Με 62 υποψήφιους Διευθυντές για 38 θέσεις για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 76 αιτήσεις για 43 θέσεις στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων και στην Καρδίτσα. Διαδικασία που επιχειρεί να εμπλέξει και τους εκπαιδευτικούς μέσω της γνωμοδότησης του συλλόγου διδασκόντων(χωρίς τους αναπληρωτές!!) που έχει οριστεί για την Τρίτη 20/6 σε όλα τα σχολεία της περιοχής.
Η διαδικασία αύτή γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε 4ο σκληρό μνημόνιο και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής υπογράφει και άλλα μέτρα. Μας ανακοινώνουν πως όποιος θέλει σύνταξη πρέπει πρώτα να ζήσει μέχρι τα 67 και στη συνέχεια να μπορεί να επιβιώσει σε απόλυτη ένδεια. Φοροληστεύουν το εισόδημά μας και ετοιμάζονται για νέο τσεκούρι στους πενιχρούς μισθούς μας. Μας ανακοινώνουν πως θα πρέπει να μετατραπούμε σε λάστιχο αν θέλουμε να έχουμε δουλειά και επαναφέρουν με «εντέλλεστε» την αξιολόγηση για να ποδηγετήσουν τον κλάδο. Ετοιμάζουν νέες συγχωνεύσεις σχολείων, νέους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές μας. Αποστέλλουν τις απολύσεις στους αναπληρωτές.
Κι ενώ έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας και όλοι αναρωτιούνται τι μέλλον μας ετοιμάζουν και τι μπορούμε να κάνουμε, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών κλαίει και οδύρεται για την απόφαση του ΣΤΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την επιλογή διευθυντών με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων και διαμαρτύρεται εντόνως για τον νέο νόμο που ψηφίστηκε για την επιλογή στελεχών.
Μερικοί (κυρίως από τον χώρο των Παρεμβάσεων και τους συνδικαλιστές από ΛΑΕ) έχουν προχωρήσει πιο πέρα από το αμίμητο αίτημα του ΠΑΜΕ που ζητούσε (απ’ ότι φαίνεται συνεχίζει να ζητά και ταυτόχρονα καυτηριάζει την αντικατάσταση της ψηφοφορίας με τη συνέντευξη) 100% αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή στελεχών. Απαιτούν 100% εκλογή των διευθυντών από τον σύλλογο διδασκόντων! Αν μάλιστα έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και καταργούνταν το απεχθές καθηκοντολόγιο θα μπορούσαμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα σχολεία, να χαράζουμε εκπαιδευτική πολιτική και θα φτιάχναμε το δικό μας ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία!Με λίγα λόγια, καλείται ο κλάδος να βυθιστεί στη φαντασίωση, να δραπετεύσει από την πραγματικότητα και να ξεχάσει σε ποια κοινωνία ζει, ποιος είναι αυτός που κυβερνά και γιατί ψηφίζει τους νόμους που ψηφίζει.
Πολλοί από αυτούς που στήριξαν την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» που θα έσκιζε τα μνημόνια, που στήριξαν το πονηρό τέχνασμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην επιλογή διευθυντών, που κατακεραύνωναν εμάς τους ανάδελφους που δεν τυφλωθήκαμε από την ελπίδα που ερχόταν στα σχολεία, τώρα προβαίνουν σε καταγγελίες ενάντια στην ίδια κυβέρνηση της «δεύτερης φοράς αριστερά» που υποβαθμίζει τη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων σε μαϊντανό. Ξεχνούν φυσικά να πουν ότι την περίοδο που τη διοίκηση των σχολείων την είχαν οι εκλεγμένοι του κλάδου και απολύσεις αναπληρωτών έγιναν και πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί δημιουργήθηκαν που μετακινήθηκαν και υπεράριθμα τμήματα λειτούργησαν και εντατικοποιήθηκε η δουλειά στα σχολεία. Γιατί ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιλέγονται οι διευθυντές, αυτοί καλούνται υποχρεωτικά να εφαρμόσουν τους νόμους και τις εντολές της άνωθεν διοίκησης. Με τους νόμους και τις εντολές δεν ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί επειδή ένα γρανάζι της κρατικής διοίκησης (όπως είναι οι διευθυντές σχολείων) τυχαίνει να το συμπαθούν προσωπικά.
Το νέο σχήμα επιλογής διευθυντών αποτελεί έναν συμβιβασμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που είναι βαθιά χωμένη στους κρατικούς μηχανισμούς, τις διοικήσεις φορέων, υπηρεσιών και φυσικά σχολείων. Το νέο σχήμα επιλογής διευθυντών τα έχει όλα. Αντικειμενικά κριτήρια(!), συνέντευξη και τη γνώμη των εκπαιδευτικών που δε μοριοδοτείται.
Τόσο το προηγούμενο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή των διευθυντών από τον Σύλλογο Διδασκόντων όσο και το τωρινό νομοθέτημα, επιχειρούν να εμπλέξουν στην διαδικασία της αξιολόγησης τους εκπαιδευτικούς.
Η φετινή διαδικασία αποτελεί πρόβα για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη. Το ερωτηματολόγιο με βάση το οποίο καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να συντάξουν πρακτικό αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών, στηρίζεται στον νόμο για την αξιολόγηση και επιδιώκει να τυλίξει τον κλάδο σε ένα κομμάτι χαρτί.
Τα διευρυμένα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ νομιμοποιούν όλη τη διαδικασία, ειδικά τη συνέντευξη που όλοι καταγγέλλουν. Ακόμη κι αν δε βαθμολογήσουν κάποιοι αιρετοί, δεν αναιρείται η νομιμοποίηση που παρέχουν με τη συμμετοχή τους. Άλλωστε η παύλα (-) που αρκετοί έβαζαν στη συνέντευξη σε προηγούμενες κρίσεις διευθυντών, δεν ακύρωνε ούτε απονομιμοποιούσε τις διαδικασίες που κατά τ’ άλλα κριτίκαραν. Οι παρατάξεις που έχουν αναφορά στο κίνημα και τα σωματεία, πρέπει να απέχουν από όλες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών και από τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.
Ο κλάδος σύσσωμος πρέπει να απέχει από όλες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών.
Τα σωματεία οφείλουν να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την πάλη των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης. Ο κλάδος πρέπει να δώσει τη μάχη οργανώνοντας την πάλη του. Οφείλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, όσο δύσκολη και αν είναι, να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας και να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο. Τον δρόμο του αγώνα.
- Αποχή από όλες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών.
- Καμιά συμμετοχή στα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.
- Δε συντάσουμε κανένα πρακτικό.
- Καμία συμμετοχή στην αξιολόγηση.
- Καμία συμμετοχή στη διοίκηση και τη δήθεν «συνδιοίκηση».
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ