«Μαϊμού» επιδόματα πολυτεκνίας και αναπηρίας κατηγορείται ότι εισέπραττε επί χρόνια ζευγάρι Ρομά, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 417.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απάτη ξεκίνησε από το 1991.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά εννέα προσώπων -κατά πληροφορίες όλοι Ρομά- που ανάλογα με την περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την απάτη ζημιώθηκαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και η ΓΓ Πρόνοιας.
Ως «πρωταγωνιστές» κατηγορούνται ένας 44χρονος και η 43χρονη σύντροφός του. Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, όταν η 43χρονη δήλωσε ψευδώς στο Ληξιαρχείο του Τυρνάβου τη γέννηση τριών παιδιών -ανύπαρκτων στην πραγματικότητα- τα οποία αναγνώρισε ο 44χρονος. Καθώς το ζευγάρι -το οποίο φαίνεται ότι ζει στους Σοφάδες Καρδίτσας- απέκτησε και δύο βιολογικά παιδιά, αιτήθηκε και πέτυχε τη λήψη επιδόματος πολυτεκνίας.
Δεν περιορίστηκε όμως σ’ αυτό. Τα επόμενα χρόνια το ανδρόγυνο φέρεται ότι εφοδιάστηκε με ψευδείς βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών, που εμφάνιζαν τα τρία παιδιά «φαντάσματα» ως νοητικά καθυστερημένα, ενώ με τη χρήση των ιατρικών γνωματεύσεων κινήθηκε η διαδικασία για τη λήψη επιδόματος αναπηρίας, πράγμα που επιτεύχθηκε το 2000.
Με την πάροδο των χρόνων κι ενώ οι επιτήδειοι εισέπρατταν κανονικά τα οικονομικά βοηθήματα, χρειάστηκε να εκδώσουν ταυτότητες για τα τρία ανύπαρκτα παιδιά τους. Έτσι, «επιστρατεύτηκαν» ισάριθμες γυναίκες, ηλικίας 28, 24 και 23 ετών, τις οποίες παρουσίασαν ως θυγατέρες τους. Στη διαδικασία αυτή μεσολάβησε ένας 25χρονος που εντόπισε τις τρεις υποτιθέμενες κόρες, ενώ ένας 45χρονος εμφανίστηκε ως μάρτυρας ενώπιον των αστυνομικών αρχών.
Προκειμένου δε να περνούν από διάφορες επιτροπές πρόνοιας που κατά καιρούς τους καλούσαν ώστε να πιστοποιήσουν την αναπηρία των υποτιθέμενων παιδιών τους, ο 44χρονος εμφάνιζε μία 26χρονη, η οποία πάσχει στην πραγματικότητα από νοητική υστέρηση, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τις Υπηρεσίες.
Η απάτη αποκαλύφθηκε τελικά από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βέροιας και του ΑΤ Πλατέος Ημαθίας. Μια από τις ταυτότητες είχε εκδοθεί στο Πλατύ, όπου αστυνομικοί εντόπισαν δύο ταυτότητες με διαφορετικά ονόματα αλλά το ίδιο πρόσωπο. Τα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχουν ταυτοποιηθεί, εκτός από μία γυναίκα, αγνώστων στοιχείων.
aftodioikisi.gr