Μετά τη διανομή των κουπονιών για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (φωτο) στους Διευθυντές των Γυμνασίων του Νομού μας και έπειτα στους δικαιούχους μαθητές, σειρά έχουν τώρα και οι καθηγητές. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δ.Ε. Καρδίτσας κ. Τζελλο, οι καθηγητές που έχουν οριστεί να διδάξουν τα μαθήματα της γεωγραφίας, της ιστορίας, της βιολογίας – φυσικές επιστήμες και των μαθηματικών, μέχρι και αύριο Πέμπτη θα έχουν προμηθευτεί τον απαραίτητο υπολογιστή, προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διδασκαλία.
Ερωτήματα
Το ερώτημα είναι όμως κατά πόσο είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αυτή τη διδακτική μέθοδο οι καθηγητές. Εκτός από τους καθηγητές πληροφορικής, ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα; Κι αν είναι ελάχιστοι, πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή τάξη; Οπωσδήποτε οι καθηγητές πληροφορικής δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διδασκαλίας όλων αυτών των μαθημάτων που προτείνονται να διδαχθούν ηλεκτρονικά στην τάξη, αλλά από την άλλη δεν τους αφορούν, αφού είναι εκτός του αντικειμένου που διδάσκουν. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε το μαθηματικό αλλά ούτε και τον φιλόλογο, που καλούνται να κάνουν «ηλεκτρονικό μάθημα» στη σχολική τάξη. Η πορεία θα δείξει τις ελλείψεις και κατά πόσο τελικά θα χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στη σχολική τάξη, παρόλο που η εντολή του υπουργείου είναι ξεκάθαρη: «Με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που θα εξοικειώνει το μαθητή με τη σύγχρονη τεχνολογία, θα παρέχει νέες δεξιότητες αλλά και ολοκληρωμένη παιδεία και με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας δημιούργησε νέες προοπτικές στη διαδικασία της μάθησης και η αξιοποίησή τους μπορεί να λειτουργήσει ως υποστηρικτικός θεσμός της εκπαίδευσης, καθώς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη των διδακτικών στόχων, εισάγεται από το σχολικό έτος 2009-2010 στα Γυμνάσια όλης της χώρας η συστηματική διδασκαλία ενοτήτων του αναλυτικού προγράμματος σπουδών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Τα τμήματα της διδακτέας ύλης, η διδασκαλία των οποίων θα γίνεται με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες με κριτήριο την καταλληλότητα του συγκεκριμένου διδακτικού μέσου για την επίτευξη καλύτερου εκπαιδευτικού αποτελέσματος και σε ποσοστό μέχρι 30% του συνόλου της διδακτέας ύλης. Στα επόμενα σχολικά έτη ο αριθμός των μαθημάτων και του ποσοστού της διδακτέας ύλης είναι δυνατόν να αυξηθεί, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μετά την αξιολόγηση του πρώτου έτους εφαρμογής της εν λόγω δράσης».
Θα συνεχιστεί και στο μέλλον η χορήγηση Η/Υ
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα χορηγεί, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2009-2010, ικανό αριθμό φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στα Γυμνάσια όλης της χώρας πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους, έτσι ώστε κάθε μαθητής της Α’ τάξης του Δημόσιου Γυμνασίου να εξοπλίζεται με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο θα χρησιμοποιεί και τα επόμενα δυο χρόνια στη σχολική αίθουσα και του οποίου την κατοχή θα διατηρεί και μετά την αποφοίτησή του. Παράλληλα, θα διατίθεται και αριθμός φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου. Το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιείται, θα είναι το ψηφιακό υλικό που έχει στη διάθεσή του το ΥΠ. Ε.Π.Θ. (εκπαιδευτικό λογισμικό, εφαρμογές λογισμικού, σενάρια, κ.λ.π.) και το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται όπου χρειάζεται. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν τα μαθήματα με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα είναι εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης προς τα ανωτέρω μαθήματα ειδικότητας, που κατέχουν επιπλέον την πιστοποίηση του προγράμματος επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση. Ελλείψει των ανωτέρω εκπαιδευτικών, μπορούν να διδάσκουν τα μαθήματα και εκπαιδευτικοί που κατέχουν γνώση πληροφορικής και χειρισμού Η/Υ…».