Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς και τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της βουλής, απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της ΕΝ.Π.Ε. σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων όπως ισχύει στην μέχρι σήμερα νομοθεσία.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για το περιεχόμενο του επείγοντος πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς. Στη σελίδα 117 και ειδικότερα στο άρθρο 31 αυτού περιλαμβάνεται διάταξη που δεν αφορά τα προαπαιτούμενα και σε καμία περίπτωση δεν είναι επείγουσα. Η εν λόγω διάταξη ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) όπως ισχύει στην μέχρι σήμερα νομοθεσία.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων. Η εν λόγω διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι προσβάλει κατάφορα τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ καθώς επιφυλάσσει διακοσμητικό ρόλο στα περιφερειακά συμβούλια και τους επιβάλλει την υποχρέωση να «υιοθετούν» τον ΠΕΣΔΑ αφού έχει όμως προηγηθεί σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ. Υπό την έννοια αυτή η βούληση των Περιφερειακών Συμβουλίων δεν καθίσταται αυτοτελής αλλά κατευθυνόμενη από αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
Στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης των ΓΓ του ΥΠΕΣ και του ΥΠΕΝ. Οι προτεινόμενες δηλαδή ρυθμίσεις ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση από τους φορείς διαχείρισης και τις Περιφέρειες της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων και οδηγούν στη μέγιστη συγκεντροποίησή της. Έχει αναρωτηθεί ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου αν τα περιφερειακά συμβούλια δεν «υιοθετούν» τις σύμφωνες γνώμες-αποφάσεις των δυο Γ. Γ. ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ τότε πως θα εκδοθεί η ΚΥΑ για να τεθούν σε ισχύ και τι θα γίνει με την εφαρμογή των ΠΕΣΔΑ αλλά και τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020;
Θα αναλάβει η Κυβέρνηση τη χρηματοδότηση των ΠΕΣΔΑ από Εθνικούς Πόρους καθώς και την υλοποίηση τους, επιβάλλοντας την εφαρμογή τους στις τοπικές κοινωνίες; Θα υλοποιήσει δηλαδή τους ΠΕΣΔΑ η κεντρική κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη των περιφερειακών συμβουλίων;
Η επίκληση της εναρμόνισης των ΠΕΣΔΑ με τον ΕΣΔΑ δεν είναι επιχείρημα για την παραπάνω κατάφορη υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης καθώς και σήμερα απαιτείται η εισήγηση του Τμήματος Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ καθώς και του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΣ, αλλά η τελική έγκριση δηλαδή η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Η ρύθμιση αυτή πέραν της αντισυνταγματικότητάς της εισάγει νέα ήθη για την κυβέρνηση σας. Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις σας σε όλες τις συναντήσεις μας, εισάγετε μια καίρια ρύθμιση που αφορά ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες των Περιφερειών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕΝΠΕ, ούτε καν στοιχειώδη προηγούμενη ενημέρωση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ελπίζω ότι το εν λόγω άρθρο έχει εκ παραδρομής παρεισφρήσει στο πολυνομοσχέδιο και ότι σε καμία περίπτωση δεν είστε ενήμερος. Για το λόγο αυτό σας ζητώ να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποσυρθεί.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η Κυβέρνηση σας θα φέρει στο ακέραιο τις ευθύνες από τις επιπτώσεις της ψήφισης του εν λόγω άρθρου.»