Ανεξήγητες οι μεγάλες παροχετεύσεις του Σαββατοκύριακου


  Με κινητοποιήσεις και καταλήψεις του ΥΗΣ Πλαστήρα «απείλησε» χθες ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος εάν φύγουν ξανά μεγάλες ποσότητες από τον ταμιευτήρια της λίμνης Πλαστήρα, χωρίς πρώτα να έχει επέλθει κάποια συμφωνία. Το θέμα της μεγάλης παροχέτευσης έφερε στο συμβούλιο ο κ. Καρατσιωρης ο οποίος επεσήμανε ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής τόσο ο ποταμός Καράμπαλης όσο και ο αγωγός δικτύου Ταυρωπού είχαν πρωτόγνωρες ποσότητες σε μια εποχή που οι καλλιέργειες δεν απαιτούν πολύ νερό ενώ και η στάθμη του Πηνείου είναι αυξημένη. Ο κ. Αλεξάκος τόνισε ότι αυτές οι ποσότητες έφυγαν από το Νομό μας ερήμην της Ν.Α. και «είναι σίγουρο ότι αν κάτι ανάλογο συνεχιστεί θα υπάρξει πρόβλημα στην πολύ καλή συνεργασία που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως αναφέρθηκε ότι η αυξημένη παροχέτευση σχετίζονταν και με την έλευση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Αλεξάκος έκανε αναφορά και στις ποσότητες που θα διατεθούν για άρδευση μετά το ερώτημα του κ. Αρχοντή. Όπως είπε ο σχεδιασμός προβλέπει να παροχετευθούν 84.000.000 κ.μ. από τη Λίμνη Πλαστήρα και 43.000.000 από τη Λίμνη Σμοκόβου. Σε ότι αφορά τις εισροές στην Λίμνη Πλαστήρα έφτασαν τα 132.000.000 και εκτίμησε ότι περίπου 35 έως 40 εκατ. θα μείνουν απόθεμα για άλλες χρονιές. Οι εισροές στη Λίμνη Σμοκόβου ήταν μόλις 51 εκατ. όταν το μοντέλο προέβλεπε πάνω από 100.000.000 κ.μ. ετησίως. Εκτίμησε πάντως ότι θα παραμείνει και εκεί ένα απόθεμα 8 εκατ..

Κοιλαδογέφυρα Συκιάς

Ένα πολύ ευχάριστο νέο για το Νομό μας ανακοίνωσε χθες ο Νομάρχης κ. Αλεξάκος, αυτό της έγγραφης στον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού του 1,4 εκ. ευρώ για τη σύνταξη της μελέτης της Κοιλαδογέφυρας Συκιάς. Το έργο θα ενταχθεί στα πλαίσια του Καρδίτσα -Άρτα προκειμένου να αποφευχθούν “σκόπελοι” από το ΣτΕ σε περίπτωση που φαίνονταν ως έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε ένα χρόνο θα γίνει η ανάθεση.

Δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην Καρδίτσα

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ερώτηση του κ. Καλιακούδα σχετικά με τον Ε-65 και τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή μας. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

Πρόσφατα (Μάρτιος 09) ο Νομάρχης Απ.Παπατόλιας, αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός διανομαρχιακού δρόμου οποίος θα συνδέσει το Βόλο (μέσω Αλμυρού) με σκοπό να συναντήσει τον άξονα Ε65 στην περιοχή (Σμόκοβο-Ξυνιάδα) παραποιώντας σχετική συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε επιβεβαιώνοντας μάλιστα με σχετικές δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, των δύο Νομαρχών κκ.Φ.Αλεξάκου & Απ. Παπατόλια, τον Ιούλιο πέρσι στην Καρδίτσα, για σύνδεσή του με την περιοχή Σοφάδων (κόμβος Σοφάδων). Είναι φανερό ότι πρέπει να δούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και καλής συνεννόησης με την Ν.Α Μαγνησίας με στόχο του εν λόγω συνδετήριου δρόμου βορειότερα (κόμβος Σοφάδων ή Ανάβρας), όπως αρχικά προσδιορίσθηκε.

Το γεγονός αυτό ευνοεί την δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου στην Καρδίτσα, ανάμεσα στους υπό κατασκευή κόμβους του Δέλτα (ο οποίος θα συνδέει την Ε65 με την Λάρισα) και των Σοφάδων ή της Ανάβρας (ο οποίος θα συνδέσει την Ε65 με τον Βόλο). Το δεδομένο αυτό “σπρώχνει” και την ουσιαστική αξιοποίηση της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών και επιπλέον δρομολογεί σημαντικές λύσεις συγκέντρωσης, αποθήκευσης, διακίνησης, μεταφόρτωσης τεραστίων ποσοτήτων γεωργικών προϊόντων.

Με τον τρόπο αυτό συντελείται πλήρης ανατροπή στα οδικά, συγκοινωνιακά και διαμετακομιστικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, που σημαίνει ότι η Καρδίτσα κατατάσσεται σε ένα σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, παίζοντας έτσι ένα πιο ενισχυτικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Εκτιμώ ότι πρέπει οι Νομαρχίες Καρδίτσας και Μαγνησίας, να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός “Μνημονίου Διεκδίκησης” των δύο σημαντικών έργων (Σύνδεση Καρδίτσας-Βόλου & δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στον συνδετήριο κόμβο της Ε65) , το οποίο θα επικυρωθεί από τα Νομαρχιακά Συμβούλια των Νομών μας. Το γεγονός αυτό, θα δώσει σημαντική ώθηση στο διεκδικητικό πλαίσιο των δύο Νομών και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα υλοποίησης των έργων αυτών.

Ανησυχητική χαρακτήρισε την καθυστέρηση και ο Νομάρχης τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά μάλλον θα χαθεί. Έπρεπε να παραδοθούν οι απαλλοτριώσεις στα τέλη του Μάρτη -κάτι που δεν έγινε-ενώ στο εργοτάξιο της Ανάβρας εκτελούνται έργα ενός 1 εκατ. ευρώ το μήνα αντί για 5.

Δεν δίστασε να μιλήσει για γενικότερα λάθος σχεδιασμό ενώ σε ότι αφορά την σύνδεση με το Βόλο υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι στόχος ο κάθετος άξονας με την Εγνατία και η δημιουργία οδικού δικτύου Βόλος -Καρδίτσα – Καρπενήσι – Αγρίνιο.

Ανεμοθύελλα

Το θέμα των ζημιών στα σιτηρά από την ανεμοθύελλα των προηγούμενων ημερών έθεσε ο κ. Μιχ. Καρατσιώρης όπως είπε όσα σιτηρά έχουν «πλαγιάσει» δεν πρόκειται να δώσουν καμία παραγωγή. Σύμφωνα με το Νομάρχη έχει γίνει ήδη αίτημα και όσοι αγρότες θεωρούν ότι έχουν πληγεί να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Προηγούμενο άρθρο Επέστρεψε τις καταγγελίες
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας