Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε η πανθεσσαλική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για αγροτικά θέματα με αντικείμενο συζήτησης το πλαίσιο των προτάσεων για τον σχεδιασμό εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Κεντρική εισηγήτρια της συνδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Αναμνήσεις» στην Αγία Κυριακή, ήταν η υπεύθυνη αγροτικής ανάπτυξης του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτής Φθιώτιδας, Τόνια Αντωνίου, ενώ παρόντες ήταν επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για αγροτικά θέματα, Β. Έξαρχος, οι Τρικαλινοί βουλευτές, Χρ. Χάϊδος και Σούλα Μερεντίτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας, Ντίνος Ρόβλιας, η βουλευτής Μαγνησίας, Ροδούλα Ζήση καθώς και οι γραμματείς και μέλη της νομαρχιακής και της περιφερειακής επιτροπής.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα Αντωνίου έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «κατάφερε μόνο ήττες».
«Δυστυχώς για τον τόπο μας το 2009 έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει ούτε την πολιτική, ούτε την ηθική νομιμοποίηση από την ελληνική κοινωνία. Διότι σε όλους τους τομείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και τα πρώτα θύματα αυτής της διακυβέρνησης είναι οι αγρότες». Επικεντρώνοντας δε στις πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τόνισε ότι «η αναξιοπιστία, η ανικανότητα και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. σʼ όλους τους τομείς πολιτικής έχουν οδηγήσει τους Έλληνες αγρότες να περνάνε σήμερα μια από τις πιο δύσκολες και κυρίως πιο απαισιόδοξες περιόδους».
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε η κα Αντωνίου, επιδιώκει με τις συνδιασκέψεις έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με στροφή στο αγροτοδιατροφικό μοντέλο.
Παράλληλα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τις προτάσεις του για τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων, όπως η άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια και πάγωμα των δανείων, αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής του ΦΠΑ, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας καθώς και τη διοχέτευση ενός δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 29 δις ευρώ που δίνονται στις Τράπεζες, στον αγροτικό τομέα.