Μόνο λυπηρά, ανυπόστατα και τοξικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα δημοσιεύματα των δύο Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Γιάννη Γεννάδιου και Κώστα Καντερέ και του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Σβάρνα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο την 20η Σεπτεμβρίου 2020 και την 13η Οκτωβρίου 2020 αντίστοιχα.
Οι υπογράφοντες τα κείμενα προφανώς έχουν κοντή και επιλεκτική μνήμη, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα γνώριζαν ότι στο ‘’σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί’’. Στην απέλπιδα προσπάθειά τους όμως να αποκτήσουν ξανά πολιτική υπόσταση, με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, οδηγήθηκαν σ΄ένα κατήφορο ψεύδους. Τη δεύτερη κιόλας μέρα της καταστροφής κι ενώ ο κόσμος πάλευε ακόμη με τις λάσπες, ‘’πάτησαν’’ ακριβώς εκεί, επιρρίπτοντας ευθύνες δεξιά και αριστερά, λες και οι ίδιοι προέρχονταν από παρθενογέννεση.
Σε ότι αφορά στην προετοιμασία πριν το συμβάν, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάναμε ότι χρειαζόταν. Παρόλο που το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4434 και ώρα 12.54 της 18/09/2020 δελτίο έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων δεν περιελάμβανε τη Θεσσαλία, από το πρωί της Παρασκευής με μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και μισθωμένα, επιχειρούσαμε στα αναχώματα των ποταμών Καράμπαλη, Καλέντζη και Γάβρα , πέριξ της πόλης και τα ενισχύαμε.
Με την εκδήλωση του φαινομένου, όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούσε σε όλο το Νομό. Από το μεσημέρι στο οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα, άροντας καταπτώσεις και επεμβαίνοντας όπου αλλού υπήρχαν προβλήματα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και τις Εθελοντικές Οργανώσεις και με μηχανήματα της Περιφέρειας και ιδιωτών, διασώσαμε πάνω από 800 άτομα σε όλο το Νομό.
Αυτά όμως κάποιοι τα προσπερνούν. Βασίζονται στον πόνο και την απογοήτευση των πληγέντων για να δημιουργήσουν τοξικότητα και να μας επιρρίψουν ευθύνες για το ότι δεν σπάσαμε τα αναχώματα για να σώσουμε την πόλη. Επειδή δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Εισαγγελέας ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη τους αναφορά περί σπασίματος των αναχωμάτων, οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος θα έκανε τις εξής απλές ερωτήσεις:
Πού θα έσπαζαν εκείνοι τα αναχώματα; Με ποιον σχεδιασμό; Πού θα πήγαινε το νερό; Σε ποιά χωριά θα επέλεγαν να κατευθύνουν τον τρομακτικό όγκο νερών, για να σωθεί δήθεν η πόλη;
Ως αυτοδιοικητικοί – και μάλιστα με εμπειρία – θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα αναχώματα είναι ψηλότερα από την πλευρά της πόλης και κατά συνέπεια το νερό εκτονώθηκε στις ήδη πλημμυρισμένες από τη βροχή αγροτικές εκτάσεις. Αλλά παρόλα αυτά και χωρίς να σπάσουν τα αναχώματα πλημμύρισαν και οι Τ.Κ Ρούσσου και Καρποχωρίου και ο οικισμός στη Μαύρικα.
Επιπλέον, αφού οι υπογράφοντες τα κείμενα, είχαν και τη γνώση και τις λύσεις, για ποιο λόγο εκείνο το βράδυ, ως αιρετοί, δεν ήρθαν να βοηθήσουν το έργο της Περιφέρειας και του Δήμου; Προτάσεις και λύσεις κατόπιν εορτής δεν ωφελούν. Ακόμη και στα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγουν εσκεμμένα να κάνουν μνεία στον απίστευτο όγκο βροχής και στο χαοτικό φαινόμενο του κυκλώνα, τη στιγμή που όλη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται μ΄αυτό, ενώ επιτηδευμένα συγκρίνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα του 1994 με αυτά της 18ης Σεπτεμβρίου, όταν όλοι οι ειδικοί αποδέχονται πως δεν είναι συγκρίσιμα.
Στην προσπάθειά τους μάλιστα να πείσουν για τη γνώση τους και σε ότι αφορά στη σχετική νομοθεσία, αναφέρουν ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη του καθαρισμού των ποταμών. Δεν γνωρίζουν λοιπόν ότι την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα στον ορεινό όγκο, από όπου και προήλθε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, την έχει το Δασαρχείο; Το γνωρίζουν, αλλά δεν το αναφέρουν. Συμπληρωματικά τους υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 75 παρ.7 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων μέχρι το 2010, η αρμοδιότητα για κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων ανήκε στο Δήμο. Μιλούν για αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των ποταμών όταν μόλις χθες ο κ. Κώστας Αγοραστός ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, του έργου της ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού από τον Δήμο Τρικκαίων ενώ στο παρελθόν είχε γίνει το ίδιο με τον Πηνειό ποταμό από τον Δήμο Λάρισας. Γιατί άραγε δεν υπήρξε παρόμοιο αίτημα από απ’ όλους αυτούς που ενώ είχαν τις τύχες του Δήμου Καρδίτσας στα χέρια τους, σήμερα βγαίνουν και δείχνουν με το δάχτυλο;
Μπορούν άραγε να μας πουν ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν στην Καρδίτσα μέχρι το 2010; Γιατί από το 2011 και μετά , η Περιφέρεια έκανε 118 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 211 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 40 εκ.ευρώ περίπου διατέθηκαν στην Καρδίτσα, σε 32 μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ στη μέχρι τώρα θητεία μας καθαρίσαμε περίπου 180 χλμ σε ποτάμια, ρέματα και κανάλια, αρμοδιότητάς μας και μη, συνδράμοντας στους Δήμους, στους ΤΟΕΒ και στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Συγκεκριμένα το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Μέγα ποταμό, που ξεκινάει από το Μουζάκι και καταλήγει στον Παλαμά, καθαρισμό του ποταμού Καράμπαλη και συλλεκτήρων, κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων στην Μαγουλίτσα του Δ. Μουζακίου, καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων και συλλεκτήρων στο Αγναντερό, στα Καλογριανά, στο Ριζοβούνι, στη Μαγούλα, καθαρισμό συλλεκτήρα στο Χτούρη, στο Φαρσαλίτη, αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τα Ορφανά, κατασκευή γέφυρας Προδρόμου στον ποταμό Καλέντζη. Επίσης καθαρισμός και αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο στο Δ.Δ Μουζακίου, στη Γελάνθη, στη Μαγούλα, στο Βλοχό και στο Πέτρινο. Επιπλέον διευθέτηση ρεμάτων στο Μουζάκι, διευθέτηση και αντιπλημμυρικά στον ποταμό Σοφαδίτη , προστασία των πρανών του ποταμού Σαρανταπορίτη, αποκατάσταση δεξιού δανειοτάφρου του ποταμού Πηνειού, αποκατάσταση αναχωμάτων, καθαρισμό του ποταμού Καλέντζη, καθαρισμός συλλεκτήρα Κακκάρας, μελέτη αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Πάμισου κ.α. Επικρίνουν την ΠΕ Καρδίτσας λέγοντας πως ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων διεκδίκησε κονδύλια για τον καθαρισμό του Πηνειού ποταμού, μη γνωρίζοντας πως ο «καθαρός» Πηνειός έσωσε πολλές περιοχές της Καρδίτσας αφού απορρόφησε όλα τα νερά που κατέληξαν σ’ αυτόν.
Σίγουρα θέλαμε να κάνουμε και περισσότερα, αλλά οι χρηματοδοτήσεις ήταν ελάχιστες και καταφεύγαμε στη λύση των έκτακτων αναγκών για να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Και προφανώς δεν γνωρίζουν ότι η μελέτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δεν περιελάμβανε την Καρδίτσα στις περιοχές που εμφάνιζαν κίνδυνο πλημμυρών, παρά μόνο την περιοχή του Παλαμά. Και εκεί κάναμε το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό- αρδευτικό έργο στο Μέγα που έσωσε τις γύρω περιοχές.
Μπορούν να μας εξηγήσουν ,αφού νοιάζονται για το Νομό Καρδίτσας, για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεν ψήφισαν θετικά για κανένα αντιπλημμυρικό έργο που σχεδιάστηκε στην περιοχή;
Θα μπορούσαμε κι εμείς να ρίξουμε ευθύνες σε ανθρώπους που διοίκησαν ή διοικούν αυτόν τον τόπο. Όμως δεν το κάνουμε. Όσο εκείνοι ψάχνουν στηρίγματα της πολιτικής τους παρουσίας μέσα στη λάσπη, εμείς κοιτάμε μπροστά με συνέργειες και συνεργασίες. Δεν θα αφήσουμε την Καρδίτσα ξεχασμένη, όπως έκαναν κάποιοι το 1994, όταν προμελέτες για έργα έμειναν στα συρτάρια των Υπουργείων.
Η αλήθεια έχει ανηφόρα. Αυτοί που επέλεξαν τον κατήφορο, την αποφεύγουν συστηματικά.