Στην ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας και τ. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, το Νοέμβριο, στη Βουλή για την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5% για όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών με σκοπό την πραγματική τόνωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς, απάντησε ότι είναι αδύνατη η μείωση του ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία και στις λοιπές τουριστικές υπηρεσίες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος Ταλιαδούρος στην ερώτηση του είχε επισημάνει την ανάγκη ενιαίας θεώρησης και αντιμετώπισης του κεφαλαίου «τουρισμός» καθώς τουριστικά γραφεία και συνθετικά στοιχεία του τουριστικού πακέτου, όπως τουριστικά λεωφορεία και μεταφορές, θαλάσσιος τουρισμός και ακτοπλοΐα, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να απομονωθούν.
Ειδικότερα, στην απάντηση του, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς αναφέρει τα εξής:
1. Οι πρόσφατες αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ στις 15.03.2010 (ν. 3833/ΦΕΚ40Α/15.03) και στις 01.07.2010 (ν. 3845/2010 ΦΕΚ 65α/06.05.2010), καθώς και αυτή που προβλέπεται στο Ν. 3899/17.12.2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας», η οποία περιλαμβάνει αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13%, αποφασίσθηκαν στα πλαίσια της ανάγκης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και της επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής, ενόψει και της σημερινής ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η Χώρα μας.
2. Η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% πραγματοποιείται προκειμένου να εξευρεθούν τα αναγκαία έσοδα και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών στο 23% που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση, ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, τα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου και τα βιβλία με εικόνες για παιδιά, αναμένεται ότι θα συμβάλει θετικά στην προώθηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας καθώς και στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων όσον αφορά την απαιτούμενη από αυτούς δαπάνη για χρήση και κατανάλωση των ανωτέρω υπηρεσιών και αγαθών.
3. Ειδικότερα και όσον αφορά την επιβάρυνση με ΦΠΑ του τουριστικού τομέα, μετά την κατά 4,5% μείωση του ΦΠΑ (από 11% στο 6,6%) στα καταλύματα, δεν είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση στις επιβατικές μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία καθώς και στις λοιπές τουριστικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες.»