Ένα πανάρχαιο έθιμο του Καππαδοκικού που γιορτάστηκε και φέτος με κάθε επισημότητα
Γιορτάστηκε άλλη μια χρονιά στο Καππαδοκικό Καρδίτσας την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 το πατροπαράδοτο έθιμο του ανάμματος της «Σαγιάς» που έφεραν το 1924 μαζί τους, οι πολύπαθοι πρόσφυγες πρόγονοί μας.
Η νύχτα έγινε μέρα και οι φλόγες της «Σαγιάς» σκόρπησαν θαλπωρή και ζεστασιά στις ψυχές των εκλεκτών προσκεκλημένων και των κατοίκων του Καππαδοκικού.
Το έθιμο της Σαγιάς είναι πανάρχαιο και συνηθιζόταν πολύ στα χωριά της Καππαδοκίας. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Οι χριστιανοί άναβαν φωτιές στην πλατεία και στα σταυροδρόμια και τη φωτιά άναβε όποιος έδινε τα περισσότερα χρήματα σε δημοπρασία. Κατόπιν χορεύανε γύρω από τη φωτιά με πρώτο τον παπά του χωριού, τους ψάλτες και το πλήθος, ψέλνοντας το: «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε…».
Το έθιμο, λέει πως ο πυροδότης έπρεπε να είναι άνδρας στην πρώτη νιότη του ή αρραβωνιασμένος ή νιόπαντρος. Οι γυναίκες δεν συμμετείχαν στη δημοπρασία. Αν μια γυναίκα το επιθυμούσε πολύ ή το είχε τάμα , έβαζε κάποιο παλικάρι να πλειοδοτήσει για λογαριασμό της.
Όταν έπεφτε η φωτιά τα παλικάρια πηδούσαν πάνω από τη φωτιά και οι νοικοκυρές έπαιρναν καπνίζοντα ξύλα και τα βάζανε στο κοτέτσι για να γεννούν οι κότες και καψαλίζανε τις ουρές των ζώων για να ψοφούν τα ζωύφια.
Για το νόημα, τη σημασία και το συμβολισμό του εθίμου υπάρχουν πολλές εκδοχές και πολλές ερμηνείες.
Υπάρχει λέξη περσική «σαγιέ» που σημαίνει σκεπή, εξ ύψους προστασία, σκηνή για προστασία του ανθρώπου και χωρίς έγνοιες ανθρώπινη ζωή.
Παρόμοια λέξη «σάγι» υπάρχει στην αραβική γλώσσα που σημαίνει προσπάθεια, φροντίδα, ζήλο, σπουδή.
Στην ορθόδοξη παράδοση το έθιμο της «Σαγιάς» συμβολίζει την αιώνια πάλη του καλού με το κακό. Το φως αντιπροσωπεύει το καλό και το σκοτάδι το κακό. Έτσι το φως που έρχεται με τα άγια Θεοφάνεια συμβολίζει την επικράτηση του φωτός και του καλού επάνω στο σκοτάδι, το σατανά και στα έργα του σκότους.
Στους Καππαδόκες επικρατεί η άποψη πως η μεγάλη λάμψη από τις φλόγες διώχνει τα «τζίνια», τους καλλικαντζάρους, που αναγκάζονται να κρυφτούν και έτσι προστατεύονται οι άνθρωποι.
Βέβαιο είναι πως το έθιμο συνδέεται χρονικά με το γεγονός του χειμερινού ηλιοστασίου, που συμπίπτει με το παλιό ημερολόγιο στη γιορτή των Θεοφανείων.
Φέτος στη δημοπρασία που έγινε για το άναμμα της φωτιάς, πλειοδότησε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σοφάδων κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, στον οποίο οι κάτοικοι του Καππαδοκικού εύχονται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν, ο Μορφωτικός Σύλλογος Καππαδοκικού, ο Σύλλογος Γυναικών και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Βασίλης Αλιβάνογλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του Νομού μας: κ. Μαρία Θεοχάρη, ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος. ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νούσιας Κων|νος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σοφάδων κ Κλιάρης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατσικάρας Λεωνίδας, ο πρώην αντιδήμαρχος Σοφάδων κ Βασίλης Ταγκούλης ο πολιτευτής της Ν. Δ. κ. Νίκος Παπάς και πλήθος κόσμου.