Ειδήσεις

Ασ. Σκόνδρα: Καταστροφή από το πράσινο σκουλήκι… Η κυβέρνηση γύρισε από τις διακοπές;


Στα ήδη γιγάντια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σοβαρότατο, που αφορά την καλλιέργεια βάμβακος.

Σχεδόν ένα μήνα πριν τη συγκομιδή του προϊόντος,  οι  βαμβακοπαραγωγοί  του Νομού μας και όχι μόνο, βλέπουν την σοδειά τους να χάνεται, από την  έντονη και εκτεταμένη προσβολή των φυτειών, από το πράσινο σκουλήκι και σε μικρότερο ποσοστό από ρόδινο.

Σε πολλά αγροτικά διαμερίσματα της Καρδίτσας, η καταστροφή θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική, αφού θα υπάρχουν βαμβακοφυτείες απολύτως κατεστραμμένες.

Η απόγνωση έχει καταλάβει τους πάντες, διότι δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση ούτε οι αγρότες,  που θα πάρουν έστω και κάποια μειωμένη παραγωγή.  Το  κόστος των ψεκασμών φτάνει περίπου τα 10 ευρώ/στρέμμα και αυτό  σημαίνει , ότι  με  3-4 ψεκασμοί που συνήθως πραγματοποιούνται, έχουμε  μια αύξηση του ήδη υψηλού κόστους καλλιέργειας,  κατά 30-40 ευρώ/στρέμμα.

Έχει ήδη χαθεί δηλαδή,  κάθε πιθανό κέρδος  από την καλλιέργεια βάμβακος.

Οι αγρότες  και  όσοι ασχολούμαστε με τα αγροτικά, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό, όχι μόνο για την οικιακή οικονομία των βαμβακοπαραγωγών , αλλά και για την τοπική και εθνική  μας οικονομία.

Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ,. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν προβλήματα και με την καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης, αφού  οι βαμβακοπαραγωγοί  δεν θα παρουσιάσουν την αναμενόμενη  παραγωγή.

Δεν είναι ίσως στιγμή για επιμερισμό ευθυνών, αν και υπάρχουν διαχρονικές, από το 2000 ακόμη, όταν διέλυσαν  την καθ΄ύλην  αρμόδια Υπηρεσία,  τον Οργανισμό Βάμβακος.   Από τότε άρχισε η κατιούσα για την πιο δυναμική καλλιέργεια της χώρας, που ζούσαν χιλιάδες οικογένειες  απ΄αυτήν, που η περιοχή μας κρατούσε τα σκήπτρα σε παραγόμενο πλούτο από το βαμβάκι, αλλά και που συνεισέφερε άμεσα στην εθνική οικονομία.

Ευθύνες υπήρξαν και το 2010, όταν τότε άλλαξαν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ  και δεν θέλησαν να συμπεριλάβουν  την αποζημίωση των παραγωγών,  από πράσινο, ρόδινο και άλλα παρεμφερή, παρ΄όλο που το φαινόμενο είχε αρχίσει και μάλιστα έντονο, εκείνη τη χρονιά και παρ΄όλες τις προσπάθειες,  που προσωπικά κατέβαλα και επισκέψεις στους αρμοδίους που πραγματοποίησα, τεκμηριώνοντας την ανάγκη αυτή.

Δυστυχώς στη συνέχεια, ως Βουλευτής πλέον και αφού με κάποιους συναδέλφους της ΝΔ που ασχολούμαστε με τα αγροτικά, είχαμε έτοιμο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ,  που θα κάλυπτε με τον δικαιότερο τρόπο τους αγρότες, δεν προλάβαμε να τον περάσουμε, διότι  μας έριξαν από την  κυβέρνηση με τον γνωστό δόλιο τρόπο.

Ευθύνες υπάρχουν και σήμερα, διότι όφειλε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να γνωρίζει, ότι οι φετινές κλιματικές συνθήκες, ευνοούσαν την εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση του εντόμου και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα.

Στο παρελθόν είχε καταγραφεί ότι το πράσινο σκουλήκι, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς με μεμονωμένους ψεκασμούς, λόγω  του ότι έχει πολλές γενιές μέσα στην ίδια περίοδο.

Θα έπρεπε λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός,  να δρομολογήσει, οργανωμένη αντιμετώπιση με αεροψεκασμούς ή ότι άλλο πρόσφορο μέσο, υποδείκνυαν οι  γεωπόνοι των αγροτικών υπηρεσιών.

Εν τούτοις οι βαμβακοπαραγωγοί αφέθηκαν στην τύχη τους και στην προκειμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία,  αυτό να μην συνεχιστεί.

Ας φροντίσουν τουλάχιστον στην κυβέρνηση τώρα.  Με δεδομένη την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί,  θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές στα ΠΣΕΑ και άμεσα να υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ, το ανάλογο πρόγραμμα της κρατικής ενίσχυσης.

Άμεσα επίσης  να διασφαλίσουν με νομοθετική ρύθμιση, την  απρόσκοπτη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς , που αποδεδειγμένα οι φυτείες τους, έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι.

Όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν,  δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί η βαμβακοκαλλιέργεια ή να αντικατασταθεί με μεταλλαγμένο, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες.

Το βαμβάκι είναι καλλιέργεια  νευραλγικής σημασίας  για τη χώρα, δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν, και  με καλή πρόσοδο για τους παραγωγούς,  που δύσκολα θα μπορέσει να αντικατασταθεί και μάλιστα  σε τέτοια εκτατική  κλίμακα.

Γι΄αυτό  πρέπει να προστατευτεί και να στηριχθεί  από την πολιτεία,  με τον ανάλογο σοβαρό τρόπο. Αυτό να το αντιληφθούν και οι κυβερνώντες, παρ΄ολο που μισούν ότι παράγει και ότι αποφέρει  πλούτο.

 

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας