Απάντηση Παπακωνσταντίνου στην Μ. Θεοχάρη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά


 Απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε η Βουλευτής Ν. Καρδίτσας κα. Μ. Θεοχάρη στην ερώτηση που είχε καταθέσει μαζί με άλλους επτά βουλευτές ΠΑΣΟΚ με θέμα την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

 Στην απάντησή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι, σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες του Υπ. Οικονομικών, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατίθενται τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο ενίσχυσής τους, οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους. Η δε παρεχόμενη εγγύηση δύναται να αφορά σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.

Προκειμένου, μάλιστα, να συντονίζεται η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων αυτών, συστήθηκε Συμβούλιο Εποπτείας, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, με αποστολή να συντονίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και να διασφαλίζει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι, σε περίπτωση παράβασης των προϋποθέσεων και των όρων υπό τους οποίους οι τράπεζες θα υπαχθούν στις διατάξεις σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 55Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και η μερική ή ολική ανάκληση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που προβλέπονται στο σχετικό νόμο, με απόφαση του Υπ. Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 53796/Β.2320 Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε η κατανομή ανά πιστωτικό ίδρυμα των εγγυήσεων για την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3872/2010. Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνεται υπόψη, κατά τη συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, η ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας, με στόχο την επάρκεια αυτής για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως προβλέπεται στο σύμφωνο ρευστότητας.

Πρόσθετα, σημειώνει ο Υπουργός, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της εγγυοδοτικής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «προϋπόθεση για την παροχή του πρόσθετου ποσού ενίσχυσης ύψους 30 δις. αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης ανά πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο βεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η προετοιμασία, η ολοκλήρωση και η εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων, τελούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και προϋποθέτουν την έγκριση της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Στο ίδιο άρθρο, καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου, επεκτείνονται και οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ασκείται αυστηρότερη εποπτεία στο συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προηγούμενο άρθρο Χωρίς προβλήματα η έναρξη των πανελλαδικών στην Καρδίτσα - Έγκαιρα η λήψη θεμάτων, μικρή η αποχή μαθητών
Επόμενο άρθρο Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας παρουσιάζει την ταινία «Συννεφιές και Λιακάδα»