Ειδήσεις

Αρκετοί οι Καρδιτσιώτες που σπεύδουν στα φαρμακεία για το ραντεβού του εμβολιασμού


Αρκετοί είναι οι Καρδιτσιώτες εκείνοι οι οποίοι σπεύδουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα φαρμακεία προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού (emvolio.gov.gr), άνοιξε από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας καθώς  από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει παρουσιάσει την πλατφόρμα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

  • Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ,
  • μέσω της άυλης συνταγογράφησης και
  • μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Τα φαρμακεία, λοιπόν, θα έχουν τον δικό τους ενεργό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Όπως δηλώνει στο karditsanews ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης υπάρχει αρκετά έντονο  ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό και μάλιστα πολλοί επικοινωνούσαν με τον φαρμακοποιό τους πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα.

Στην περιφέρεια, εξάλλου, υπάρχει μια διαπροσωπική επαφή φαρμακοποιού και πολίτη και η επικοινωνία είναι διαφορετική.

Αλλά και τώρα που έχει ανοίξει πια η πλατφόρμα, αρκετοί σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να βοηθηθούν ως προς τη διαδικασία καθορισμού του ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

«Εμείς τους συστήνουμε να κάνουν το εμβόλιο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαγάτσης.

Σε ό,τι αφορά δε στο αίτημα των φαρμακοποιών να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα (μαζί με τους ιδιώτες γιατρούς), ο κ. Γαγάτσης μας ενημερώνει πως αυτό έγινε αποδεκτό και ήδη αυτή τη στιγμή οι κατά τόπους Σύλλογοι συγκεντρώνουν στοιχεία με το πόσοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για εμβολιασμό ώστε να σταλούν στις αρμόδιες αρχές και από εκεί και πέρα να γίνει ο ανάλογος προγραμματισμός.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των ραντεβού, εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού.

Πώς θα γίνει αυτό:

  • Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν με τα στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Ή να επιβεβαιώσουν το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, συνιστάται η επίσκεψη στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης θα λάβει κάποιο κωδικό (αριθμός ή QR code). Με αυτόν τον αριθμό ή το QR code πάμε στο κέντρο εμβολιασμού.

Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται SMS από τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034 για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών, με τους αιτούντες να λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων». Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο λόγος προτεραιοποίησης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο λόγος της προτεραιοποίησης αυτής είναι ότι η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι πολίτες της ηλικίας αυτής.

Η ηλικία αυτή συνδέεται τόσο με τη γήρανση του ανοσοποιητικού, όσο και με άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μόνο η ηλικία αποτελεί – όπως αποδεικνύεται – παράγοντα κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Προηγούμενο άρθρο Χωρίς τέλος οι ζημιές στο Δήμο Μουζακίου - Σε επιφυλακή οι αρχές σε όλο το Νομό
Επόμενο άρθρο Δεκτή έγινε η παραίτηση του Δημήτρη Κεχαγιά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου