Ειδήσεις

Αποκατάσταση ζημιών στον Αμάραντο: κ. δήμαρχε πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας για να γίνει επιτέλους κάτι; – Του Φώτη Αλεξάκου


Πέρασαν τρεισήμισι μήνες από τη θεομηνία. Η κατάσταση στο χωριό Αμάραντος παραμένει απογοητευτική.

Οικογένειες δεν μπορούν ακόμη να πάνε στο σπίτι τους, πολλά μπάζα παραμένουν μέσα στο χωριό,  οι δρόμοι εντός χωριού έχουν τα χάλια τους, οι τοίχοι αντιστήριξης δεν έγιναν, το δίκτυο αποχέτευσης αντί να ανοίξει έκλεισε χειρότερα, το υδραγωγείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, η εκκλησία κινδυνεύει με κατάρρευση, η αγροτική οδοποιία στην κατάσταση της 19ης Σεπτεμβρίου, το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε υδρομαστεύσεις κομμένο, αρκετές υδρομαστεύσεις εξαφανισμένες,  Δημοτικός φωτισμός κατά τμήματα κομμένος, τα γήπεδα μπάσκετ και 5 Χ 5 χωμένα στις κατολισθήσεις, για τις αποκαταστάσεις – δεντροφυτεύσεις των κατολισθήσεων και αποτροπή νέων καμία πρόνοια.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αποκατάστασης. Κανένας δεν ήρθε να δει, κανένας δεν ξέρει, κανένας δεν σχεδιάζει.

Μόνο ο πρόεδρος της κοινότητας, παλεύει μόνος, χωρίς καμία συμπαράσταση. Έχει φθάσει σε κατάσταση απελπισίας. Από την πλευρά μου, παρακολουθώ την κατάσταση από την πρώτη στιγμή και προσπαθώ να βοηθήσω και τον ίδιο και το χωριό. Πολύ προσπάθεια με πενιχρά αποτελέσματα όμως, γιατί πέφτουμε σε τοίχο από πλευρά Δήμου.

Κάποιοι μου λένε το κάνει επίτηδες ο Δήμος γιατί κατάγομαι εγώ από εκεί. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Η σημερινή κατάσταση απλά αντανακλά τον λάθος τρόπο σκέψης της Δημοτικής αρχής και την ανικανότητά της. Και εξηγώ.

Αρχικά θέλοντας ο Δήμαρχος να δώσει τα έργα σε κολλητούς του,  “έσπασε” τα χρήματα που δόθηκαν για αποκαταστάσεις σε έξι ίσα τμήματα των 350.000 €. Ένα για κάθε πρώην Δήμο και ίσα ίσα κάτω από το όριο ελέγχου του ελεγκτικού Συνεδρίου. Ευτυχώς κινητοποιήθηκε η Αντιπολίτευση, δεν συναίνεσε ο Παπαλός, έχασε την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής και δεν δόθηκαν σε κολλητούς. Ο τρόπος αυτός του κατακερματισμού όμως στέρησε τους απαιτούμενους πόρους από τον πρώην Δήμο Ιτάμου για τις αποκαταστάσεις. Απαιτούνταν υπερδιπλάσια ποσά για τον Ίταμο που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Η Δημοτική αρχή δεν σκέφτεται τις αποκαταστάσεις αλλά τις ψήφους. Χρησιμοποιεί τα χρήματα των αποκαταστάσεων για υποδομές βγάζοντας φυσικά τις απαραίτητες φωτογραφίες. Π.χ. ασφαλτοστρώνει τη οδό Ολύμπου παρότι στη μελέτη αποκαταστάσεων δεν προβλέπονται ασφαλτικά. Κάνε και υποδομές δεν έχουμε αντίρρηση. Τελείωσε όμως πρώτα τις αποκαταστάσεις. Τα χρήματα για αυτό το σκοπό δόθηκαν.

Θέλει να εξυπηρετήσει ημέτερους. Παρότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500.000 € από τις αποκαταστάσεις ακατανέμητα, δεν προβαίνει σε κατανομή περιμένοντας έγκριση να δοθούν και αυτά με αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης.

Η εργολαβία της αγροτικής οδοποιίας που δόθηκε φωτογραφικά σε ημέτερο, με πρόσκληση μόνο τριών αναδόχων στις 27/10/2020 ακόμη δεν έχει υπογράψει σύμβαση.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η κατάσταση στον Αμάραντο παραμένει εφιαλτική. Οι δε χθεσινές βροχές επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.

Στους πολίτες που διαμαρτύρονται ο Δήμαρχος έχει την απάντηση. Αμέσως. Φυσικά τίποτε μετά. Στη συνέχεια άλλη απάντηση. Πάτε στον εργολάβο. Κι ας ξέρουν ότι η εργολαβία μπορεί να καλύψει μόνο το 20% των ζημιών. Τελευταία έφτασαν στο απίστευτο θράσος να λένε πάτε στον πρόεδρο στον οποίο φυσικά δεν παρέχουν κανένα μέσον να κάνει τη δουλειά του και προσπαθεί μόνος σαν είλωτας.

Αν νομίζει η Δημοτική αρχή ότι υπερβάλλω ας έρθει στο χωριό να δει και να με διαψεύσει.

Εν κατακλείδι από την πλευρά μου θα περιμένω λίγο ακόμη μπας και αφυπνιστούν και στη συνέχεια θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Νέο πρόγραμμα από το Κέντρο Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης του Παν/μίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Οι προτάσεις της Θεσσαλίας για συντεταγμένη αντιμετώπιση του ενδεχομένου τρίτου κύματος της πανδημίας