Όλοι έχουμε στον περίγυρό μας ανθρώπους, που δηλώνουν κατά καιρούς, ότι θα ψηφίσουν μικρά κόμματα ή άλλους να τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, γιατί κάποιοι τους έπεισαν, ότι είναι το πλέον δημοκρατικό σύστημα.
Ελπίζω μετά την πρόγευση που πήραμε από τα γεγονότα, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Κοινοβούλιο να άλλαξαν άποψη.
Διότι σε καταστάσεις από το μέλλον παραπέμπουν τα πρωτόγνωρα, τραγελαφικά αλλά και επικίνδυνα, που συμβαίνουν στη Βουλή και επί της ουσίας νοθεύουν, το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Κόμματα διαλύονται, βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν, προσχωρούν σε άλλο σχηματισμό ή μετακινούνται στην κυβέρνηση, υπηρετώντας πολιτικές διαφορετικές απ΄αυτές για τις οποίες ο λαός τους ψήφισε.
Άλλοι λειτουργούν ως «δανεικοί», ψηφίζουν κατά παραγγελία και έχουμε φυσικά και τα «δεκανίκια», για να συμπληρώνουν το 151 της μειοψηφικής κυβέρνησης, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία.
Ακούμε για εκβιασμούς, συναλλαγές, παρεμβάσεις ξένων παραγόντων και γενικώς παίρνουμε μια πρόγευση, τι μπορεί να συμβεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που σύμφωνα με τα ψηφισθέντα, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Σκεφθείτε κοινοβουλευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 10, 20 ή 30 βουλευτές, λόγω απλής αναλογικής, να πρέπει να βρουν κοινό τόπο να σχηματίσουν κυβέρνηση και να κυβερνήσουν στη συνέχεια.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και το μέγεθος των προβλημάτων. Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, πλήρης αστάθεια, διάφορες συναλλαγές, απανωτές εκλογές ή αθέμιτα παρασκηνιακά παιχνίδια.
Ακόμη όμως και σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, τα μικρά κόμματα θα κρατούν σε ομηρία τα μεγαλύτερα, με όρους και αξιώσεις αντιστρόφως ανάλογες προς τον αριθμό των βουλευτών τους.
Άλλωστε τα μικρά κόμματα είναι συνήθως σχηματισμοί ευκαιριακοί, χωρίς ιδεολογική συνείδηση, χωρίς παραταξιακή ιστορία, χωρίς συγκροτημένη οργανωτική δομή και κυρίως χωρίς λαϊκή βάση. Συστήνονται εύκολα λόγω συγκυριών και το ίδιο εύκολα διαλύονται. Οι δε βουλευτές τους ευκαιριακοί κι αυτοί, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και ανάλογη διαδρομή, εκλεγμένοι συνήθως από ψήφους χαλαρούς, πολιτικά ευάλωτοι και ασταθείς, μπορεί εύκολα να συμβάλουν σε αποφάσεις επιζήμιες για τον τόπο ή αντίθετες με την βούληση των ψηφοφόρων τους, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας, δεν έφερε την απλή αναλογική από ιδεολογική ή δημοκρατική ευαισθησία. Επενδύει στο χάος και επιδιώκει την διάλυση του πολιτικού σκηνικού σε όλα τα επίπεδα. Στην Αυτοδιοίκηση, διότι γνωρίζει τις ανύπαρκτες εκλογικές του δυνάμεις και στις προσεχείς εθνικές εκλογές, διότι επίσης γνωρίζει την συντριπτική ήττα που τον περιμένει. Στόχος του λοιπόν είναι, να διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού την συμμετοχή του σε μια οικουμενική ή συμμαχική κυβέρνηση, θα την εξασφαλίζει το ίδιο το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Θεωρώ ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό από όλους, ότι η χαλαρή και η τυφλή ψήφος, δεν πρέπει να έχουν θέση στις επιλογές μας. Όσοι δε πριν από τέσσαρα χρόνια, επέλεξαν ευκαιριακούς κομματικούς σχηματισμούς με γνώμονα το «χαβαλέ», την «αντίδραση» ή την «εκδίκηση», ας σκεφτούν πού βρίσκονται σήμερα αυτά τα κόμματα. Αν τους εκπροσώπησαν όπως τους υποσχέθηκαν, αν υπερασπίστηκαν το καλό του τόπου και τα συμφέροντά τους και αν σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ή αν τελικά εξυπηρετούσαν τον Τσίπρα, με τα πήγαιν’ έλα των βουλευτών τους.
Η αναγκαιότητα λοιπόν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής είναι επιτακτική, για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας και του συμφέροντος της χώρας. Είναι βασικός και κυρίαρχος λόγος, που επιβάλει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Άλλωστε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως για να ανασυνταχθούμε και να ορθοποδήσουμε, χρειαζόμαστε κυβέρνηση αυτοδύναμη και ισχυρή, μακριά από ομηρίες και εκβιασμούς.
Χρειαζόμαστε Πρωθυπουργό ισχυρό που να μην εκβιάζεται και απερίσπαστος να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και τους πολίτες.
Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας