Ειδήσεις

Αφιερωμένο στα παραμύθια το Ημερολόγιο των Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας


Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του Ημερολογίου του για το 2017 στο Βόλο, προσκεκλημένος από το Δήμο Σοφάδων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας το παρουσίασε και στην πόλη των Σοφάδων την περασμένη Κυριακή , έστω και με καθυστέρηση ενός, περίπου, μήνα εξ αιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας.

Το Ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2017 με τίτλο «Τα Παραμύθια μας», σε κείμενο και εικονογράφηση της Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα και επιμέλεια της ίδιας και  της Έβης Γκιζάνη-Σταφυλά, στηρίχθηκε 1) σε παραμύθια του Διαγωνισμού Καταγραφής Λαϊκών Παραμυθιών, που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος το 2009 και απέσπασε Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, 2) σε αφηγήσεις παραμυθιών από κυρίες- μέλη και φίλες του Συλλόγου (Χρυσούλα Μπαζιάνα-Μπαντελά, , η Κατερίνα Σταθοπούλου, η Μαίρη Βαϊοπούλου, η Λόλα Τσέργα-Βολοτοπούλου, η Τασούλα Παπάρα-Κοσκινιώτη και η Βαγγελίτσα Παπαϊωάννου-Παπαευθυμίου) και 3) σε παραμύθια από την προσωπική συλλογή της Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα. Έτσι, εκτός από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή, περιλαμβάνει εικοσιένα (21) λαϊκά παραμύθια, ιδιαίτερα αγαπητά στην περιοχή των Σοφάδων.

Η εκδήλωση της παρουσίασης, υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων και τη στήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο –παρά το βροχερό καιρό- Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την τοπική Εκκλησία εκπροσώπησαν ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ηλίας Γώγος και ο πατέρας Χρήστος Ψαχούλας.  Το Δήμο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος της πόλης Θάνος Σκάρλος, οι πρώην Δήμαρχοι Νίκος Δαμψαράς και Μπάμπης Παπαδόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Σκρέτα και ο πρώην Αντιδήμαρχος Βασίλης Αλεξόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σοφάδων, Δημήτρης Δεληγιάννης. Το Σύλλογο Γυναικών εκπροσώπησε η Πρόεδρος, Μαίρη Βαϊοπούλου. Από την Περιφέρεια παραβρέθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απασχόλησης και Εμπορίου, Ορέστης Ψαχούλας. Έδωσαν, επίσης το παρόν πολλοί εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, σχολικών μονάδων και πλήθος κόσμου.

Αρχικά η συντονίστρια του προγράμματος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κατερίνα Σταθοπούλου καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους Σοφαδίτες Μαγνησίας κι έδωσε με τη σειρά το λόγο στον πατέρα Ηλία Γώγο, το Δήμαρχο Θάνο Σκάρλο και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ορέστη Ψαχούλα,  οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό επαινώντας το έργο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας. Στη συνέχεια η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας Νίκη Αγγελίνα –Φιλίππου τόνισε την αξία που έχει  η λαϊκή παράδοση και ειδικότερα τα παραμύθια ως αρχειακό υλικό και συνεχάρη το Σύλλογο Σοφαδιτών Μαγνησίας για την προσπάθειά του. Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. όλους όσοι συνέβαλαν στη σύνθεση και την παρουσίαση του φετινού Ημερολογίου του Συλλόγου, παρουσίασε μαζί με την Έβη Σταφυλά το περιεχόμενό του, με παράλληλη προβολή εικόνων.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, στα πλαίσια ενός μικρού δρώμενου, η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα αφηγήθηκε ένα παραμύθι σε παιδιά της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Σοφάδων, ενώ η καθηγήτρια της Σχολής Ελένη Γάκου ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια.

Στο τέλος του προγράμματος ο Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, δια της Προέδρου και της Αντιπροέδρου Χρυσούλας Μπαζιάνα- Μπαντελά, ευχαρίστησε τη Διευθύντρια της Σχολής Κατερίνα Κούβελου, την καθηγήτρια Ελένη Γάκου και τους μικρούς μαθητές, αλλά και τις κυρίες που παρέδωσαν υλικό για τη σύνθεση του Ημερολογίου, απονέμοντάς τους από ένα αντίτυπο του Ημερολογίου. Ενθουσιασμένοι οι παρευρισκόμενοι και με το Ημερολόγιο και με την εκδήλωση, συγχάρηκαν την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου για την όμορφη εκδήλωση. Για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και θα ήθελαν το Ημερολόγιο, ανακοινώθηκε ότι μπορούν να το προμηθευτούν από τη Γραμματεία του Δήμου Σοφάδων (κ. Ασπασία Κατσή), αντί του συμβολικού ποσού των δύο (2) ευρώ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια για άλλη μια φορά το Δήμο Σοφάδων, το Μορφωτικό Σύλλογο και τη Μουσική Σχολή του Δήμου, για την τιμητική πρόσκληση, τη φιλοξενία και την άψογη συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό κάθε φορέα. Θεωρούμε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη, αξίες πατροπαράδοτες, είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να πολεμήσουμε τα δεινά της εποχής μας.

 

 

Η Πρόεδρος

Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχής διεξαγωγή σεμιναρίου πωλήσεων από τον κορυφαίο sales coach κ. Νίκο Μπαζιώνη
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας με το Επιμελητήριο