Αφιέρωμα στον Καβάφη στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας


Μία εξαιρετική μουσικοποιητική παράσταση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, της ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, θα παρουσιαστεί φέτος στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 στις 9 το βράδυ στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Thessalikon Grand Hotel, η ομάδα «ΚΑΒΑΦΗΣ» θα παρουσιάσει την παράσταση αυτή – αφιέρωμα στο σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, και η οποία θεωρείται από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του, ειδικά φέτος που είναι και έτος Καβάφη.

Η παράσταση διαρκεί 1.30΄ ώρα περίπου και έχει παρουσιαστεί σε Παρίσι, Αλεξάνδρεια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, Ίδρυμα Ευγενίδου, Βοστώνη, Μέγαρο Μουσικής στη Γρανάδα, Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης στην Ανδαλουσία, Λονδίνο, Στρασβούργο, Ηρώδειο κ.α.

Στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα γίνει από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα λάβουν μέρος κορυφαίες Χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ οργάνων και Όπερας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας ένα πρόγραμμα που δεν συναντά κανένας σε επαρχιακή πόλη.

To κορυφαίο επαρχιακό Φεστιβάλ της Ελλάδος, κατά τη Μελίνα Μερκούρη, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας. Οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους GiuseppeVerdi (1813-1901) για τα 200 χρόνια από την γέννησή του, BenjaminBritten (1913-1976) για τα 100 χρόνια από την γέννησή του και RichardWagner (1813-1883) για τα 200 χρόνια από την γέννησή του, τους οποίους τιμά φέτος όλος ο χορωδιακός κόσμος.

Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ σε παγκόσμια κλίμακα είναι:

Οι Χορωδίες που λαμβάνουν μέρος οφείλουν να παρουσιάσουν έργα συγκεκριμένων εποχών κάτω από τον έλεγχο Διεθνούς Επιτροπής, που απαρτίζεται από αναγνωρισμένης αξίας ξένους και Έλληνες Μαέστρους, αντιπροσώπους των διαφόρων μουσικών σχολών.

Στο τέλος κάθε βραδιάς σε ειδική συζήτηση με την Κριτική Επιτροπή οι διευθυντές των χορωδιών δέχονται υποδείξεις για βελτίωση κ.λπ.

Οι Χορωδίες υποχρεώνονται να εκτελούν και να ερμηνεύουν μεταξύ των άλλων και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη τους ερμηνεύουν ένα έργο έλληνα ή ξένου συνθέτη σε ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ, το οποίο διευθύνεται κάθε φορά από ένα μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό οι μαέστροι και οι χορωδίες, ελληνικές και ξένες, για την καλύτερη προετοιμασία των κοινών έργων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να δουλέψουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, σε πολύ αξιόλογα αλλά άγνωστα έργα αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ενώ παράλληλα ανανεώνουν και το ρεπερτόριό τους.

Τα έργα αυτά Ελλήνων και ξένων συνθετών γράφονται ύστερα από παραγγελία ειδικά για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ εκτός από τον Διεθνή διαγωνισμό Χορωδιών περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που συνίστανται σε: βραδιές όπερας, συμφωνικής μουσικής, θρησκευτικής μουσικής στο μοναστήρι της Κορώνας, εμφανίσεις φιλαρμονικών, εκθέσεων ζωγραφικής και χαρακτικής κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Το 31ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.

Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.

Μια άλλη υποχρέωση των χορωδιών να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο THESSALIKON GRAND HOTEL και στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται στην Λίμνη Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ:

Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα

Τηλ:24410-75440, 24410-42896, Fax:24410-21970, Ε-mail: nke@otenet.gr

Προηγούμενο άρθρο Διάρρηξη επαγγελματικού γραφείου
Επόμενο άρθρο Να σταματήσει ο εμπαιγμός των ανέργων