Ανοιχτή επιστολή του ΕΟΣΚ για τις ανεμογεννήτριες


Την επόμενη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει μια ιστορική απόφαση. Καλείται να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον των Αγράφων.

 

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας για τα αιολικά πάρκα στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων.

Η θέση μας είναι υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να τηρούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες πρέπει να είναι σοβαρές και εμπεριστατωμένες και να λαμβάνουν υπ όψιν τους τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου και κυρίως οι παρεμβάσεις – κατασκευές να μη θίγουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον. Άρα υπέρ, υπό προϋποθέσεις και όρους, δηλαδή μικρά αιολικά με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, όχι στα ψηλά βουνά, όχι σε προστατευόμενες περιοχές, όχι σε δασωμένες περιοχές αλλά κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο και η ομορφιά, και βέβαια με την προϋπόθεση να έχουν την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Το προτεινόμενο έργο γίνεται σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η ομορφιά του τοπίου. Στην παρουσίαση των επιπτώσεων το φυσικό τοπίο δεν λαμβάνεται υπ όψη καθόλου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό.

Στην μελέτη δεν υπάρχει καμιά εικόνα από άλλες τέτοιου είδους εγκαταστάσεις όπου οι ορεινοί όγκοι έχουν μετατραπεί σε νταμάρια, απέραντα εργοτάξια και οι κορυφογραμμές κυριολεκτικά ισοπεδώνονται απλά επειδή δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά οι εγκαταστάσεις. Η συνολική εικόνα της εγκατάστασης των τριών αιολικών πάρκων και κυρίως των συνοδών έργων δεν εμφανίζεται. Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε χαρτί και μόνο όσοι έχουν μια εικόνα της περιοχής μπορούν μα κατανοήσουν τα αποτελέσματα των έργων. Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα θα καταλάβουν σχεδόν το 100% των κορυφογραμμών της περιοχής που είναι προσβάσιμες από τον άνθρωπο. Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής θα βρίσκεται ο παρατηρητής οι εγκαταστάσεις θα δίνουν την εικόνα της πλήρους μετατροπής της περιοχής από φυσικό περιβάλλον μεγάλης αισθητικής αξίας σε ανθρωπογενές – βιομηχανικό. Από κοντινότερη απόσταση το περιβάλλον θα προσομοιάζει με αυτήν των εργοταξίων συνδεδεμένων μεταξύ τους με ατελείωτους δρόμους οι οποίοι θα έχουν ισοπεδώσει τις κορυφογραμμές.

Η πρακτική στον δυτικό κόσμο στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων δείχνει ότι αποφεύγονται οι κατασκευές σε μεγάλα υψόμετρα ακριβώς λόγω των επιπτώσεών τους στο φυσικό τοπίο. Επιλέγεται πολύ διαφορετικός τρόπος εκμετάλλευσής των φυσικών πόρων τέτοιων περιοχών οι οποίες προστατεύονται σαν θησαυρός. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε τέτοια έκταση και με τέτοιο τρόπο αποτελεί ανεπανόρθωτη ζημιά αφού ακυρώνουν δια παντός οποιαδήποτε σκέψη για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επιστροφής στην πρότερη κατάσταση. Πολλές εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων έχουν εγκαταλειφθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω τους όγκους σκυροδέματος, μετάλλων και οδικών χαράξεων.

Δεν θα αναφερθούμε σε ζητήματα βιωσιμότητας και ωφελιμότητας των αιολικών πάρκων, όπου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο η μαζική τους εγκατάσταση αποτελεί την απάντηση στην οικονομική ανάκαμψη και στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τη χρήση υδρογονανθράκων.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) από την ίδρυσή του έχει άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη δικτύου πεζοπορικών-ορειβατικών διαδρομών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι και η πεζοπορία-ορειβασία. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει διεθνώς και στην ελληνική κοινωνία δε αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς έχουν κατανοήσει την αξία και την προοπτική της ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων στις περιοχές τους. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με την φύση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Στην περιοχή των Αγράφων η ανάπτυξη του περιπατητικού-ορειβατικού τουρισμού είναι ίσως ένας από τους λίγους τρόπους για την ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή εξ’ αιτίας των αιολικών πάρκων. Επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και εστίασης αλλά κατ επέκταση και η τοπική οικονομία μπορούν να έχουν μακροχρόνιο όφελος μόνο από τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν ήδη πολλά παραδείγματα περιοχών στην Ελλάδα που πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστες και μπήκαν στην τουριστικό χάρτη για τα καλά ακριβώς με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που σχετίζονται με την ομορφιά του τοπίου, την παρθένα φύση και την μικρής κλίμακας ανάπτυξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων παρόλη τη γενική εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει πεισματικά κρατήσει αξιόλογο πληθυσμό που οφείλει η πολιτεία να βοηθήσει στην ανάκαμψή του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ομορφιά της περιοχής και κυρίως η αναλλοίωτη φυσιογνωμία της. Αντίθετα η προώθηση της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων αποτελεί μετατροπή της περιοχής σε καθαρά ανθρωπογενές περιβάλλον. Ειδικότερα η μελέτη για την περιοχή περιλαμβάνει τις νέου τύπου ανεμογεννήτριες ύψους 126 μέτρων (ίση με μια πολυκατοικία 42 ορόφων!) και ρότορα 90 μέτρων. Ας φανταστούμε τι μορφή θα έχουν μετά τα βουνά. Αυτό νομίζουμε μόνο πράσινη ανάπτυξη δεν είναι!

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, μελλοντικά όλα τα βουνά της περιοχής θα σημειώνονται αναγκαστικά τους ορειβατικούς και τουριστικούς χάρτες, στο διαδίκτυο και σε άλλες πηγές πληροφόρησης με μαύρη κηλίδα ως ακατάλληλα να τα επισκεφτεί κανείς.

Αποτέλεσμα και της δράσης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)είναι η σταδιακή ανάπτυξη δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών στην περιοχή μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι με ευθύνη του συλλόγου έχουν χαραχθεί και σηματοδοτηθεί περίπου 30 χιλιόμετρα διαδρομών στην περιοχή και είναι σε φάση αποπεράτωσης άλλα 40 περίπου χιλιόμετρα.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις διαδρομές που έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί από τον ΕΟΣΚ στην περιοχή:

  • Αμάραντος – κορυφές Ιτάμου – βρύση Ιτάμου

  • Αμάραντος – κορυφή Καπροβούνι

  • Αμάραντος – κορυφή Κούλια

  • Μολόχα – κορυφή Καπροβούνι

  • Μολόχα – κορυφή Βουλγάρα

  • Απιδιά – Παληαπιδιά

  • Ραχούλα – Παλαιοζογλώπι – βρύση Ιτάμου,

όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα από φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και ομάδες φυσιολατρών και πεζοπόρων.

Επίσης είναι αποδέκτης πολλών ακόμη προτάσεων από κατοίκους και φίλους της περιοχής που θα διερευνηθούν ώστε να αξιολογηθεί η αξία και το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσουν σε μελλοντικούς επισκέπτες. Όλες οι διαδρομές ταυτίζονται με τα έργα οδοποιίας και τις εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων όπως φαίνονται στην μελέτη. Είναι προφανές ότι η υλοποίηση των έργων των αιολικών πάρκων θα ακυρώσει την προσπάθειά μας στο σύνολό της.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η άποψη που σας καταθέτουμε προέρχεται από έναν ζωντανό σύλλογο που τα μέλη του προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν οικονομικά η άλλα συμφέροντα στην περιοχή και δεν προσβλέπουν σε κανενός άλλου είδους όφελος.

Τέλος καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πει όχι στην μη αναστρέψιμη καταστροφή των Αγράφων.

 

Φιλικά για το Δ.Σ.

 

 

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

 

 

Παντελής Μανώλης Χρήστος Φασούλας                                              

 

Προηγούμενο άρθρο Γλυκόπικρη νίκη για το ΣΠΑΚ
Επόμενο άρθρο Δήλωση Ταλιαδούρου για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ