Μια βλάβη στον αγωγό Σ3 στο ύψος του Γραμματικού, ο οποίος μεταφέρει νερό από τη Λίμνη Σμοκόβου προς τις αγροτικές εκτάσεις της ανατολικής πλευράς του Νομού, ήταν αρκετή ώστε να «στραγγίξει» τα ρέματα που γεμίζουν τον Φαρσαλίτη ποταμό και με τη σειρά του, να στερέψει από νερό, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν να ποτίσουν οι αγρότες στα καταληκτικά σημεία του Νομού. Χθες στις περιοχές Γεφυρίων, Πασχαλίτσας και Κυψέλης περιόδευσε κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο, τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Παπαδόπουλο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σοφάδων κ. Τρίγκα προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς και να αναζητήσουν τις προσφορότερες λύσεις. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Τρίγκα, συμφωνήθηκε να τεθούν σε λειτουργία κάποια αντλιοστάσια από τη δική μας πλευρά και να σταματήσουν τη λειτουργία τους κάποια από την πλευρά της Φθιώτιδας, ενώ σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ομαλή ροή προς την περιοχή της Κυψέλης αποκαταστάθηκε αργά χθες το απόγευμα, ωστόσο πλήρη εικόνα θα μπορέσουν να έχουν σήμερα το απόγευμα. Σημείωσε δε ότι μείωση στη ροή του νερού υπάρχει και στο Ερμήτσι το οποίο αντλεί νερό από αγωγό που έρχεται από τη Λίμνη Πλαστήρα. Ωστόσο διφορούμενοι εμφανίζονται οι αγρότες στο αν επιθυμούν να βρέξει ή όχι, αφού μια βροχή αυτό το διάστημα θα ήταν μεν ωφέλιμη για τις καλλιέργειές τους, συνάμα όμως θα ήταν και καταστρεπτική, αφού το πράσινο σκουλήκι… καραδοκεί!
Ο κ. Τσιάκος
Σε δηλώσεις του στη «Γνώμη» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άρδευση στα παραπάνω χωριά του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με την άρδευση στην Κυψέλη, το Ερμήτσι και την Αμπελώνα. Είχαμε μία βλάβη στον Σ3 αγωγό και για να κατασκευαστεί έκανε μιάμιση μέρα με αποτέλεσμα να αδειάσει ο αγωγός και τώρα λόγω αυξημένης ζήτησης νερών δεν μπορεί εύκολα να γεμίσει ο Φαρσαλίτης ώστε να ποτίσουν εύκολα σε Κυψέλη και Αμπελώνα αλλά και να κάνουμε το «μπαι – πας» ώστε να φτάσει το νερό στο Ερμήτσι. Την αποκλειστική αρμοδιότητα ωστόσο των νερών την έχουν οι δήμοι και τα ΤΟΕΒ διότι στην κατοχή τους βρίσκονται τα αντλιοστάσια και δίνουν εντολή για το πότε πρέπει να κλείσουν και πότε να ανοίξουν, έχοντας βεβαίως και τους υδρονομείς που πρέπει να κατευθύνουν το νερό σε όλες τις αρδευόμενες εκτάσεις. Κάναμε λοιπόν σήμερα μία συνάντηση με τους κατοίκους των Γεφυρίων, της Κυψέλης και της Πασχαλίτσας και αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ο καθένας φοβούμενος –και λογικό- ότι δεν θα έχει νερό να ποτίσει δεν δέχεται να κλείσει το αντλιοστάσιο της περιοχής του. Εκτιμώ ότι για να έχουμε μια ισορροπία στο νερό, ιδιαίτερα τώρα που έχει διαταραχθεί, θα πρέπει να κλείσουν για μερικές ώρες τα αντλιοστάσια. Δεν κινδυνεύουν οι καλλιέργειες κανενός. Ακολούθως έχω κάνει μια παρέμβαση στον Γενικό Γραμματέα Υδάτων κ. Σουλιώτη ώστε να κλείσουν τα τρία αντλιοστάσια του Δομοκού και τα δύο των Φαρσάλων. Τα δύο των Φαρσάλων θα κλείσουν για 24 ώρες, όσον αφορά στα του Δομοκού μάς είπε ότι θα κλείσει μόνο το ένα, ενώ εμείς ζητάμε να κλείσουν και τα τρία. Κλείνοντας αυτά τα αντλιοστάσια, το νερό που έχει να διανύσει μία απόσταση 50 χιλιομέτρων θα φτάσει μετά από 24 ώρες στα σημεία και έτσι, τονώνοντας το πρόβλημα της Κυψέλης θα λυθεί και το πρόβλημα της Αμπελώνας. Όσον αφορά στο Ερμήτσι, για να λυθεί εκεί το πρόβλημα θα πρέπει ο Δήμος Σοφάδων να συνεργαστεί με τον Δήμο Παλαμά, να κλείσουν τα αντλιοστάσια σε Καλυβάκια και Μάρκο για να μπορέσει να κατευθυνθεί το νερό προς τον Φαρσαλίτη. Το κάναμε ήδη μία φορά με τον Δήμαρχο και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ακόμη μία φορά».
Αυξημένες απαιτήσεις από τη Λάρισα
Τις αυξημένες απαιτήσεις σε νερό της Λάρισας, σχολίασε δυσμενώς ο κ. Τσιάκος, έγγραφο το οποίο έφτασε μόλις χθες το πρωί στα χέρια του και το οποίο ζητούσε από σήμερα 24 Ιουλίου να παροχετευθούν 1.900.000 κυβικά για 10 μέρες. Αναλυτικά: «Ήρθε ένα χαρτί από τον κ. Σουλιώτη για 1.900.000 κυβικά για 10 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα. Όπως ξέρετε δεν είμαστε εμείς οι διαχειριστές του νερού, γι’αυτό και φωνάζουμε τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και εγώ ότι επιτέλους πρέπει να αποκτήσει η αιρετή περιφέρεια αποκλειστικό ρόλο όσον αφορά στην διαχείριση των υδάτων. Όλοι τώρα είναι ανευθυνο – υπεύθυνοι, ο κόσμος νομίζει ότι εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις, ενώ στην ουσία άλλοι παροχετεύουν το νερό. Θα πρέπει λοιπόν να πάρουμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Οι ποσότητες που ζητούνται από αύριο 24 Ιουλίου (σήμερα) είναι δύσκολο να φύγουν από το εργοστάσιο της λίμνης, οι τουρμπίνες είναι δύσκολο να διώξουν τέτοιες ποσότητες με κίνδυνο να πάθουν κάποια βλάβη και να έχουμε πρόβλημα με όλο τον κάμπο. Αυτό θα το επισημάνω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην κ. Γερακούδη. Δεν ρωτήθηκα για την ποσότητα αυτή που ζητάνε, διαφωνώ στο να δοθεί, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Υπάρχει μία αυξημένη ζήτηση λόγω παρατεταμένου καύσωνα αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στα άκρα και να παίρνουμε ποσότητες οι οποίες όχι απλά επαρκούν αλλά υπερεπαρκούν και πιστεύω ότι θα χαθεί νερό από αυτό το οποίο μπορεί να αναζητήσουμε την επόμενη χρονιά. Θα κάνουμε αύριο (σήμερα) μια παρέμβαση. Εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα χρειαστούν αυτές οι ποσότητες, διότι είναι υπερβολικές. Μέχρι στιγμής έφευγε 1.700.000 κυβικά για τη Λάρισα λόγω καύσωνα. Από αύριο όμως (σήμερα) σταματούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Εάν συνεχίζονταν ίσως χρειαζόταν να φτάσουμε περίπου στο 1.800.00 αλλά όχι στο 1.900.000 για 10 μέρες. Εμείς αυτή τη στιγμή θα κοιτάξουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Καρδίτσας. Πιστεύω ότι οι Δήμοι πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουν πολιτικό κόστος. Θα πω για άλλη μια φορά πως πρέπει να αποκτήσει φορέα διαχείρισης το νερό της Θεσσαλίας, διότι η κ. Γερακούδη δεν μπορεί να έχει εικόνα για όλα τα νερά της περιφέρειας. Θεωρώ ότι έχει άγνοια για το τι νερό φεύγει και που και ποιες ανάγκες υπάρχουν. Δυστυχώς και οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ της Λάρισας ζητούν παραπάνω νερό προκειμένου να το αποθηκεύσουν στις λιμνοδεξαμενές τους και όχι γιατί δεν επαρκεί, έτσι ώστε μετά τις 2 Αυγούστου να μη χρειαστεί να ζητήσουν νερό σε περίπτωση που δεν τους φτάσει. Γι’ αυτό και πιέζουν για τέτοιες μεγάλες ποσότητες που δυστυχώς η κ. Γερακούδη τις δέχθηκε χωρίς να ρωτήσει κανέναν».