Ειδήσεις

Ανεκτίμητη η στήριξη του Μητροπολίτη στον αγώνα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων


Το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλλων κ.κ. Τιμόθεο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, αποτελούμενη από εκπροσώπους τους Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), του Συλλόγου νέων Νεοχωρίου Καρδίτσας και της Περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς».

Σκοπός της επίσκεψης η ενημέρωση του σεβασμιότατου για την επίθεση που δέχεται ο ορεινός όγκος των Αγράφων από την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μικρών υδροηλεκτρικών, που απειλούν να μετατρέψουν την ιστορική αυτή ορεινή περιοχή σε βιομηχανική ζώνη και νταμάρια, μεταβάλλοντας δραματικά τη φυσιογνωμία της, δεσμεύοντας υπέρ των ιδιωτών «επενδυτών» το φυσικό της πλούτο (γη, βουνά, νερά, κ.λ.π.) και στερώντας της με τον τρόπο αυτό κάθε δυνατότητα για επιβίωση και πραγματική ανάπτυξη στο μέλλον.

Παράλληλα, ο  σεβασμιότατος  ενημερώθηκε και για τους σκοπούς της ίδρυσης του Δικτύου, που δεν είναι άλλοι από την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής μας και την παράδοσή του ανέπαφου στις επόμενες γενιές. Σκοποί που μετουσιώνονται σε πράξεις μέσα από την εδώ και χρόνια προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τους κινδύνους για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, που εγκυμονεί η προώθηση στον τόπο μας των ανωτέρω αναφερόμενων έργων και εγκαταστάσεων. Ενημέρωση έγινε και για τη μέχρι σήμερα δράση του Δικτύου, που ανέδειξε πολλά από τα κενά των περιβαλλοντικών μελετών των ίδιων έργων καθώς και των αδειών που τα συνοδεύουν, δεδομένα που οδήγησαν σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη, καταγγελίες σε αρμόδιες αρχές, κ.λ.π., που με τη σειρά τους συνέβαλαν καθοριστικά στο να αποτραπεί μέχρι σήμερα η εγκατάσταση των ίδιων έργων στην περιοχή.

Στο σεβασμιότατο μεταφέρθηκε, επίσης, αν και έδειξε να γνωρίζει σχετικά, η καθολική, σχεδόν, αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στην προώθηση και εγκατάσταση στον τόπο μας των προαναφερόμενων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία, πέρα από τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές  που θα επιφέρουν, κρίνονται εκ της φύσης τους, με επίσημα στοιχεία αρμόδιων φορέων, είτε ενεργειακά ατελέσφορα είτε με πενιχρότατη ενεργειακή συμβολή. Αναμένεται, ακόμα, να καταστρέψουν κάθε μορφή παραγωγικής διαδικασίας, απ’ αυτές που παραδοσιακά στήριξαν και ανέδειξαν τον τόπο μας και τους κατοίκους του και εξακολουθούν και σήμερα να τον στηρίζουν και να τον αναδεικνύουν, όπως είναι η κτηνοτροφία, ο ήπιος τουρισμός, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.λ.π..

Τέλος, συζήτηση έγινε και για τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, που αποτελούν πραγματικό θησαυρό για τον τόπο μας, πολλά από τα οποία, ωστόσο, απειλούνται με μαρασμό ή και με εξαφάνιση εξαιτίας της προώθησης των προαναφερόμενων έργων, αφού όχι μόνο δε λαμβάνεται καμία συγκεκριμένη μέριμνα για την προστασία τους αλλά, αντίθετα, αποσιωπάται ακόμα κι αυτή η ίδια η ύπαρξή τους.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό για την παραπέρα δράση του Δικτύου, καθώς ο σεβασμιότατος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή του στον αγώνα μας. Από πλευράς μας και για λογαριασμό όλων των φορέων και των πολιτών, που συμμετέχουν στο Δίκτυο, τον ευχαριστούμε θερμότατα που μας δέχθηκε και μας άκουσε και υποσχόμαστε πως κι εμείς θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για την εκπλήρωση των επωφελών για την τοπική κοινωνία και την περιοχή στόχων μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο: Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων
Επόμενο άρθρο Απόλυτα επιτυχημένη και 43η αιμοδοσία στον Παλαμά