Τα αντηλιακά προϊόντα έχουν έρθει στο προσκήνιο ιδίως αυτή την εποχή που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να αναβαίνει αισθητά. Η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καρδίτσας κ. Παγάνα τόνισε στη ΓΝΩΜΗ ότι η αξία των ηλιοπροστατευτικών προϊόντων έχει γίνει πλέον κατανοητή σε όλους. Για να είναι ασφαλής η έκθεσή μας στον ήλιο, τόσο στην παραλία, όσο και στις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστατευτικά προϊόντα καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Κρίνεται απαραίτητη η χρήση ηλθιοπροστατευτικών προϊόντων για τα παιδιά, τους μεγάλους και όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Και βέβαια για τον αγροτικό πληθυσμό του νομού μας για λόγους υγείας. Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στον ήλιο, γιατί το δέρμα τους έχει λιγότερη μελανίνη από τους ενήλικες και είναι πιο ευαίσθητο. Ενδεικτική ,γι αυτό το γεγονός, είναι η διαπίστωση ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των έξι ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφάται από έναν ενήλικο. Επιπλέον αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Για τους θερινούς μήνες συστήνεται ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος του 20 για περισσότερη χρονική κάλυψη. Επιβάλλεται η ανανέωση του αντηλιακού ανά 3 ώρες περίπου και η ενυδάτωση του δέρματος με ένα «μετά τον ήλιο»φαρμακευτικό προϊόν.
–Η σύσταση της Ε.Ε. αναφέρει ότι τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει:
● Να προστατεύουν απαραίτητα τόσο από την ακτινοβολία UVB (υπεριώδεις ακτίνες που προκαλούν καψίματα και κοκκινίλες) όσο και από την UVA (υπεριώδεις ακτίνες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση).
● Να προσφέρουν ισορροπημένο σύστημα φίλτρων UVA/UVB, ενώ η δηλωμένη UVA προστασία θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 1/3 της συνολικής προστασίας που παρέχει το προϊόν.
● Να μην αναγράφουν στις συσκευασίες, καθώς και στην επικοινωνία του προϊόντος, ισχυρισμούς όπως: ΅ «100% προστασία από τον ήλιο», «Total protection», «Sunblock», «Προστασία όλη την ημέρα», «Δεν χρειάζεται επανεπάλειψη του προϊόντος».
● Να αναφέρουν στις ετικέτες τους ότι δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία από τον ήλιο και να συμπεριλαμβάνουν προειδοποιήσεις και συμβουλές για την ασφάλεια των καταναλωτών επιπρόσθετα με τη χρήση των προϊόντων, όπως:
● «Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο, ακόμη και αν φοράτε αντηλιακό προϊόν».
● «Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά και τα βρέφη να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο».
● «Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους για την υγεία».
● Να αναγράφουν στις συσκευασίες τους οδηγίες για τη σωστή χρήση τους, ώστε να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος, όπως:
● «Χρησιμοποιήστε αντηλιακό πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο».
● «Επαναλάβετε συχνά τη χρήση του αντηλιακού και ειδικά μετά από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα με πετσέτα».
● Να αναγράφουν στις συσκευασίες τους οδηγίες για την απαιτούμενη ποσότητα αντηλιακού που εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία (2 mg προϊόντος ανά cm2 επιδερμίδας ή 35 γρ. προϊόντος για χρήση σε όλο το σώμα ενός ενηλίκου), καθώς και προειδοποίηση ότι η μείωση της ενδεδειγμένης ποσότητας περιορίζει σημαντικά το επίπεδο της προστασίας.
● Να μην αναφέρουν αντηλιακή προστασία όταν ο SPF/Δείκτης Προστασίας είναι μικρότερος του 6.
● Να δηλώνουν υποχρεωτικά συγκεκριμένους SPF/Δ.Π., που θα συνοδεύονται από τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό (π.χ. χαμηλή, μεσαία προστασία) με τη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών.
–Γιατί πρέπει να ανησυχείτε τόσο πολύ από τον ήλιο:
Η UV ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας με τους ακόλουθους τρόπους:
- 1. Ηλιακό έγκαυμά
Το προφανέστερο αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο περιλαμβάνει την ερυθρότητα και μερικές φορές τη διόγκωση, τη δημιουργία φουσκαλών, τον πυρετό, και τη ναυτία.
2. Πρόωρο ζάρωμα
Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του δέρματός σας, που του δίνει μια ζαρωμένη σκληρή, εμφάνιση. Ο ήλιος μπορεί επίσης να προκαλέσει τους αποχρωματισμούς στον τόνο των δερμάτων συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων, κίτρινων, γκρίζων, ή καφετιών σημείων.
3. Καρκίνος δέρματος
Η συνεχής έκθεση στον ήλιο στον ήλιο και τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν στον καρκίνο του δέρματος. Οι πιο κοινές θέσεις για τον καρκίνο του δέρματος είναι σε εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, και τα χέρια.
4. Ευαισθησία από την έκθεση στον ήλιο
Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν κυψέλες, φουσκάλες, ή κόκκινες κηλιδωμένες περιοχές ως αλλεργική αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα, αρώματα, και καλλυντικά μπορούν επίσης να καταστήσουν μερικούς ανθρώπους ευαίσθητους στον ήλιο
5.Καταστολή και ασθένεια ανοσοποιητικών συστημάτων
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημά σας και να κάνει το σώμα σας πιο τρωτό στις μολύνσεις και τους καρκίνους. Ασθένειες, όπως ο έρπις και ο Λύκος, μπορούν να γίνουν χειρότερες με την έκθεση στον ήλιο.
6. Ζημιές ματιών
Η αμερικανική ακαδημία της οφθαλμολογίας έχει προειδοποιήσει ότι η υπερβολική έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ένα επίπονο έγκαυμα του κερατοειδούς χιτώνα. Η χρόνια έκθεση των οφθαλμών στην UV ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την επίπτωση “του καταρράκτη” και άλλες ασθένειες όπως ο “εκφυλισμός” ή η ανάπτυξη των σημείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τύφλωση.