Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τις 7 Δεκεμβρίου του 1987 και τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τη χρήση, αλλά και τη διακίνηση των ναρκωτικών και τις συνέπειες αυτών. Στα πλαίσια αυτής της ημέρας, το Δ.Σ. της Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε έναν μίνι απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν, τονίζοντας εξ αρχής ότι η ΠΚΠ ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη, δηλ. με το γενικό πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης και πιο συγκεκριμένα με το παιδί – έφηβο και το περιβάλλον του ( οικογένεια – σχολική κοινότητα – ομάδα συνομηλίκων ).
Η κ. Αλογάριαστου
Η Υπεύθυνη της ΠΚΠ κ. Βούλα Αλογάριαστου αναφέρθηκε στις δράσεις του τελευταίου διαστήματος τονίζοντας τα εξής:
1] Οικογένεια
Λειτουργούν 2 διαφορετικά σεμινάρια που απευθύνονται σε γονείς:
Το 1ο σεμινάριο έχει τον τίτλο «Τεχνικές Επικοινωνίας». Δημιουργήθηκαν 2 ομάδες από ανθρώπους οι οποίοι πέρα από τον επαγγελματικό ή μη ρόλο τους, είχαν και το ρόλο του γονιού. Η διάρκεια της κάθε ομάδας ήταν 3 μήνες. Στόχος των 12 περίπου συναντήσεων, ήταν να ενισχυθούν οι γονείς στον πραγματικά δύσκολο ρόλο τους και να βοηθηθούν στο να επεξεργαστούν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα κάνουν πιο ουσιαστική την επικοινωνία με τα παιδιά τους.
Το 2ο σεμινάριο ονομάζεται «Επικοινωνία – προσωπική ανάπτυξη» και απευθύνεται σε γονείς που έχουν παρακολουθήσει ήδη το σεμινάριο «Τεχνικές Επικοινωνίας». Όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιούμε ομάδες, παρατηρήσαμε ότι μια παρέμβαση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει κι ανάλογη συνέχεια. Υλοποιήθηκαν λοιπόν κι εδώ 2 ομάδες διάρκειας 2 ½ μηνών η καθεμιά. Στις 10 περίπου συναντήσεις, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούσαν την επικοινωνία με τον / την σύντροφο και παρ/λα να δουν και κάποια πράγματα για τον εαυτό τους. Θεωρήσαμε ότι αν θέλουμε οι γονείς να αποδώσουν τα μέγιστα στο γονεϊκό τους ρόλο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ενισχύσουμε και σε άλλους τομείς που τους προβληματίζουν.
2] Σχολική Κοινότητα
Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν :
Α] Σεμινάριο για νηπιαγωγούς, διάρκειας 3 μηνών
Β] Σεμινάριο για δασκάλους, διάρκειας 3 μηνών
Γ] Σεμινάριο για καθηγητές, διάρκειας 3 μηνών
Βασικός στόχος και των 3 σεμιναρίων ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στον πραγματικά δύσκολο ρόλο τους, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους και η επεξεργασία διαφόρων τεχνικών προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της σχολικής τάξης. Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω των δύσκολων συνθηκών, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά στις τάξεις τους που έχουν να κάνουν με αυξημένη επιθετικότητα, με απαξίωση του σχολείου και με ένταση την οποία μεταφέρουν τα παιδιά….
3] Βραχεία παρέμβαση σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Η «Π.Κ.Π.» πραγματοποίησε 5 συναντήσεις με μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Προαστίου. Στις συναντήσεις μας , επικεντρωθήκαμε σε θέματα που αφορούσαν την καλή εικόνα εαυτού, την έκφραση των συναισθημάτων καθώς και τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Ήταν μια θετική εμπειρία και από τις δυο πλευρές, γεγονός που μας κάνει να σκεφτόμαστε η συγκεκριμένη παρέμβαση να γίνεται πλέον πιο συστηματικά .
4] Παρέμβαση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Μένοντας στο κομμάτι της εκπαίδευσης ανταποκριθήκαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε αίτημα που ήρθε από το ΣΔΕ και υλοποιήσαμε ένα εκπαιδευτικό διάρκειας 10 ωρών στους εκπαιδευόμενους.
5] Συνδιοργανώσαμε με την «Έξοδο» του ΚΕΘΕΑ την έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 – 18 Μάη στο «Αίθριο» της Δημοτικής Αγοράς.
6] Επίσης, πάρα πολύ συχνά, το Κ.Π.: α] ανταποκρίνεται σε αιτήματα συμβουλευτικής που αφορούν ανθρώπους που υπήρξαν μέλη ομάδων και χρειάστηκαν σε δεδομένη στιγμή τη στήριξη και τις συμβουλές μας και β] δέχεται αιτήματα βοήθειας που αφορούν χρήστες και οικογένειες χρηστών όπου ,λόγω μη ύπαρξης άλλης δομής στο νομό μας, αναλαμβάνουμε την επαφή, την αξιολόγηση και την παραπομπή των περιστατικών.
7] Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα λειτουργεί η ολοκαίνουργια δυναμική ιστοσελίδα του Κ.Π. ν. Καρδίτσας από την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις δράσεις της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης» όσο και για θέματα που αφορούν γενικότερα τον τομέα της πρόληψης. Το site μας είναι www.prevkar.gr.
Ο κ. Λέμμας
Ο Πρόεδρος της Π.Κ.Π κ. Ευάγγελος Λέμμας στο χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, ανέφερε: Η 26η Ιούνη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από το 1987, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους. Εν έτη 2012 τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι σήμερα δίνουμε ως κοινωνία, μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην εξάρτηση από τις παράνομες ουσίες ( όπως είναι τα ναρκωτικά ), αλλά και σε εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, το διαδίκτυο. Για την «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης», Κέντρο Πρόληψης ενάντια στην Εξάρτηση και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» ν. Καρδίτσας, η 26η Ιούνη αποτελεί μια επετειακή μέρα και τίποτε περισσότερο αφού οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο, εργάζονται σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών. Αξίζει να τονίσουμε ότι η «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης», είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Πρόληψης που ίδρυσε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Συγκεκριμένα ανήκε στα 4 πρώτα Κέντρα που υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό, το 1997. Μιλάμε για μια μοναδική δομή, με τεράστια εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, την οποία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή η τοπική κοινωνία. Εξάλλου το επιστημονικό προσωπικό που την στελεχώνει υλοποιεί συνεχώς δράσεις που αφορούν το παιδί – έφηβο και το περιβάλλον του ( οικογένεια, σχολική κοινότητα, ομάδες συνομηλίκων). Επικεντρώνεται δηλ. στον υγιή πληθυσμό, σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης, αλλά και σε τρόπους ενδυνάμωσή τους προκειμένου να λειτουργεί ο καθένας όσο γίνεται καλύτερα στο ρόλο του. Εγώ από την πλευρά μου, θα ήθελα κλείνοντας, να τονίσω ότι σε εποχές όπως η σημερινή, όπου άλλοι σε μικρότερο κι άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, βιώνουμε τα αποτελέσματα της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, οφείλουμε να στηρίξουμε, το Κέντρο Πρόληψης Καρδίτσας, διότι το έργο του αποτελεί ξεχωριστή κοινωνική προσφορά για τον τόπο μας. Σε εποχές όπου τα άσχημα επακόλουθα της κρίσης επηρεάζουν και τους ενήλικες ( απαισιοδοξία για το μέλλον, άγχος, αγώνας επιβίωσης…. ) και τα παιδιά (αυξημένη επιθετικότητα, ένταση … ), οφείλουμε να στηρίξουμε δυναμικά μια τόσο σημαντική δομή που μάλιστα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της δωρεάν ασχολούμενη αποκλειστικά με την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας».