«τέτοια στάνη – τέτοιο τυρί»
Του Θανάση Μαλέτσικα
Δημότη του Καλλικράτειου Δήμου Λίμνης Ν. ΠλαστήραΟλιγοήμερες και οικονομικά συγκρατημένες φέτος οι διακοπές των περισσοτέρων Ελλήνων, σημαντικός δε αριθμός δεν θα κάνει καθόλου.
Αυτή την εποχή σκεπτόμαστε πώς θα ξεκινήσει το φθινόπωρο λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας. Στις περισσότερες συζητήσεις κυριαρχεί η αβεβαιότητα τόσο για το προσεχές όσο και το απώτερο μέλλον.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας ( αν και από μέσα τους δεν το πιστεύουν ). Όμως ένας σημαντικός αριθμός των συμπολιτών μας υποστηρίζει ότι η χώρα μας με τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει και την ευρύτερη λαϊκή προσπάθεια, θα ανακάμψει. Συχνά στις συζητήσεις ακούγονται και οι φράσεις <<…φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάντια μας>>, <<…όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.>>, <<…φταίει η παγκόσμια κρίση >>, <<…φταίει το σύστημα>>, φταίνε, φταίνε , φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μας τους ίδιους. Και αφού συμφωνήσαμε ποιοι φταίνε αρχίζουν τα συνθήματα!!! και οι καταδίκες!!! <<…κρέμασμα στο Σύνταγμα όλων των πολιτικών >>, <<…να κάψουμε την Βουλή>>, <<…να επιστρέψουν τα κλεμμένα οι κλέφτες>> όπως και άλλα παρόμοια που τα αποδίδουμε σε όλους τους άλλους εκτός από μας τους ίδιους. Εξάλλου εμείς από την φύση μας δεν φταίμε σε τίποτα!!!!
Κάπως έτσι τελειώνουν οι ζητήσεις για την οικονομική κρίση που βιώνουμε και αφού τελειώσουν και οι τελευταίες δροσερές μπύρες πάμε για ύπνο με την ψευδαίσθηση ότι όλοι εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας κάναμε το καθήκον μας !!! Την επόμενη ημέρα όμως νηφάλιοι και μόνοι κάνοντας την αυτοκριτική μας διαπιστώνουμε δειλά-δειλά ότι και εμείς κάπου φταίμε. Φταίμε γιατί εκλέξαμε αυτούς τους πολιτικούς, φταίμε γιατί υπηρετούμε το <<σύστημα>>, φταίμε γιατί το καθετί ξενικό το αποδεχόμαστε άκριτα, φταίμε γιατί ορισμένες από τις αξίες μας τις προδώσαμε και γενικά διαπιστώνουμε ότι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας φταίμε και εμείς στο μέτρο που μας αναλογεί. Και αφού κάνουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κάποια φωνή από μέσα μας, μας προτρέπει ότι ήλθε πλέον η ώρα να επαναστατήσουμε. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους επανάσταση θα κάνουμε. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται πολύ εύκολα εν όψει των ερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν για πρώτη φορά με το σχέδιο Καλλικράτης, όπου θα ασκήσουμε τα πολιτικά δικαιώματά μας του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πιστεύω ότι οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά είμαστε πολύ πιο ώριμοι. Έχουμε λοιπόν μια τεράστια πρόκληση να κάνουμε την πρώτη μας επανάσταση, γιατί ο Καλλικράτης είναι ένα επαναστατικό βήμα για την αναδιοργάνωση της χώρας. Ταυτόχρονα δε και το πρώτο βήμα αισιοδοξίας για τη χώρα που κάνει ο κάθε δημότης, εάν ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν απαλλαγμένος από βιώματα και κριτήρια του παρελθόντος. Εκτιμώ ότι στα κελεύσματα των μουσειακού είδους πολιτικάντηδων της Αυτοδιοίκησης ο κάθε πολίτης θα γυρίσει την πλάτη.
Η ωριμότητα των πολιτών αποτελεί απάντηση σε όλους αυτούς τους <<μικρούς πολιτικούς>> που αποβλέπουν στα προσωπικά συμφέροντα αυτών και των υποστηρικτών τους.
Οι δημότες που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κατανοήσουν όλο το θεσμικό κείμενο του Καλλικράτη, να πιστέψουν στη φιλοσοφία του και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ευθύνες τους δεν είναι όπως παλιά αλλά κατά πολύ αυξημένες. Είναι τα ελάχιστα που θα πρέπει να κάνουν πριν πουν την λέξη <<είμαι υποψήφιος>>. Ο κάθε δημότης ψηφοφόρος θα πρέπει να έχει την απαίτηση μέχρι τις εκλογές να ενημερώνεται από τους υποψηφίους για τη μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται με τον Καλλικράτη και μετά τις εκλογές από τους εκλεγμένους για την εφαρμογή του. Και επειδή ο λαός μας είναι πολύ σοφός, όλα τα παραπάνω θα τα συνόψιζε με τη ρήση << τέτοια στάνη – τέτοιο τυρί >>, ας προσέξουμε ποιους θα εκλέξουμε – <<στάνη>>, για να έχουμε το προσδωκόμενο έργο – <<τυρί>>.