοί όλοι οι πολίτες της επιχειρηματολογίας για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου.

Πέραν των ημερίδων και του φυλλαδίου, σε εξέλιξη βρίσκονται και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο, όπως:

  • – Συγκέντρωση και ταξινόμηση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή όλου του αρχειακού υλικού που αφορά τον Αχελώο.
  • – Δημιουργία της ιστοσελίδα «www.ergaaxeloou.gr» η οποία θα είναι επισκέψιμη από το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • – Έκδοση ενός πληρέστερου 16σελιδου ενημερωτικού φυλλαδίου για τα έργα του Αχελώου, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του Οκτώβρη.

Ο Νομάρχης Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Φώτης Αλεξάκος, σχετικά με την ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο Βόλο, δήλωσε:

«Η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την επιβίωση της Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο που η διεκδίκησή του πρέπει να ενώνει τους Θεσσαλούς και όχι να λειτουργεί ως παράγοντας ανώφελων τριβών και εντάσεων.

Ως ΠΑΣΕ, διαβεβαιώνουμε όλους τους Θεσσαλούς ότι διατηρώντας το κλίμα σύμπνοιας και ενότητας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις, προτείνοντας λύσεις και ασκώντας πίεση για την επιτάχυνση των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου.  Παράλληλα, επειδή θέλουμε συμμάχους όλους τους πολίτες, προβαίνουμε σε μια σειρά ενημερωτικών πρωτοβουλιών, στις οποίες εντάσσεται και η ημερίδα που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στο Βόλο. Καλούμε όλους τους Μάγνητες να παραβρεθούν στην ημερίδα και να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο διάλογο που θα ακολουθήσει».

Ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας που φιλοξενεί στην έδρα του Νομού τις εργασίες της ημερίδας δήλωσε:

«Το δικαίωμα του Θεσσαλικού κάμπου στο νερό θεμελιώνεται αφενός στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία και αφετέρου στην πλούσια Διεθνή εμπειρία που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διασφάλισης των απαραιτήτων ποσοτήτων νερού για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των οικοσυστημάτων. Πέρα από κάθε αμφιβολία λοιπόν, το έργο του Αχελώου είναι φιλοπεριβαλλοντικό, ακριβώς επειδή τυχόν μη μεταφορά του άνω ρου, θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια  την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου με ανυπολόγιστα αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Η κοινή πρωτοβουλία μας με το Νομάρχη Καρδίτσας, η οποία εντάσσεται στον κοινό σχεδιασμό της ΠΑΣΕ, αποσκοπεί στο να ενημερώσει και να πείσει τους έλληνες πολίτες για την αναγκαιότητα του έργου και να προκαλέσει εξελίξεις  στο εσωτερικό της Κυβέρνησης μέσα από τη διαμόρφωση μιας ισχυρής  επιχειρηματολογίας που θα προασπίζει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου και θα υπερβαίνει τα πάσης φύσης δικαστικά και νομικά εμπόδια. Με την πρωτοβουλία μας αυτή αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι το έργο αυτό έχει τεράστια εθνική και περιφερειακή σημασία, η οποία ακυρώνει εκ των πραγμάτων κάθε είδους μικροκομματική ή στενά παραταξιακή λογική.

Η αναγκαία ενότητα για την υλοποίηση του έργου πρέπει όμως να αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με προσπάθειες μονομερούς απόδοσης ευθυνών που «πληγώνουν» το ενιαίο θεσσαλικό μέτωπο.

Ενότητα σημαίνει ότι διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να προσπαθούμε να αντλούμε μικροκομματικά οφέλη από ένα έργο Εθνικής σημασίας».    

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η αποστολή αιτήσεων πληρωμής μείωση της νιτρορύπανσης
Επόμενο άρθρο Από σήμερα ολική απαγόρευση του καπνίσματος