Ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Νίκος Καλιακούδας και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Απόστολος Γκούβης, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Σακελλαρίου, ο Γενικός Δ/ντής της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Βασίλης Μπέλλης, υπάλληλοι της Δ/νσης Κτηνιατρικής, της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Υπηρεσιών της Ν.Α, ο Γεν.Δ/ντης της ΤΡΙΚΚΗ Θανάσης Καλεσιάκης, στελέχη της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ. καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ ήταν τα παρακάτω:
- Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις
- Διαχείριση βοσκοτόπων
- Δομή υπηρεσιών υποστήριξης κτηνοτροφικών προϊόντων μετά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
- Πορεία υλοποίησης διεπαγγελματικής οργάνωσης για την προστασία της φέτας.
- Γενετική βελτίωση και συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Βελτίωσης, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ.
- Στρατηγικός σχεδιασμός για την κτηνοτροφία.
- Διάφορα θέματα του κλάδου της κτηνοτροφίας.
Αναλυτικότερα έγινε σύντομη αναφορά στον Συνδέσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στον οποίο συμμετέχουν 125 οργανώσεις, κτηνοτροφικοί οργανισμοί και επαγγελματίες κτηνοτρόφοι. Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις του είναι υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων που έχουν ως σκοπό τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Για παράδειγμα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του ΣΕΚ απέναντι στις μεγάλες εταιρείες που δρουν εναντίων των Ελλήνων κτηνοτρόφων καθώς χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα (συμπυκνωμένο ή σε μορφή σκόνης) με αποτέλεσμα οι τιμές που λαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για το γάλα να είναι πολύ χαμηλές.
Επιπλέον, έχουν υποβληθεί μια σειρά αιτημάτων στους Υπουργούς, όπως η ρύθμιση των χρεών των αγροτών στον Υφυπουργό Οικονομικών κ Φ. Σαχινίδη (ο οποίος τους το έχει υποσχεθεί), η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Βελτίωσης στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μ. Καχριμάκη και η υποστήριξη των τιμών του Ελληνικού γάλακτος στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Κ. Μπατζελή.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας όπως το θέμα της εμπορίας του παραγόμενου προϊόντος (διάθεση του γάλακτος). Συγκεκριμένα αναφορά έγινε στην καθιέρωση συμβολαίων γάλακτος με σκοπό να στηριχθεί η τιμή του γάλακτος και να μην αδικούνται οι κτηνοτρόφοι .
Επίσης αναφέρθηκαν στην οργάνωσή σε συλλογικά σχήματα (ομαδοποίηση) για την καλύτερη προώθηση του παραγόμενου προϊόντος. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε αναφορά στη σύσταση ενός συλλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι αγελαδοτρόφοι του Νομού, που θα είναι ένα πρώτο βήμα για ομαδική δράση του κλάδου με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική διεκδίκηση των συμφερόντων τους.
Τέλος συζήτησαν τη δημιουργία φωτοβολταϊκών στις κτηνοτροφικές μονάδες και τη διευκόλυνσή τους όσον αφορά τις διαδικασίες και στον εφοδιασμό με κινητά σφαγεία που έχουν πολύ μικρό κόστος και είναι κατάλληλα για να εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νομάρχης κ Φ.Αλεξάκος δήλωσε τα παρακάτω:
«Η υποστήριξη και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας είναι βασική προτεραιότητα για μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πολύ σημαντικός για την τοπική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά έχουμε συντάξει και το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Καρδίτσας» στο οποίο εντάσσονται πολλές δράσεις υποστήριξης και του κτηνοτροφικού κλάδου.
Συγκεκριμένα, το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και υποστηρίζει μια σειρά ενεργειών όπως ενημερωτικές συναντήσεις, έρευνα αγορών με στόχο τη διάθεση των προϊόντων απ’ ευθείας στους καταναλωτές μέσω τοπικών αγορών ή με την μείωση των μεσαζόντων, την αύξηση του ποσοστού τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων με έμφαση στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την υποστήριξη των συλλογικών δομών των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως βρισκόμαστε δίπλα στον Καρδιτσιώτη κτηνοτρόφο και τον στηρίζουμε ενεργά και έμπρακτα».
Επίσης ο κ Καλιακούδας δήλωσε : «εκ μέρους της ΝΑ Καρδίτσας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της διημερίδας και διαβεβαιώνω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα ληφθούν υπ’ όψη από το σύνολο της αυτοδιοίκησης. Πρέπει η κτηνοτροφία μας να ενισχυθεί και να στηριχθεί γιατί αποτελεί σημαντικό τομέα της πραγματικής οικονομίας.
Για τη Δυτική Θεσσαλία αποτελεί και μια ζωτική δραστηριότητα η οποία δίνει πάρα πολλές θέσεις απασχόλησης. Το γεγονός αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα, ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Εμείς ως Νομαρχία, προσπαθούμε να συνενώσουμε κάποιες δραστηριότητες των κτηνοτροφικών μονάδων, έτσι ώστε να δικτυωθούν για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό και εξωστρεφή χαρακτήρα και με τον τρόπο αυτό να παρέμβουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα τόσο στη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων όσο και στην προμήθεια των ζωωτροφών».
Η διημερίδα ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, στην αίθουσα ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» πρώην Κ.Ε.Γ.Ε (Διεύθυνση: Ταυρωπού 77) και το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας έχει ως εξής:
|
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 |
|
10:45 – 11:00
11:00 – 11:30
|
Θέμα: <<Δραστηριότητες της Ν.Α. Καρδίτσας για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας – Προώθηση τοπικών προϊόντων>>. |
|
11:30 – 11:45
11:45 – 12:00
12:00 – 12:15
12:15 – 12:30 |
Εισηγητής : Γεωργούδης Ανδρέας, Καθηγητής της Γενετικής Βελτίωσης του ΑΠΘ
Εισηγητής : Γιάννενας Ηλίας, Λέκτορας Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργαστήριο Διατροφής και Ζωοτεχνίας.
Εισηγητής : Χατζηγεωργίου Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής τ. τμήματος ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών του Γ.Π.Α
Εισηγητής: Ντανοβασίλης Παναγιώτης, Γεωπόνος ΑΝ.ΚΑ Α.Ε |
|
12:30 – 12:45
|
Εισηγητής: Βλάχος Κων/νος,Γεωπόνος Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Καρδίτσας, Αναστασοπούλου Μαίρη, Πολ. Μηχανικός ΑΝ.ΚΑ Α.Ε |
|
12:45 – 13:00
13:00 – 13:30
|
|