ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


  Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης, βρέθηκαν επί τάπητος την Δευτέρα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το Συμβούλιο Ecofin, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη, και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο υπουργός είπε η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την εξειδίκευση του μηχανισμού έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές και προσέθεσε ότι «ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη.»

Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, υποστήριξε, «γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα.»

«Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα, που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή», κατέληξε.

Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια η όποια συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΔΣ του Ταμείου.

Το Σάββατο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα χρειαστεί «μια, το πολύ δύο εβδομάδες» για να ενεργοποιήσουν οι χώρες της ευρωζώνης τον μηχανισμό, εάν η Ελλάδα το ζητήσει, ενώ ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek

Το ενδεχόμενο αυτό είναι, πλέον, πολύ πιθανό, καθώς η απόπειρα των ηγετών της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ελλάδα, με το spread στα 10ετή ομόλογα να παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, ξεπέρασε τις 460 μονάδες και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να αποπληρώσει παλαιότερα ομόλογα και να καλύψει τις δαπάνες για τόκους, ενώ για εφέτος η συρρίκνωση της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3% με 5%.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η εκτίμηση ότι «κάποια μορφή» αναδιάρθωσης του χρέους είναι αναπόφευκτη τα επόμενα χρόνια.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ζητήσουν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι οι νέες μειώσεις μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η επίσπευση των επώδυνων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με τη μεγάλη μείωση των συντάξεων, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με κατεύθυνση την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ιστοδελίδα euro2day, το κλιμάκιο ΕΕ/ΔΝΤ θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Πάντως, όπως είπε, αυτό δεν είναι ένα «άμεσο θέμα».

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε κοινούς όρους στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών αυτή την εβδομάδα, είπε, προσθέτοντας πως εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, η «ευρωζώνη θα αναλάβει τις ευθύνες της», καθώς «υπάρχουν ευρωπαϊκά χρήματα όταν αυτά χρειαστούν».

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα τίμησε τον πολιούχο της Ιερομάρτυρα Αγ. Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ