Απαραίτητη η θεσμική παρέμβαση για τις κυρώσεις του προγράμματος νιτρορύπανσης


Νέα μεγάλη αναστάτωση προκαλεί στον αγροτικό κόσµο η ανάρτηση των καταστάσεων πληρωµής του Μέτρου 2.14 για τη μείωση της νιτρορύπανσης µε εκατοντάδες δικαιούχους κοµµένους και άλλους µε χρηµατικές ποινές.

Προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα από τις υπερβολικά μεγάλες κυρώσεις που αφορούν άνω του 40% των δικαιούχων παραγωγών.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως για τους δικαιούχους της πενταετίας επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 192 αγρότες με την συνολική χρηματική ποινή να ανέρχεται στο ποσό των 193.052,22 ευρώ.
Σε ότι αφορά τους δικαιούχους της παράτασης (διετίας) που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πληρωθούν εως την Παρασκευή το ποσό των 2.264.616,13 από τους 979 παραγωγούς επιβάλλονται κυρώσεις σε 439 με το συνολικό πρόστιμο να ανέρχεται στα 338.764,92 ευρώ.
Για λάθη που έγιναν από το ίδιο σύστημα πληρωμών υπάρχει αισιοδοξία ότι θα γίνουν σύντομα οι απαραίτητες διορθώσεις.
Η συντριπτική όμως πλειοψηφία των κυρώσεων αφορά τον γεωχωρικό έλεγχο, μιας και δεν ταυτίζονται αγροτεμάχια του 2011 με το 2012.
Και παρότι φαντάζει εξωπραγματικό να υπάρχει λάθος σχεδόν στο 35% των παραγωγών, εντούτοις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαφαίνεται απολύτως καμιά διάθεση για διορθωτικές παρεμβάσεις.
Δυστυχώς ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με τις καλύτερες των προδιαγραφών, παρουσιάζει σημαντικά κενά και δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στους αγρότες που περίμεναν εναγωνίως τις πληρωμές τόσων ετών.
Οφείλει λοιπόν η κεντρική Διοίκηση να αφουγκραστεί την αγωνία των παραγωγών
και να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου.
Στην πιο σημαντική από τις περιπτώσεις των κυρώσεων που αφορούν σε θέματα γεωχωρικού ελέγχου, να εξεταστεί η πληρωμή του ποσοστού των επιλέξιμων εκτάσεων που ταυτοποιούνται και συμπίπτουν χωρικά. Αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός, πως στη συμπίπτουσα έκταση των αγροτεμάχιου εφαρμόστηκαν οι δεσμεύσεις του προγράμματος . Με αυτό τον τρόπο οι ποινές που θα προκύψουν, θα είναι σημαντικά μικρότερες.

Επιπλέον να εξεταστεί η παραμετροποίηση του ποσοστού χωρικής ταύτισης που ορίζεται με τη σχετική ΚΥΑ. Σήμερα, σε περίπτωση που ταυτίζεται ποσοστό κάτω του 80% απορρίπτεται ολόκληρη η καλλιέργεια κάτι που είναι προφανώς άδικο.

Παρά τις εξαγγελίες και τα μεγαλόστομα λόγια περί στήριξης της αγροτικής παραγωγής, ως μοναδική διέξοδο από την κρίση, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική.
Είναι απαραίτητη λοιπόν η θεσμική παρέμβαση του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης, με μέτρα και αποφάσεις που θα στηρίζουν ουσιαστικά το αγροτικό εισόδημα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Αντιδήμαρχος Σοφάδων
Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης

Προηγούμενο άρθρο 70 νέα έργα του Δημ. Γιολδάση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Eπαναπατρισμός Ιεράς Εικόνας στην Ιερά Μονή Πετρίλου