Ειδήσεις

Ανανέωση των Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 2 και 4 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Β’ 8) από τις 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων (Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ.) της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.

Σας επισημαίνουμε ότι στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 14 της ΚΥΑ 8197/90920/22-07-2013 (Β’ 1883) αναφέρονται τα κάτωθι:

«1. Η ισχύς του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. σε θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α’ 8), όπως κάθε φορά ισχύει, είναι πέντε (5) έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων χορήγησής του».

«2. Το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την εκπνοή της ισχύος του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., ο ενδιαφερόμενος δύναται να εξεταστεί σύμφωνα με το άρθρο 12, για την ανανέωση της ισχύος του, το οποίο χορηγείται για άλλα πέντε (5) έτη και ισχύει από την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου πιστοποιητικού».

Δεδομένου ότι συμπληρώνονται πέντε (5) έτη από τη χρονική περίοδο διεξαγωγής των πρώτων εξετάσεων χορήγησης των Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει τόσο τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων όσο και κάθε ενδιαφερόμενο των οποίων η ισχύς των Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. λήγει, ότι οφείλουν να προβούν εκ νέου σε εξετάσεις προκειμένου να ανανεωθούν τα πιστοποιητικά τους.

Υποχρέωση απόκτησης Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. έχει κάθε άτομο στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας/αγοράς των γεωργικών φαρμάκων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο ενδιαφερόμενος δεν δύναται να υποβληθεί σε διαδικασία εξετάσεων, τότε υποχρεούται να συνεργάζεται με τρίτο άτομο που είναι κάτοχος Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., το οποίο είτε θα πραγματοποιεί τον ψεκασμό είτε θα επιβλέπει τη διαδικασία χρήσης του γεωργικού φαρμάκου και του ψεκασμού.

Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η κατοχή πτυχίου γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. αορίστου χρόνου.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ παραμένει διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης του πιστοποιητικού.

Οι φορείς κατάρτισης και τα κέντρα εξετάσεων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/1590-sxedio-drashs-gevrgikon-farmakon-gr στο πεδίο με τίτλο «Φορείς Κατάρτισης και Κέντρα Εξετάσεων Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων». Ο κατάλογος των εξεταστικών κέντρων ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους ότι στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/SYSXOPIS_ERWTHSEIS_v.6.1_071815.pdf βρίσκεται στη διάθεσή τους, βάση δεδομένων με αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό που αποτελείται από ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, η οποία επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ενημερώνουμε ότι για την απόκτηση του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης, ενώ το ύψος του τέλους των εξετάσεων αναφέρεται στη με αριθ. πρωτ. 13631/159106/20-12-2013 ΚΥΑ (Β’ 3410), όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθ. 11118/127128/09-11-2015 (Β’ 2518).

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα τηλέφωνα 2413 511119, 2413 511157 και 2413 511143.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το αποτύπωμα της ενεργειακής πολιτικής στο περιβάλλον - Των Κώστα Γκούμα και Τάσου Μπαρμπούτη
Επόμενο άρθρο Επιστήμες και Συστήματα Αειφόρου Φυτικής Παραγωγής