Από την έκθεση ζωγραφικής του Ν. Γκαμαλέτσου – Γράφει ο Σωκρ. Βασιλάκος


Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στην γκαλερί “F” πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του φίλου Νίκου Γκαμαλέτσου. Πολύς κόσμος, φίλοι της τέχνης και της ζωγραφικής, γνωστοί και άγνωστοι, πλημμύρισαν την αίθουσα. Ήρθαν να θαυμάσουν και να απολαύσουν το έργο του Νίκου, ο οποίος χρόνια τώρα, με αγάπη και μεράκι έχει αφοσιωθεί σε αυτό. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ από όπου αποφοίτησε και με την ιδιότητα του οικονομολόγου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Όμως εγκατέλειψε το επάγγελμα του οικονομολόγου, γιατί η τέχνη της ζωγραφικής τον απορρόφησε ολοκληρωτικά και με αυτήν ασχολείται πλέον εδώ και χρόνια.

«Μνημειακά και εφήμερα» είναι ο τίτλος της 7ης ατομικής του έκθεσης στην οποία εκθέτει έργα κυρίως «νεκρής φύσης».

Ο Πέτρος Κουφοβασίλης, δάσκαλος της ζωγραφικής, αναφερόμενος στα έργα που εκθέτει o Νίκος Γκαμαλέτσοςστη Γκαλερί «F» γράφει τα παρακάτω στο εισαγωγικό του σημείωμα: « Η σημασία και το πραγματικό βάρος της ζωγραφικής δε βρίσκονται στο θέμα που κάθε φορά πραγματεύεται, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτό αποδίδεται. Βρίσκεται πρωτίστως όχι στο τι παριστάνεται, αλλά στο πως.Εδώ και χρόνια, σε αυτό το πώς επιδιώκει επίπονα να επικεντρωθεί η τέχνη του Νίκου Γκαμαλέτσου, ανακαλύπτοντας κρυμμένες ζωγραφικές αλήθειες, αποκρυσταλλώνοντας μορφοπλαστικά τα δικά της ευρήματα και βαθαίνοντας συστηματικά στις δικές της πραγματοποιήσεις…Αυτή η φαινομενικά ήσυχη ζωγραφική, είναι η πιο εύγλωττη πιστοποίηση της δημιουργικής, διαρκούς εικαστικής ανησυχίας του Νίκου Γκαμαλέτσου, και η πιο έγκυρη επικύρωση των επιτευγμάτων του».

Στα πλαίσια της ευαισθησίας του για τα κοινά, υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη διαμόρφωση του σύγχρονου εικαστικού κινήματος της πόλης μας.

Στο χώρο της τέχνης, είναι ιδρυτικό μέλος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας (1988) και της ομάδας ΤΕΧΝΟΘΥΡΑ.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κρίσης Εικαστικών Έργων της Νομαρχίας Καρδίτσας. Το Μάρτη του 2006, σε διάλεξή του, παρουσίασε τη μελέτη του: «Κριτική του ρόλου των παραδόσεων και της κυρίαρχης κουλτούρας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού».

Το Φλεβάρη του 2011 στη Θεσσαλονίκη, επίσης σε διάλεξή του παρουσίασε την μελέτη του: «Η τέχνη της ζωγραφικής και τα κινήματα τέχνης». 

Μέχρι σήμερα, πραγματοποίησε επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Χωρίς να είμαι καλλιτέχνης ή κριτικός τεχνών, έτσι απλά επειδή ο Νίκος Γκαμαλέτσος είναι φίλος μου, αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, σχετικά με την ζωγραφική του. Μέσα στην φιλία γνώρισα αρκετά θετικά στοιχεία του Νίκου όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και άλλα, τέτοια που πρέπει, που οφείλει να έχει ο κάθε άνθρωπος που θέλει να λέγεται πολίτης, με την έννοια που την προσέδωσε ο Πλάτων, ο Περικλής και άλλοι φιλόσοφοι.

Με αυτά τα λίγα, προτρέπω κάθε φίλο της τέχνης και όχι μόνο, να επισκεφθεί την έκθεσή του στην γκαλερί «F» η οποία θα διαρκέσει ως τις 23 Φλεβάρη 2014 και γιατί όχι να γνωρίσει από κοντά και τον ίδιο το ζωγράφο.

Σ.Β.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι απολύσεις πλησιάζουν ενώ στήνεται το σχολείο της απόρριψης και της τρομοκρατίας
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάστηκε κλοπή κυψελών... 4 χρόνια μετά!