Από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας – ΆΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ – Αλυσιδωτά τα προβλήματα που δημιουργούνται


Το άλυτο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας επεσήμανε για πολλοστή φορά στη «Γνώμη» ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Βασίλης Λεοντάρης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα ζητήματα που δημιουργούνται από την παραπάνω έλλειψη είναι αλυσιδωτά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα προγράμματα εμβολιασμών για μελιταίο πυρετό ή φυματίωση, όπου ναι μεν τα περισσότερα ζώα έχουν εμβολιαστεί με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εναπομεινάντων κτηνιάτρων της διεύθυνσης, απ’την άλλη πλευρά όμως, αυτή την περίοδο που θα έπρεπε να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι στα κρεοπωλεία και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.) όπου προσφέρονται ζωικά προϊόντα λόγω της κίνησης που αναμένεται για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, δεν είναι εφικτό να γίνουν κανονικά λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας. Ανέφερε δε συγκεκριμένα, ότι στην υπηρεσία υπάρχουν μόλις 8 κτηνίατροι για τα τέσσερα κτηνιατρικά κέντρα που λειτουργούν στο νομό, τα τρία βιομηχανικά σφαγεία και τους δύο τομείς υγείας που υπάρχουν στο τμήμα. Όσον αφορά στα εμβόλια των αμνοεριφίων, επεσήμανε ότι από τον περασμένο Μάρτη έως και τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν περίπου 10.000 εμβολιασμοί οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη και θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα του 2013, αφού φυσικά πρώτα αποσταλούν στην Υπηρεσία της Καρδίτσας ο απαραίτητος αριθμός εμβόλιων. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί αφού έχει αρχίσει η αναπαραγωγική περίοδος για τα αμνοερίφια.

 

Να αποφεύγονται τα μη παστεριωμένα προϊόντα

 

Την προσοχή των καταναλωτών επέστησε για ακόμη μια φορά ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Λεοντάρης, όσον αφορά στην κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών –κυρίως- προϊόντων. «Το σημείο κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ο επίσημος έλεγχος των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» είπε, τονίζοντας ότι τα σπιτικά τυριά ή άλλα είδη που κατ’ εξοχήν παρασκευάζονται στα σπίτια του Νομού που διατηρούν ζώα, μπορεί να θεωρούνται παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής τροφίμων ωστόσο δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: «Κληρονομιά των επόμενων γενεών η Εθνική μας Παιδεία»
Επόμενο άρθρο Ν.Μιχαλάκης :Να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών – με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις