Αποφάσισαν να κινηθούν νομικά oι εργαζόμενοι στα Εργαστήρια Τέχνης


Την απόφασή τους να κινηθούν νομικά γνωστοποίησαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, οι εργαζόμενοι στα Εργαστήρια Τέχνης.

Οι  12 συνολικά εργαζόμενοι ζητούν να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα της λειτουργίας της εν λόγω δομής, ενώ διεκδικούν δεδουλευμένα 9 μηνών.

Στο ζήτημα, πάντως, αναφέρθηκαν, με σχετικές τους ερωτήσεις στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Παπαλός, Λάππας και Σχορετσιανίτης.

Απαντώντας τους, ο δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος δήλωσε πως το θέμα των Εργαστηρίων Τέχνης θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε δε πως στόχος της Διοίκησης του Δήμου είναι να μπορεί να παρέχεται αυτή η υπηρεσία στο δημότη, αρκεί να μην υπερβαίνει κανείς τους νόμους.

 

Τα προβλήματα των ΟΤΑ επί τάπητος

 

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Αποστόλης Ταξιάρχης ανέφερε τα ακόλουθα :

    «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο θεσμός της Τ.Α. υφίστανται πρωτοφανή επίθεση ως αποτέλεσμα της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις μισθών, ισοπέδωση των εργασιακών – ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και έχουν τεθεί στο στόχαστρο για χιλιάδες απολύσεις μέσω διαφόρων παραλλαγών, όπως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα, η «εθελοντική» ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες της Τ.Α. πλήττονται βάναυσα με αποτέλεσμα τη διάλυση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, στις οποίες στηρίζονται τις δύσκολες αυτές εποχές χιλιάδες πολίτες, αλλά και την προώθηση ενός σχεδίου εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

      Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και ο Ν.3852/10 για τον «Καλλικράτη». Η εφαρμογή του έχει προκαλέσει και προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, στην αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι ο «Καλλικράτης» ουσιαστικά δεν αποτελεί παρά ένα εργαστήρι της κεντρικής διοίκησης, στο οποίο λαμβάνουν χώρα όχι μόνον πειραματισμοί αλλά και πρωτογενείς εφαρμογές σε βάρος ουσιωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας έχει χειροτερεύσει σε σχέση με την προ του «Καλλικράτη» εποχή, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ οι δανειακές του υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Απαιτείται άμεσα η ρύθμιση των δανείων, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να μην κινδυνεύσει η καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, λόγω της πλήρους αναστολής των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού μέχρι το 2016 και των συνταξιοδοτήσεων που αυξάνονται εν’ όψει των νέων επώδυνων αλλαγών που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις με αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με εργαζόμενους προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ. πεντάμηνης διάρκειας καθώς και εργαζόμενους μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και οι Κοινωνικές Δομές βρίσκονται στα όρια της διάλυσης ελλείψει και κονδυλίων. Αυτό το πρόβλημα ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του και στο Δήμο Καρδίτσας, με συνέπεια το «μάρμαρο» να πληρώνουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι και οι πολίτες, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες αιχμής στην εξυπηρέτηση του Δημότη.

  Ενδεικτικό είναι πώς η υπηρεσία καθαριότητας των Δήμου λειτουργεί τις περισσότερες φορές με κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων αλλά και των Δημοτών, αφού προκειμένου να διεκπεραιωθεί το έργο χρησιμοποιείται κακοσυντηρημένος μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα κινούνται με φθαρμένα ελαστικά, ενώ το προσωπικό αναγκάζεται σε υπερεργασία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης σε πολλούς Δήμους στην συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Επίσης η μείωση του προσωπικού και η στέρηση των αναγκαίων πόρων έχει οδηγήσει τους παιδικούς σταθμούς σε υπολειτουργία και αρκετές οικογένειες σε απόγνωση, ενώ «ταφόπλακα» τους γίνεται η διεύρυνση του ωραρίου χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.

Η υπεράσπιση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Ο.Τ.Α. με αφορμή τις πολιτικές που ασκούνται και με τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι βασική προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Η Καθαριότητα, το Πράσινο και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι μόνο κάποιες από τις υπηρεσίες «αιχμής» στην εξυπηρέτηση του Δημότη. Η κυβέρνηση όμως εσκεμμένα, χρόνια τώρα, τις απαξιώνει και τις υποβαθμίζει λειτουργικά με απώτερο σκοπό την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού τους χαρακτήρα και εν τέλει την ιδιωτικοποίησή τους.

Ως εργαζόμενοι πήραμε και θα πάρουμε και στο μέλλον πρωτοβουλίες προάσπισης των Υπηρεσιών αλλά και του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε «μάντεις κακών», κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

        Εκτός από τα παραπάνω που σας αναφέραμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους εργαζόμενους :

  • Αξιολόγηση – επανέλεγχος συμβάσεων. Οι νέες εκτρωματικές νομοθετικές επινοήσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να εφαρμόσει όπως είναι η συγκριτική αξιολόγηση και ο προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων στοχεύουν σε απολύσεις εργαζομένων στην ερήμωση των υπηρεσιών και στην κατάργησή τους.
  • Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών-άρση  της  απαγόρευσης των προσλήψεων,

δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στην επόμενη 5ετία μείωση του προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση (α’ & β’ βαθμού) κατά 25.000 υπαλλήλους με αποτέλεσμα την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών  (Κοινωνικών, Τεχνικών, Καθαριότητας, Συντήρησης των υποδομών των πόλεων), για να λειτουργήσουν πρέπει να αγωνιστούμε για την άρση των μνημονιακών απαγορεύσεων της πρόσληψης προσωπικού που έχει επιβληθεί.

  • Διαχείριση των απορριμμάτων:

Η επίθεση που δεχθήκαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση – συγκυβέρνηση όσο και από μεγάλη μερίδα αιρετών είχε να κάνει με την προσπάθεια της συνολικής εκχώρησης στα μεγάλα ιδιωτικά–εργολαβικά συμφέροντα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

  • Επαναπρόσληψη απολυμένων δημοτικών υπαλλήλωνπου βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα/ απόλυση (Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι).
  • Ελαστικές σχέσεις εργασίας.ΟΑΕΔ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, δίμηνα, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων. Προφανής στόχος η διάλυση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και η μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τίμησαν τον Αγ. Πορφύριο στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος
Επόμενο άρθρο Ποινές φυλάκισης 38,5 ετών για το Olympia Mall