Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας έγινε την Πέμπτη, με αθρόα συμμετοχή των γιατρών από όλο το νομό.
Αρχικά έγινε μία ενημέρωση για τις αρχές και τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την υγεία που κατατέθηκε για ψήφιση πριν μία εβδομάδα, από τον βαθύ όπως αποδείχτηκε γνώστη του θέματος Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λαρίσης κ. Ντίνο Γιαννακόπουλο. Στη συνέχεια ακολούθησε μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου εκφράστηκαν πολλές σκέψεις και απόψεις και διερευνήθηκαν πολλές πτυχές του θέματος.
Σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα ήσαν τα εξής:
- 1. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε κατ’ εφαρμογήν των όρων του Μνημονίου 3 και σε μεγάλο βαθμό ερήμην των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών υγείας και αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις της δημόσιας υγείας των πολιτών όσο και των εργαζομένων.
- 2. Η ψήφιση και εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ακριβές, ελλιπείς και δυσπρόσιτες για τους πολίτες δημόσιες υπηρεσίας υγείας και μεγάλη επαγγελματική υποβάθμιση ιδιαίτερα των ελευθεροαπασχολουμένων ιατρών.
- 3. Το δημιουργούμενο σύστημα των προμηθειών των Δημόσιων Νοσοκομείων συντάχθηκε χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι εισηγήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των υπολοίπων συλλογικών οργάνων των ιατρών δεν πρόκειται δε να οδηγήσει σε εκλογίκευση και διαφάνεια του συστήματος αλλά αντίθετα σε δημιουργία καρτέλ προμηθειών που θα λυμαίνονται τον χώρο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου τους.
- 4. Η ενοποίηση και ένταξη των ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ – ΙΤΑΜ και ΟΑΕΕ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) χωρίς ριζική αναβάθμιση των ήδη ελλιπών υποδομών, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους τους και προλεταριοποίηση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, παραδίδοντας το χώρο της υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τις διατυπωθείσες απόψεις της πλειοψηφίας των παρισταμένων
- 1. Επιβάλλεται η αντίδραση στο νομοσχέδιο και η συμμετοχή των ιατρών του Συλλόγου στις προγραμματισμένες πανελλήνιες κινητοποιήσεις .
- 2. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κοινή δράση των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών υγείας εναντίον του νομοσχεδίου.
- 3. Επιβάλλεται να γίνει ενημέρωση των πολιτών τόσο μέσω των τοπικών ΜΜΜΕ (εφ’ όσον αυτό είναι ανέφικτο μέσω των εξωνημένων κεντρικών ΜΜΕ) όσο και μέσω των επαγγελματικών τους ενώσεων.
- 4. Για το εγγύς μέλλον προγραμματίστηκαν: α. Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου για ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου και των πολιτών β. Ενημερωτική συνάντηση ή συναντήσεις του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου με εκπροσώπους φορέων των πολιτών και γ. Σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως για λήψη αποφάσεων και περαιτέρω συντονισμό δράσεως.