ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ


 Την εναντίωσή τους στην επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για ακύρωση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, που υπερβαίνουν τις επιταγές του Μνημονίου για τις αυξήσεις μισθών, εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατήγγειλε «αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, εκεί που τα συμφώνησαν στη διαιτησία.
«Τίθεται σε κρίση και η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων; Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης, όλη αυτή η διαπραγμάτευση να τεθεί και αυτή κάτω από τις προδιαγραφές του Μνημονίου;» αναρωτήθηκε.
«Η παρέμβαση, που καταγγέλθηκε με τόσο μεγαλοπρεπή τρόπο, είναι ακριβώς η διασφάλιση των όρων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που δημιουργεί ένα πολύ θετικό κεκτημένο μέσα στην τόσο δυσμενή οικονομική συνθήκη», απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Ευθυμίου.
«Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν, ως συνθήκη του ελληνικού λαού; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14%, όταν έστελνε επιστολές στους εταίρους μας με υπογραφή για 6%; Ποιος άφησε τη χώρα με τον δανεισμό των 300 δισ. και γκρέμισε την ανταγωνιστικότητά της κατά 25 βαθμίδες;» συνέχισε ο κ. Ευθυμίου.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης διέκρινε επανάληψη του άρθρου 4: «Βάζετε στο γύψο τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο να πείτε, ‘όχι, απαγορεύεται’;».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε πως με την κατάργηση των συμβάσεων, που υπερβαίνουν την συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν αποφάσεων του ΟΜΕΔ, «ακυρώνεται η ίδια η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα».

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει την ανάπτυξη της Κτηνιατρικής Σχολής
Επόμενο άρθρο Εισήγηση του Χρ. Τέγου σχετικά με την υδροδότηση της Καρδιτσομαγούλας