Αξιότιμοι κύριοι,
Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας κοινοποιήσουμε ότι με την πρόσφατη «αιφνίδια» απόφαση σας να μετατρέψετε όλες τις συμβάσεις του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος σε αυτές του Πανεπιστημιακού υποτρόφου την ίδια στιγμή μετατρέψατε το ίδρυμα από Ανώτατο σε ότι Κατώτερο έχει δει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα στην σύγχρονη ιστορία της παρά στις εξαγγελίες σας που διατυπώθηκαν στο δελτίο της συνόδου Προέδρων (23-24/6/2014) για την επιθυμία σας να αναβαθμίσετε τα ΤΕΙ σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις σας συνάδουν με τις επιθυμίες σας ή απλά όλα γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού; Κατανοούμε πλήρως την δυσχερή θέση στην οποία βρεθήκατε στην προσπάθεια σας να καλύψετε τις ανάγκες όλων των τμημάτων σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΛΛΑ αυτή σας η προσπάθεια δεν δικαιολογεί διόλου:
αφενός μεν τον εξευτελισμό και την οικονομική εξαθλίωση του επιστημονικού προσωπικού το οποίο το αμείβετε με 6,75 ευρώ προ φόρων/ ώρα γεγονός που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο στο όνομα της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα και αφετέρου δε την Υποβάθμιση των σπουδών του Ιδρύματος σε επίπεδο κατώτερο και από αυτού της Μέσης εκπαίδευσης (τουλάχιστον σε αυτούς στις 20 διδακτικές αναλογούν αυτόματα και 20 διοικητικές ώρες).
Να σημειωθεί ακόμα, ότι οι συνάδελφοι που τυχόν θα υπογράψουν με βάση τη σύμβαση του Πανεπιστημιακού υποτρόφου, καλούνται να το κάνουν με κάθε επιφύλαξη καθώς ο τρόπος εφαρμογής της συγκεκριμένης σύμβασης στην πράξη δεν είναι ακόμα σαφής και κοινός για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και χρήζει περαιτέρω νομικής επεξεργασίας .
Εξηγείστε μας, όμως, κύριε Πρόεδρε του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, πώς εννοείται την «ομαλή μετάβαση και λειτουργία του Ιδρύματος την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά» σε πρόσφατη ομιλία σας στην Καρδίτσα ενώπιον όλων των αρχών όταν :
1.Με βάση τον καταμερισμό των θέσεων για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΤΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύτηκε στο esos.gr στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αναλογούσαν 64 θέσεις εκτάκτων. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κατανείματε αυτές τις θέσεις ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ αλλά δώσατε θέσεις ΜΟΝΟ πανεπιστημιακών υποτρόφων;
- Η ίδια η έννοια του πανεπιστημιακού υποτρόφου τι αντίκτυπο θα έχει στο επίπεδο των σπουδών; Αντί για καθηγητές με συγκεκριμένα προσόντα θα διδάσκουν κάποιοι “υπότροφοι” οι οποίοι με βάση την προκήρυξη των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών δεν είχαν τα προσόντα να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις και βρίσκονταν μέχρι πρότινος εκτός Ιδρύματος.
- Πόσα άτομα μπορούν να συμφωνήσουν να προσβάλλουν τον ίδιο τους τον εαυτό ρίχνοντας το επίπεδο ενός κατά τα άλλα Ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος σε επίπεδο κατώτερο της Μεταλυκειακής εκπαίδευσης (τα ΙΕΚ παρέχουν 3 τουλάχιστον φορές υψηλότερους μισθούς για τα αντίστοιχα προσόντα). Ακόμη και αυτοί που δέχθηκαν από τους πρώην επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες να εργαστούν με αυτό το καθεστώς πιστεύετε ότι θα εκτελέσουν έστω και μερικώς το έργο τους και για πόσο χρόνο;
- Πείτε μας κύριε Πρόεδρε πως θα λειτουργήσει συγκεκριμένα το τμήμα της Διατροφής & Διαιτολογίας που έχει τον υψηλότερο βαθμό προσέλευσης φοιτητών και την μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στα ΤΕΙ Θεσσαλίας το οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχετε κάνει για να το κλείσετε ακόμη είναι «ζωντανό» χάρη στις υπερπροσπάθειες του Προέδρου του τμήματος και του εκπαιδευτικού του προσωπικού που με το ερευνητικό του έργο προάγει την εικόνα του τμήματος «φαντάσματος» και το οποίο με την πρόσφατη απόφαση σας δέχεται την χαριστική βολή. Ποιοι καθηγητές θα αναλάβουν ΚΑΙ την επίβλεψη πτυχιακών; Το επίπεδο που θα έχουν οι πτυχιακές όσων αποφασίσουν να τις αναλάβουν απλά για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους το αναλογιστήκατε; Τι προσβολή πρόκειται να δεχθούν οι απόφοιτοι του τμήματος σχετικά με την επαγγελματική τους επάρκεια την οποία ήδη τα αντίστοιχα τμήματα άλλων ΤΕΙ την αμφισβητούν και την χλευάζουν ; Δεν μεριμνήσατε για μόνιμο προσωπικό παρά τα 5 χρόνια λειτουργίας του δεν μεριμνήσατε ούτε για κτηριακές εγκαταστάσεις και τώρα δεν μεριμνείτε ούτε για επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες την στιγμή που σε έγγραφο σας (δελτίο της συνόδου Προέδρων , 23-24/6/2014) ο ρόλος του πανεπιστημιακού υπότροφου λειτουργικά επικουρικά, αλλά δεν μας είπατε, επικουρικά ΣΕ ΠΟΙΟΝ σε ένα τμήμα που δεν έχει ούτε έναν σαν μόνιμο προσωπικό. Την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά ήδη διδάσκαμε σε τμήματα εργαστηρίων των 60 και 70 ατόμων και το αντέχαμε γιατί ΑΚΟΜΗ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ. Πως θα μπούμε σήμερα στο αμφιθέατρο που έχουμε πάψει πλέον ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟΣ;
Ο ρόλος του Προέδρου πέρα από το μερίδιο εξουσίας και αίγλης που το συνοδεύει συνεπάγεται αυτοθυσίες για το κοινό καλό, γενναίες αποφάσεις και μάχες. Αυτό προσδοκούσαμε και εμείς κύριε Πρόεδρε από εσάς και θα μας βρίσκατε στο πλευρό σας.
Θα έπρεπε να απαιτούσατε από την πολιτική ηγεσία περισσότερες θέσεις έκτακτου προσωπικού λόγω των τμημάτων που έχει το Ίδρυμα με ανεπαρκές ή και ΚΑΘΟΛΟΥ μόνιμο προσωπικό και τα οποία τμήματα με ευθύνη του Υπουργείου διατηρήθηκαν (έγγραφο 17/6/2014, Αρ Πρωτ. 3845) . Αν παρ’όλες τις προσπάθειες σας δεν βρίσκατε ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία θα ήταν πιο γενναίο και αξιοπρεπές από την πλευρά σας να παίρνατε την απόφαση να ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ αυτά τα τμήματα , διότι τώρα τα ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ και δεν έχετε το θάρρος να το κοινοποιήσετε ούτε στους σπουδαστές ούτε και στις οικογένειες τους που νομίζουν ότι «επενδύουν» στο μέλλον των παιδιών τους.
Αν αυτές σας οι ενέργειες βρίσκουν σύμφωνη την πολιτική ηγεσία διερωτόμαστε αν με αυτό το επίπεδο Παιδείας προσδοκάται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Την Τετάρτη, 5/11/2014 στις 2:00 μ.μ. θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει, στο αμφιθέατρο της Δασοπονίας.