Σε…χειμέρια νάρκη έχει πέσει η πυροπροστασία στο Νομό μας και δη στους Δήμους αυτού, δεδομένου ότι οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της πυροπροστασίας και καλούνται να συμβάλλουν σε αυτή χωρίς πιστώσεις ή με ελάχιστη οικονομική ενίσχυση. Ανεπαρκής βέβαια κρίνεται και η χρηματοδότηση της διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας -όπως είχε ειπωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Καρδίτσας- από την πολιτεία για την αποκατάσταση της βατότητας των δασικών δρόμων και τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε την 1η Μαΐου, δεν έχει έρθει ακόμη η χρηματοδότηση και δεν ξεκίνησε η συντήρηση των δρόμων. Τα δασαρχεία στην περιοχή ευθύνης τους έχουν συντάξει μελέτες για τη συντήρηση και βελτίωση των δρόμων, και περιμένουν τα κονδύλια. Συνήθως, τα δασαρχεία ξεκινούν τη συντήρηση των δασικών δρόμων στα τέλη Μαΐου, διότι υπάρχουν ακόμη βροχές και υπάρχει πιθανότητα αν συντηρηθούν οι δρόμοι, να βρέξει και να χαλάσουν. Ωστόσο, οι πιστώσεις έπρεπε να έχουν έρθει. Από την πλευρά της πάλι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για το έλλειμμα στο προσωπικό που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει, για τον ελλιπή και παλαιό εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος κλπ. Πλην όλων των παραπάνω, το μεγάλο ζήτημα που τέθηκε στο τελευταίο ΣΝΟ αφορούσε στο συντονισμό των φορέων και των μέσων που συμμετέχουν στην πυρόσβεση.
Ο κ. Παπαντώνης
Για το πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Νεβρόπολης Αγράφων να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση αν τύχει αλλά και στην ελλιπή χρηματοδότηση για την πυροπροστασία, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Νεβρόπολης κ. Παπαντώνης, επισημαίνοντας: «Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Νεβρόπολης Αγράφων έχει τεράστιο δασικό οικοσύστημα να διαχειριστεί. Τα δάση μας είναι και δημοτικά και δημόσια. Σε επίπεδο δημοτικών δασών, ο Δήμος από το υστέρημά του έχει διαθέσει δυσανάλογες πιστώσεις για να προβεί στον καθαρισμό των δρόμων. Ήδη αυτή τη ώρα είμαστε στο 70% του καθαρισμού. Έχουμε δηλαδή μια καλή προσβασιμότητα και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του μήνα δεν θα υπάρχει δρόμος που να μην είναι καθαρός σε επίπεδο -επαναλαμβάνω- δημοτικών δασών. Σε επίπεδο δημοσίων δασών, υπεύθυνη είναι η Δασική Υπηρεσία. Η Δασική Υπηρεσία όπως γνωρίζετε έχει πάρει πολύ λίγες πιστώσεις και πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν θα έχουμε προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων σ’αυτά τα δάση. Πρέπει πάση θυσία να βρεθεί τρόπος. Έχει θέση το αίτημα τόσο στα αρμόδια όργανα όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες».
Ο κ. Τσιαντής
Στο δικό του Δήμο και στις προσπάθειες που γίνονται με όλα τα μέσα, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, τονίζοντας τα παρακάτω:
«Όπως γνωρίζετε οι Δήμοι έχουν στην ευθύνη τους το ζήτημα της πυροπροστασίας, παρ’ότι η επιχορήγηση από την πολιτεία είναι πάρα πολύ μικρή, προσπαθούμε και με δικές μας δυνάμεις να το αντιμετωπίσουμε. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του δασοαγροτοκτηνοτροφικού δικτύου μας που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα όσο και με τη συντήρηση των υδροστομίων και του μικρού πυροσβεστικού. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και βέβαια θέλω να τονίσω ότι σ’αυτή την περίπτωση η πολιτεία θα πρέπει να χρηματοδοτεί τους δήμους, ιδιαίτερα τους Καποδιστριακούς που έχουν πολλά δάση. Εμείς σαν Δήμος Πλαστήρα, έχουμε σε εξέλιξη τους καθαρισμούς, παρ’ότι έχουν γίνει οι περισσότεροι και οι κλαδονομές, όπως έχουμε και εργολαβία σε εξέλιξη να περισυλλεγούν από το δρόμο όλα τα υλικά που είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλή δουλειά και θα αποφύγουμε τα προβλήματα για φέτος».
Να μειωθούν τα αίτια…
Βασική επιδίωξη και για τη φετινή χρονιά είναι να μειωθούν τα αίτια τα οποία σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, μέσα από συγκεκριμένα έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας. Μάλιστα όπως αναφέρεται με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών έχει αποδειχθεί ότι για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, απαιτείται συντονισμός και στενή συνεργασία των φορέων. Βασική προϋπόθεση ωστόσο, στο σχεδιασμό για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και δράσεων, αποτελεί η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των φορέων που εμπλέκονται ανά δράση.
Έργα Αντιπυρικής Προστασίας
Πιο αναλυτικά τονίζεται πως ο προγραμματισμός και η εκτέλεση ειδικών δασοτεχνικών έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις μπορεί να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, πλην της συντηρήσεως του δασικού οδικού δικτύου, η οποία κατά κανόνα αρχίζει να εκτελείται μετά το πέρας των εαρινών βροχοπτώσεων. Ο έλεγχος της καταστάσεως καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών υδροστομίων γίνεται με ευθύνη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η δε συντήρηση τους από τους φορείς των δικτύων υδρεύσεως. Τυχόν εγκατάσταση νέων υδροστομίων γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η δαπάνη βαρύνει τους φορείς των δικτύων υδρεύσεως.
Το ΥΠΕΣΔΔΑ χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλαστήσεως, για τη μείωση του κινδύνου σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας ( άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κλπ). Ειδικότερα:
– Για τις Στρατιωτικές Μονάδες αποτελεί υποχρέωση η εκτέλεση προγραμμάτων καθαρισμού της βλαστήσεως εντός και γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
-Για τη ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση η εκτέλεση προγραμμάτων που αφορούν προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποψίλωση χώρων.
-Για τον ΟΣΕ αποτελεί υποχρέωση η εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικών παραπλεύρων καθαρισμών της βλαστήσεως σε επικίνδυνες περιοχές από της οποίες διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές.
Εκτέλεση γεωργικών εργασιών
Θέματα που αφορούν στη χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου ρυθμίζονται από Πυροσβεστική διάταξη και Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και την αρμοδιότητα για την εφαρμογή της έχουν οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, λαμβανομένων υπόψη του προβλεπόμενου δείκτη επικινδυνότητας και της τηρήσεως των μέτρων που προβλέπονται από την Πυροσβεστική Διάταξη. Τέλος, οι Εθελοντικές Οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της ΓΓΠΠ μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις Πολιτικής Προστασίας προς υποβοήθηση του έργου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Ο.Τ.Α.