ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΑΣ


Για νομικά προβλήματα στη διακομματική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές σχετικά με την ευθύνη προέδρων και διοικήσεων για χρέη των συνεταιρισμών, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης δικαιολογώντας την απόφασή του να την αποσύρει για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου.

Το ΥΠΑΑΤ ψάχνει μία νομικά κατοχυρωμένη διατύπωση που να μπορεί να αντιμετωπίσει το επιμέρους πρόβλημα των αδικημένων προέδρων.

Ο ίδιος, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη φυτοπροστασία δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, αλλά θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία του θέματος, μήπως βρούμε μία νομικά κατοχυρωμένη διατύπωση τέτοια ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το επιμέρους πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, χωρίς βέβαια να ανοίγει ένα παράθυρο για αθώωση ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε και αν έγιναν, σε οποιαδήποτε περίοδο και αν έγιναν».
Μάλιστα, εξήγησε ότι «είναι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στις διοικήσεις συνεταιρισμών και έχουν αναλάβει εδώ και εννιά μήνες, δέκα μήνες, ένα χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη για παλαιότερες χρήσεις και τους αφαιρούνται οι περιουσίες. Χάνουν τις περιουσίες τους και έτσι δεν θα αναλαμβάνει κανένας να μπαίνει σε καμία διοίκηση συνεταιρισμού.»
Σφοδρή επίθεση κατά της τροπολογίας εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης και Θεοδώρα Τζάκρη. Ο πρώτος ανέφερε ότι «με αυτή την τροπολογία, εάν την κάνουμε αποδεκτή, ουσιαστικά μαζί με τους αθώους ξεπλένουμε και πάρα πολλές διαχρονικές ευθύνες. Και επειδή όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα δεχθεί αυτό το πολιτικό λάθος, ιδιαίτερα σε αυτή την πολιτική συγκυρία.»
Η κυρία Τζάκρη θεωρεί «την κατάθεση της συγκεκριμένης νομολογίας τουλάχιστον σκανδαλώδη, γιατί έρχεται μέσα σε μια περίοδο, θα έλεγα, προϊούσας αποσάθρωσης και αναξιοπιστίας όλων των θεσμών, να επιτείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και το αίσθημα ατιμωρησίας και συγκάλυψης των πράξεων και των παραλείψεων και των αδικημάτων, που έχει εδραιωθεί δυστυχώς στον Έλληνα πολίτη. Μόνο λάθος μήνυμα στέλνει στη συγκεκριμένη συγκυρία στον Έλληνα πολίτη και μόνο την οργή του μπορεί να επισύρει.»
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης και Μαργαρίτης Τζίμας, υποστήριξαν την τροπολογία, εξηγώντας ότι περιείχε την απαλλαγή από τις αστικές και ποινικές ευθύνες μόνο στην περίπτωση που «δεν υπήρχε δόλος κατά τη διαχείριση».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, έκλεισε τη συζήτηση επανερχόμενος στο θέμα της νομικής διατύπωσης: «Δεν θα συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την αστική και ποινική ευθύνη ανθρώπων που ενεπλάκησαν στις διοικήσεις αγροτικών συλλόγων, ενώσεων κ.λπ. για τον απλούστατο λόγο ότι από την πλευρά της νομοτεχνικής διατύπωσης η πρόταση που ήρθε από τους Βουλευτές είναι ανώριμη.
Αναγνωρίζουμε ότι οι κύριοι Βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση αυτή, το έκαναν με καλή θέληση, με καλή διάθεση. Δεν είχαν καμία πρόθεση να συγκαλύψουν καταστάσεις ή να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Θα πρέπει, όμως, να δούμε προσεκτικότερα τη νομοτεχνική διατύπωση μιας τέτοιας τροπολογίας. Γι’ αυτό ακριβώς αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί καν η τροπολογία αυτή.»

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Παρά την κρίση που περνά το άθλημα, το μπάσκετ παραμένει ακόμα ζωντανό»
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Καρδίτσας για τη διασπορά των μαθητών και το σταδιακό κλείσιμο του 4ου (Σοφάδων) και 19ου (Καρδίτσας) δημοτικών σχολείων