Ειδήσεις

Απολογισμός σχολικών αγώνων 2018 από την Ομάδα Φυσικής Αγωγής


Καθώς το σχολικό έτος έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος του, ένας σημαντικός θεσμός της εκπαίδευσης έκλεισε την φετινή και παράλληλα   μακρινή του διαδρομή, αφήνοντας στις μνήμες των μαθητών ανεξίτηλες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Οι σχολικοί αγώνες αποτελούν σε όλες τις χώρες του κόσμου έναν από τους σπουδαιότερους θεσμούς της γενικότερης εκπαίδευσης και καλλιεργούν στους νέους σημαντικές ηθικές και κοινωνικές αξίες. Παράλληλα, εξελίσσουν σύνθετες νοητικές διεργασίες και αναπτύσσουν τις πιο χρήσιμες κινητικές δεξιότητες και τις απαραίτητες φυσικές ικανότητες του ανθρώπου.

Οι Πανελλήνιοι Σχολικοί αγώνες των Λυκείων και οι αγώνες Γυμνασίων και Δημοτικών έφτασαν επιτυχημένα και ομαλά στην ολοκλήρωση τους για το σχολικό έτος 2017-18.

Την Πέμπτη 23 Μαΐου διεξήχθη ο τελευταίος σχολικός αγώνας για τα σχολεία του νομού μας, με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων μας να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 και 18 Μαΐου, προηγήθηκαν οι αγώνες Καλαθοσφαίρισης των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας

Τα Λύκεια του νομού μας έκλεισαν τον κύκλο των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στην πόλη της Ξάνθης, με την ολοκλήρωση των αγώνων του final four ποδοσφαίρου που διεξήχθησαν για τα ΓΕ.Λ. και τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας μας.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Καρδίτσας απόλυτα προσηλωμένη στο καθήκον της και έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας των σχολικών αγώνων στην διαπαιδαγώγηση των νέων, έδωσε το μέγιστο των δυνατοτήτων της για τον σωστό προγραμματισμό και την απρόσκοπτη διεκπεραίωση τους από την αρχή μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Για τα Λύκεια του νομού μας, διοργανώθηκαν αγώνες σε όλα τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αγώνες στα ομαδικά αθλήματα του Ποδοσφαίρου, της Καλαθοσφαίρισης, της Χειροσφαίρισης και της Πετοσφαίρισης καθώς και στο ατομικό άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού. Διεξήχθησαν συνολικά 62 αγώνες Λυκείων. Οι 59 από αυτούς ήταν αγώνες ομαδικών αθλημάτων και άλλοι 3 ήταν αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού, για την Α’, την Β’, και την Γ’ φάση των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι μαθητές δοκίμασαν τις δυνατότητες τους  σε πολλά και διαφορετικά αθλήματα, πέρα από τα προαναφερόμενα,  που διοργανώθηκαν από τις αθλητικές ομοσπονδίες της πατρίδας μας σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Με αυτό τον τρόπο συμπεριλήφθηκαν στο αγωνιστικό καλεντάρι των Λυκείων η κολύμβηση, η πάλη, η τοξοβολία, η αντιπτέριση, η επιτραπέζια αντισφαίριση, η σκοποβολή, το τένις, η ενόργανη γυμναστική, η πυγμαχία, το τζούντο, η ξιφασκία, η ποδηλασία και πολλά άλλα αθλήματα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Περισσότεροι από 1600 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της   Καρδίτσας πήραν μέρος στους αγώνες των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. όλων των φάσεων καθώς και στους αγώνες Γυμνασίων και Δημοτικών. Δοκίμασαν τις σωματικές τους δυνάμεις, έδειξαν τις άρτιες τεχνικές τους ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα έκλεισαν βαθιά στην ψυχή τους πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά που αποκτώνται μέσα από τον αθλητισμό.

Πολλές σχολικές ομάδες της Διεύθυνσης μας διακρίθηκαν για τις αθλητικές τους επιδόσεις και κάποιες από αυτές βρέθηκαν μια ανάσα από μια μεγάλη διάκριση σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Στους αγώνες της Β’ φάσης που διεξάγονται σε επίπεδο Θεσσαλίας, δύο Λύκεια της Καρδίτσας κατέκτησαν τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή της περιφέρειας μας. Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας στο ποδόσφαιρο και οι μαθήτριες του ΓΕ.Λ. Παλαμά στην Καλαθοσφαίριση, πανάξια και δίκαια αναδείχθηκαν νικήτριες στην περιφέρεια  Θεσσαλίας.

Με αμείωτη ένταση συνέχισαν την προσπάθεια τους και στους αγώνες της Γ’ φάσης. Τα δύο Λύκεια της Καρδίτσας διέπρεψαν με τις εμφανίσεις τους και την ηθική στάση τους. Οι μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας και του ΓΕ.Λ. Παλαμά αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά νικήτριες στους προημιτελικούς αγώνες του β’ υπο-ομίλου του 1ου ομίλου, μέσα από ένα σύνολο σχολικών ομάδων που προέρχονταν από 13 νομούς.

Στου αγώνες για την είσοδο στους αντίστοιχους ημιτελικούς (final four), η ομάδα καλαθοσφαίρισης μαθητριών του ΓΕ.Λ. Παλαμά αποκλείστηκε ένα βήμα πριν προλάβει να ικανοποιήσει μια απολύτως θεμιτή φιλοδοξία και να βρεθεί για πρώτη φορά στις 4 καλύτερες σχολικές ομάδες της Ελλάδας.

Θετικότερη όμως ήταν η έκβαση της προσπάθειας για την  ποδοσφαιρική ομάδα μαθητριών του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας, που προκρίθηκε σχετικά εύκολα στους αγώνες final four ποδοσφαίρου που διοργανώθηκαν στην πόλη της Ξάνθης, κατακτώντας τελικά την 3η θέση και λαμβάνοντας το χάλκινο μετάλλιο της διοργάνωσης.

Επίσης, η μαθήτρια Ξένη Λεοντίδου του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας έλαβε την υψηλότερη διάκριση στους αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού, αφού κατέκτησε την 3η θέση στο άλμα τριπλούν στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Σχηματάρι Βοιωτίας την Πέμπτη 18 Μαΐου 2018.

Οι μαθητές από τα σχολεία της Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας προσπάθησαν και κέρδισαν διακρίσεις σε πολλά αθλήματα.  Παρά τις πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, σταθερά τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στα σκαλοπάτια του βάθρου των νικητών και έχουν αποσπάσει τον σεβασμό πολλών εμπλεκομένων με τον σχολικό αθλητισμό σε όλη την Ελλάδα.

Η μεγάλη αξία των σχολικών αγώνων επισημαίνεται καθημερινά από ένα μεγάλο πλήθος επιστημονικών  ερευνών και καθιστά αυτή την θεσμική διαδικασία απόλυτα απαραίτητη στην εκπαίδευση των νέων.

Με την έναρξη των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων, πολλά εφηβικά όνειρα και φιλοδοξίες ώθησαν πολλούς μαθητές των Λυκείων μας να πάρουν μέρος στους σχολικούς αγώνες.

Μεγάλες ηθικές και πνευματικές αξίες μεταλαμπαδεύτηκαν στις καρδιές των μαθητών και των μαθητριών μας μέσα από την διαδικασία των σχολικών αγώνων. Η επιμονή, το θάρρος, η διαρκής προσπάθεια, ο σεβασμός, η ευγένεια και η αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων αναδείχθηκαν μέσα από τις αναρίθμητες προσπάθειες και τις δυνατές αθλητικές αναμετρήσεις.

Παράλληλα, φιλίες, συνεργασίες, συναδέλφωση, τίμιο παιχνίδι και αποδοχή της διαφορετικότητας αφομοιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Καρδίτσας, πιστή όπως πάντα στις αρχές και τις αξίες του αθλητικού ιδεώδους, διοργάνωσε τους αγώνες των Λυκείων με απόλυτη ακεραιότητα, δικαιοσύνη και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και τις δυνατότητες των σχολείων. Προέβηκε σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση των αναγκαίων αθλητικών υποδομών, των πιο κατάλληλων διαιτητών και ενίσχυσε την ασφάλεια των αγώνων με τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες. Δεν δέχθηκε ούτε στο  ελάχιστο φαινόμενα σχολικής βίας, εκφοβισμού και ενέργειες που δεν συνάδουν με τις αξίες και τους στόχους του σχολικού αθλητισμού.

Παρόλο που το πρόγραμμα των σχολικών αγώνων ήταν από το ξεκίνημα των διοργανώσεων ιδιαίτερα πιεστικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα μέλη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής έπραξαν ότι ήταν δυνατό για να ολοκληρώσουν τους αγώνες εντός των χρονικών ορίων που έθεσε η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η ικανοποίηση των μαθητών και των καθηγητών Φυσικής Αγωγής που έλαβαν μέρος στα σχολικά πρωταθλήματα, αποτελεί όπως πάντα  την μεγαλύτερη ηθική αμοιβή για την Ομάδα Φυσικής Αγωγής  Καρδίτσας.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στις σχολικές  διοργανώσεις.

Είναι γενικά αποδεκτό, ότι το σημαντικότερο για τον σχολικό αθλητισμό είναι η συμμετοχή και η προσπάθεια. Η προσφορά των σχολικών αγώνων είναι το ίδιο σημαντική τόσο γι αυτούς που διακρίθηκαν όσο και για εκείνους που δεν διακρίθηκαν.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο θεσμός των σχολικών αγώνων θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, παράλληλα με την αύξηση των ωρών του μαθήματος της φυσικής Αγωγής στα σχολεία της Α/θμιας και Δ/μθιας Εκπ/σης.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής που με τις πρωτοβουλίες τους και την υπευθυνότητα τους κατεύθυναν τις σχολικές ομάδες και συνετέλεσαν στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών δραστηριοτήτων.  Οι ίδιοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε όλη την διάρκεια των αγώνων συνέδραμαν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων και συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του σχολικού αθλητισμού, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από τις εγκυκλίους του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να αναγνωριστεί η μεγάλη συνεισφορά στους σχολικούς αγώνες όλων των εκπαιδευτικών που στην διάρκεια του έτους επιτέλεσαν χρέη διαιτητών και κριτών. Χωρίς την δική τους συμμετοχή δεν θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί το δύσκολο και συνάμα υπεύθυνο έργο της διεξαγωγής σχολικών αγώνων.

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής που έδωσαν για μια ακόμα χρονιά  τον καλύτερο τους εαυτό και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το οικοδόμημα των σχολικών αγώνων στην Δ/θμια Εκπ/ση ήταν οι:  Παναγιώτης Κοντοστέργιος, Θανάσης Σδόγκος, Θανάσης Δεληγιάννης, Σπύρος Μπενέκης, Όμηρος Βλάχος, Παρασκευή Ζιώγα, Βαγγέλης Καραμπέκος, Βαγγέλης Τζέλλας, Στέφανος Μπελάγιας, Σπύρος Παππάς, Γιώργος Τζουβάρας, Νίκος Πλέντζας, Νίκος Δρόσος, Ηλίας Μπούσδας, Γιώργος Καρακαντάς, Γιάννης Τσιαμαντάς, Ευθύμης Μάττας, Κώστας Σερίφης, Γιώργος Κατόπης, Θωμάς Τσιουλάκης, Κώστας Καραγιώργος, Γιώργος Παναγιώτου, Κώστας Αγορόπουλος, Γιώργος Γιαλτρινός, Δημήτρης Μυλωνάς, Βάιος Κόκκινος, Γιώργος Παπαβασιλείου, Ηλίας Γιαννακός, Κώστας Αθανασίου, Σπυριδούλα Πούλιου, Αντιγόνη Τζέλλου,  Μαρία Λαζαρίνα καθώς και άλλοι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας που συνόδευσαν μεγάλο αριθμό μαθητών σε σχολικούς αγώνες.

Στους αγώνες των σχολείων της Α/θμιας Εκπ/σης συμμετείχαν και  στήριξαν οι εκπαδευτικοί Φυσικής Αγωγής:  Βαγγέλης Κακαργιάς, Βασίλης Παλαμιώτης, Δημήτρης Λέτσιος, Όλγα Γκονέτη, Λάμπρος Γερούκης, Κυριάκος Τσαρμπόπουλος, Ευαγγελία Σελούντου, Βασιλική Κουτή, Αθανασία Οικονόμου, Ιωάννα Πούλιου, Πόπη Ντούλα, Άννα Μπούντη, Σωτήρης Κρανίτσας,  Γιάννης Ποντίκας, Κλεοπάτρα Βασιά και Βασιλική Αγγέλη.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Καρδίτσας του σχολικού έτους 2017-18 αποτελούσαν οι: Μιχαήλ Παπανούκας (Δ/ντης της Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας ως Πρόεδρος), Αναστάσιος Τρίμμης (Α΄ αντιπρόεδρος), Ευθυμία Μητσιάδη (Δ/ντρια της Δ.Π.Ε. Καρδίτσας ως Β΄ αντιπρόεδρος), Βασίλειος Μέλλος (Επόπτης), Παναγιώτης Κοντοστέργιος (μέλος Β/θμιας), Αθανάσιος Δεληγιάννης (μέλος  Β/θμιας), Όμηρος Βλάχος (μέλος Α/θμιας), Ευάγγελος Τζέλλας (μέλος Α/θμιας) και Γιώργος Καρράς (γραμματέας).

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας να έχουν καλή πρόοδο στα μαθήματα τους. Ελπίζουμε οι προσπάθειες τους να ανταμειφθούν με τα καλύτερα αποτελέσματα και να κλείσουν μέσα τους όλες τις όμορφες στιγμές που αποκόμισαν από τον σχολικό αθλητισμό.

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Εξαγωγές τυροκομικών επιχειρήσεων και διεθνή αγορά
Επόμενο άρθρο Ταξίδι στη μαγεία της μουσικής από καθηγητές του Μουσικού Σχολείου