Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.
Μέσα σ’ αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον η ανάγκη να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών δυνάμεων, αιρετών, εργαζομένων και δημοτών αποκτά τεράστια σημασία.
Ανταποκρινόμενοι σ’ αυτή την ανάγκη ομάδα πολιτών του Δήμου Σοφάδων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν νέα Αυτοδιοικητική κίνηση.
Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων η πρώτη ανοιχτή συνάντηση της κίνησης και στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν δεκάδες δημότες.
Εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας περιέγραψαν με σαφήνεια το κοινό όραμα για ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο και κατέθεσαν ένα πλαίσιο αρχών προς διαβούλευση πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν οι στόχοι της νέας κίνησης. Το περίγραμμα του πλαισίου αυτού ορίζεται από τα παρακάτω:
<<Εμείς οι συνδημότες του Δήμου Σοφάδων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 22/10/2013, αφού συζητήσαμε διεξοδικά για την κατάσταση της περιοχής μας και του Δήμου, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε νέα δημοτική κίνηση.
Καλούμε κάθε πολίτη του Δήμου Σοφάδων να συμπορευτεί στην απόπειρά μας να συνδιαμορφώσουμε τις σκέψεις σε προτάσεις και ν’ αναδείξουμε εκείνες τις πολιτικές σχεδιασμού που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία της αλληλεγγύης.
Τα χαρακτηριστικά του Δήμου:
Ο Δήμος Σοφάδων καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ορεινού και ημιορεινού όγκου, καθώς και πεδινής έκτασης του νομού μας. Καλύπτει μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα και είναι αποτέλεσμα βίαιης συγχώνευσης στον αρχικό ΔήμοΣοφάδων των τεσσάρων πρώην καποδιστριακών δήμων Άρνης, Ταμασίου, Μενελαϊδας και Ρεντίνας.
Καλύπτει μια έκταση 727,722 τετραγωνικών χλμ., διαιρείται σε πέντε (5) δημοτικές ενότητες (που αντιστοιχούν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους) ο πληθυσμός του είναι 23.043 κάτοικοι (απογραφή 2001) και περιλαμβάνει 32 δημοτικά διαμερίσματα.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η μεγάλη απόσταση πολλών Δημ. Διαμερισμάτων από την πρωτεύουσα του Δήμου και τα ετερόκλητα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, απομάκρυναν τις δομές του Δήμου από τους πολίτες πολλαπλασιάζοντας και μεγενθύνοντας τα προβλήματα σε βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής μας Κίνησης:
1. Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής.
2. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου της περιοχής (λίμνη Σμοκόβου, ιαματικά λουτρά, νερά, δάση, δημόσιοι χώροι, οικισμοί κτλ)
3. Η συγκρότηση ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σε ποιους απευθυνόμαστε:
-Σε όσους-ες συμμερίζονται τις βασικές αρχές της κίνησής μας.
-σε όσους-ες απορρίπτουν τον Καλλικράτη, ως εργαλείο του μνημονιακού κράτους που οδηγεί την τοπ. αυτοδιοίκηση σε ρόλο κομπάρσου να διαχειρίζεται μόνο την φτώχεια και τη μιζέρια της.
-σε όσους-ες υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον, τις κοινότητες, την ιστορική μνήμη, τις κοινωνικές υποδομές και την συλλογική χρήση του χώρου και των κοινωφελών υπηρεσιών απέναντι στους κερδοσκόπους.
– σε όσους-ες πιστεύουν ότι πρέπει να ενισχύουμε την αγροτική οικονομία προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των τοπικών αναγκών εστιάζοντας στην ποιότητα, στην παραγωγή και την σύνδεσή της με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
-σε όσους-ες νιώθουν την νοημοσύνη τους να υποτιμάται όταν η συζήτηση γίνεται γύρω από πρόσωπα και όχι από βασικές αρχές αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων.
-στις νέες και στους νέους ιδιαίτερα, που με την παρουσία και την δράση τους μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον Δήμο.
-σε όλους τους δημότες του Καλλικρατικού δήμου Σοφάδων, άντρες και γυναίκες, αγρότες, εργάτες, ανέργους, σπουδαστές, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, κινήματα, φορείς, συλλογικότητες, ενεργούς πολίτες απ’ όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, να συμβάλλουν με την εμπειρία, τις γνώσεις και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του προγράμματός μας.>>
Μετά την παρουσίαση του πλαισίου αρχών της κίνησης, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. Εκλέχτηκε προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συγκαλέσει επόμενη γενική συνέλευση, στη συνεδρίαση της οποίας θα εκλεγεί μόνιμη συντονιστική επιτροπή και θα αποφασιστεί η ονομασία της κίνησης, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της.