Αντικειμενικές εκτιμήσεις για δίκαιες αποζημιώσεις


 Από τη δυνατή μπόρα που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Ιουνίου η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανή χαλαζόπτωση, επλήγησαν έντονα οι αγροτικές περιοχές των Τοπικών Διαμερισμάτων Σταυρού, Προδρόμου, Μυρίνης, Μακρυχωρίου και Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Κάμπου καθώς και τα Τοπικά Διαμερίσματα Γοργοβιτών, Καρποχωρίου, Ανάβρας και Ξυνονερίου των Δήμων Παλαμά, Σοφάδων, Ταμασίου και Μητρόπολης αντίστοιχα.

Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κάμπου μετέβησαν αμέσως μετά τη θεομηνία, με εντολή του Νομάρχη Φώτη Αλεξάκου, ο αρμόδιος Αντινομάρχης για τα αγροτικά θέματα Γιώργος Παπάρας και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑ Απόστολος Γκούβης. Οι παραπάνω εκπρόσωποι της Νομαρχίας επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο Κάμπου Κώστα Παπαλό, με τον Αντιδήμαρχο Μάνθο Κουκούλη και με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του Σταυρού, Ευθύμιου Σιακάρα, του Προδρόμου Γιώργο Χάρμπα  και των Αγίων Θεοδώρων Νίκο Αλεξίου.

Στη συνέχεια μαζί με τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων έκαναν επιτόπια αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ώστε να διαπιστώσουν και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των προκληθεισών ζημιών στις καλλιέργειες. Η έκταση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση στην περιοχή του Δήμου Κάμπου υπολογίζεται στα 27.000 στρέμματα και για όλο το νομό στα 35.000 στρέμματα σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, σιτηρών και λαχανικών.

Αναλυτικά, οι εκτάσεις που υπέστησαν ζημιά από τη χαλαζόπτωση ανά τοπικό διαμέρισμα είναι 5000 στρ. στο Σταυρό, 12000 στρ. στον Πρόδρομο, 4000 στρ. στους Αγίους Θεοδώρους, 3000 στρ. στη Μυρίνη, 3000 στρ. στο Μακρυχώρι, 2000 στρ. στους Γοργοβίτες, 2000 στρ. στο Καρποχώρι, 2000 στρ. στο Ξυνονέρι και 2000 στρ. στην Ανάβρα.

Μετά το πέρας της επιτόπιας μετάβασης στις πληγείσες περιοχές, ο Αρμόδιος Αντινομάρχης και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑ ενημέρωσαν το Νομάρχη για το μέγεθος των ζημιών και στη συνέχεια ο Νομάρχης επικοινώνησε με την ηγεσία του ΕΛΓΑ και προγραμμάτισε συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ στην έδρα του Δήμου Κάμπου για την επόμενη ημέρα στις 10.30 πμ.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου μετέβη στην έδρα του Δήμου Κάμπου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Λάρισας Κώστα Παπακώστα και τον επόπτη Απόστολο Πίτσαβο, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κάμπου στις 11.00 πμ. Στη σύσκεψη  συμμετείχαν επίσης  ο Δήμαρχος Κώστας Παπαλός, ο Αντινομάρχης Γιώργος Παπάρας, ο Γενικός Γραμματέας ΝΑ Απόστολος Γκούβης, οι Αντιδήμαρχοι Κάμπου Γιάννης Ζευγαράς και Παλαμά Νασίουλης Κώστας, οι Πρόεδροι των Τ.Δ. του Σταυρού Ευθύμιος Σιακάρας και Προδρόμου Γιώργος Χάρμπας. Επίσης μετείχαν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων καθώς και πληγέντες από τη Θεομηνία αγρότες.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ και των τοπικών φορέων αναφέρθηκε πως  πρέπει να γίνουν αντικειμενικές εκτιμήσεις για να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες. Τονίστηκε επίσης, ότι προτεραιότητα στις εκτιμήσεις έχουν τα αλώνιστα σιτηρά για αυτό θα πρέπει να γίνουν χωριστές δηλώσεις των σιτηρών και χωριστές δηλώσεις για τις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και άλλων, ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής τους. Τέλος, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους τους ΕΛΓΑ ότι στις εκτιμήσεις καλό είναι να είναι παρόντες και οι πληγέντες παραγωγοί για την αποφυγή των λαθών και της πληθώρας ενστάσεων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και οι λοιποί συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη σε πληγέντες από τη χαλαζόπτωση αγρούς για να σχηματίσουν μια πρώτη άποψη του μεγέθους της καταστροφής.

Προηγούμενο άρθρο Αλλαγή φρουράς στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας