- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου στήριξης του Νομού

Να εκπονηθεί άμεσα ένα ειδικό σχέδιο στήριξης του Νομού, ώστε να επανακάμψει η τοπική οικονομία, ζήτησαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Οι κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς περιόδευσαν στην περιοχή μας το περασμένο Σάββατο 17 Οκτωβρίου προκειμένου να μιλήσουν από κοντά τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τους ίδιους τους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας «Ιανός».

Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη-συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καρδίτσας παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Εκεί, οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στους φορείς του Νομού κάνοντας λόγο για μια τεράστια καταστροφή που άφησε πίσω της ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία.

Ήδη, εξάλλου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διέθεσε στο Επιμελητήριο Καρδίτσας το ποσό των 12.000 ευρώ, η ΓΣΕΒΕΕ 5.000 ευρώ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων 10.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «Αν δεν είχαμε την επιτόπια επίσκεψη, κανείς δεν θα αντιλαμβάνονταν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Άμεσα να γίνουν οι καταγραφές, να δοθούν οι αποζημιώσεις, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και μαζί με αυτές να δουλέψουν και οι εργαζόμενοι».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης στον Πρόεδρο σε νέα τους επικοινωνία, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από περίπου 1.800 πληγείσες επιχειρήσεις και θα συνεχιστούν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς για να ολοκληρωθεί το θέμα των ελέγχων και να ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης, καθώς είναι και δική του πρόθεση η άμεση στήριξη των πληγέντων.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου του Ε.Ε.Α. και με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύθηκε στον κ. Χατζηθεοδοσίου ότι σύντομα η Πολιτεία θα αποζημιώσει τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτό που πρέπει να κινήσουμε όλοι μαζί είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του Νομού ώστε να μπορέσει να βγει αλώβητος από αυτή τη μεγάλη καταστροφή».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει, σε χρόνους που δεν έχουν υπάρξει ποτέ, να υλοποιήσει μια δέσμη μέτρων. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Υπάρχει τρομερή οπισθοδρόμηση στο επιχειρείν. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πέρα από τα όσα θα κάνουμε ως πολιτεία και έχουν δρομολογηθεί. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Επίκειται ειδική νομοθέτηση για τις αγροτικές αποζημιώσεις. Το 100% δήλωσε ζημιές στο 100%. Αυτό δεν συνέβη και πρέπει αν ελεγχθεί. Να συνδυαστούν όλα μαζί γιατί όλα μαζί θα φέρουν την επανεκκίνηση».

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης είπε πως υπάρχει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους αγρότες για ό,τι δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, αλλά το θέμα είναι ποιος θα κάνει την εκτίμηση.

Ήδη, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έγιναν 1.600 εκτιμήσεις και αναμένεται πολύ άμεσα να αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Γιώργος Μάττας ανέφερε πως η πόλη είναι καταδικασμένη για ένα μεγάλο διάστημα να μην έχει εισπράξεις. «Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος τόνισε πως «Άμεσα πρέπει να κλείσουμε τις πληγές και να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα. Να δούμε ποιο νέο επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να εφαρμοστεί στο Νομό. Μέσα από τις δυσκολίες πρέπει να προχωρήσουν πράγματα».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης σημείωσε τα εξής: «Είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσουν. Δεν περισσεύει κανείς σ ΄ αυτόν τον αγώνα. Δεν πάμε να βγάλουμε λεφτά. Πάμε να μπούμε μπροστά».

Να σημειωθεί πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ξεκινήσει αγώνα για την συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων για το νοσοκομείο της πόλης, που επίσης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με την πίστη ότι θα βρει ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα από μεγάλες επιχειρήσεις.

Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. – στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηθεοδοσίου και τον κ. Καββαθά και οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Νίκος Γρέντζελος και Ηλίας Μάνδρος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής και ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Ζηκόπουλος –  πραγματοποίησε περιοδεία σε επιχειρήσεις της πόλης που επλήγησαν από τον «Ιανό».