Ειδήσεις

Ανερχόμενος τουριστικός προορισμός τα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας


Σε πόλο έλξης και ανερχόμενο διεθνή τουριστικό προορισμό αναδεικνύονται  τα τελευταία χρόνια τα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας. Χάρη στις σύγχρονες οδικές υποδομές – η Θεσσαλία έχει πλέον το καλύτερο δίκτυο υποδομών στη χώρα-,  τα πολυάριθμα  έργα για την αποκατάσταση και συντήρηση ναών και  μοναστηριών αλλά και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών για την  προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό – η διαδικτυακή τουριστική προβολή της Περιφέρειας ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια followers- , τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μετρήσιμα και συμβάλλουν καθοριστικά την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 128 έργα στον τομέα του τουρισμού και πολιτισμού, με προϋπολογισμό 69,7 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάδειξη των μνημείων της θρησκευτικής κληρονομιάς ο προϋπολογισμούς αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι επισκέπτες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 47%, οι διανυκτερεύσεις κατά 12%, οι αφίξεις στα αεροδρόμια κατά 20%, η κίνηση στα λιμάνια κατά 18% ενώ η απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 100%. Επιπλέον το 2018 ήταν έτος- σταθμός για την  Περιφέρεια Θεσσαλίας τουριστικά, αφού βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο Tourism Awards, ως η Περιφέρεια με την πιο ολοκληρωμένη καμπάνια τουριστικής προβολής.

«Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα από ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και  τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Ο  θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τουρισμού και παραμένει ένας τύπος ταξιδιού που γνωρίζει μεγάλη και ταχύτατη ανάπτυξη παγκοσμίως. Επιπλέον ο θρησκευτικός τουρισμός ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης και διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού οι  προσκυνητές-τουρίστες  είναι σε μεγάλο ποσοστό,  ευκατάστατοι και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Τα σημαντικότερα μνημεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συνδέονται με το θρησκευτικό τουρισμό αφορούν στο δίκτυο των περιοχών: Καλαμπάκα-Μετέωρα, Πήλιο, Σκόπελος, Σκιάθος, Λίμνη Πλαστήρα  και Όλυμπος. Τα Μετέωρα,  αποτελούν τον ισχυρότερο πόλο έλξης, με διεθνή αναγνώριση λόγω του πλήθους των μονών, αλλά και της πολιτισμικής και θρησκευτικής τους αξίας. Οι ιεροί βράχοι ανήκουν στα μνημεία  παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και στα διατηρητέα μνημεία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαθέτουν εκκλησίες και μοναστήρια, που αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς για θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους τόσο στο νομό Καρδίτσας, όσο και στη Μαγνησία, τις Σποράδες και τη Λάρισα, με έμφαση στις περιοχές της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το σύνολο των αλλοδαπών επισκεπτών, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών  προέρχεται από τη Ρωσία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

«Και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς  βρίσκονται διάσπαρτα μνημεία, με μεγάλη θρησκευτική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική  και πολιτιστική αξία» επισημαίνει ο κ. Αγοραστός. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς,  αναδεικνύουμε την πλούσια θεσσαλική θρησκευτική κληρονομιά, αξιοποιούμε  με σεβασμό στην παράδοση την τουριστική δυναμική της, την  κάνουμε γνωστή  σε όλο τον κόσμο  και την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτή επιστολή του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για τα έργα ΑΠΕ
Επόμενο άρθρο Στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο ο Κ. Αγοραστός