Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία των απομακρυσμένων Δήμων με φυσικό αέριο για τις περιοχές της Αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας κ. Μπακούρα Λ., μετά την έκδοση των υπ’ αρ. 821 και 822 αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά μετον καθορισμό της μέγιστης τιμής ανά kWh για την υπηρεσία του Εικονικού Αγωγού Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίουκαι τα κριτήρια του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο ενεργειακός σχεδιασμός για την περαιτέρω διείσδυση του Φ.Α. στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με τηδυνατότητα πλέον, για ανάπτυξη υποδομών διανομής CNGσε όλη την Ελλάδα.
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμπεριέλαβε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022, το οποίο κατατέθηκε στην Αρχή, τηνεπέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), βασιζόμενη στην υψηλή της τεχνογνωσία, στον ορθό σχεδιασμό της, καθώς και στο εξορθολογισμένο κόστος κατασκευής έργων, υλικών και λειτουργικών δαπανών, διαμορφώνοντας έτσι τα τιμολόγια διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα.
Καθώς η τεχνολογία του CNGείναι μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογή, και δεδομένης της έλλειψης του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με τις αρχές θεώρησε χρέος της να συνδράμει τα μέγιστα στη διαμόρφωση θεσμικών και τεχνικών διαδικασιών ώστε να αναπτυχθεί η αγορά Φυσικού Αερίου.
Με στόχο τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατάρτιση του κανονιστικού πλαισίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και ειδικότερα με την Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για την έκδοση του Τεχνικού Κανονισμού, σε όλα τα στάδια από τη σύνταξη του μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης του το Μάιο του 2018. Ο Τεχνικός Κανονισμός καθορίζει τις απαιτήσεις σχετικά με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή, τη θέση σε λειτουργία, τη συντήρηση, την εκμετάλλευση και την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων αποσυμπίεσης πεπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) για να εξασφαλίζεται η τροφοδότηση των δικτύων διανομής αλλά και μεμονωμένων τελικών καταναλωτών.
Περαιτέρω, καταλυτική ήταν η έκδοση του Ρυθμιστικού πλαισίουτον Αύγουστο του 2018 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων σε απομακρυσμένες περιοχές από το δίκτυο διανομής, στη διαμόρφωση του οποίου συνετέλεσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εισηγούμενη την πρόταση της προς την Αρχή.
Ειδικότερα, οι σταθμοί αποσυμπίεσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε Λαγκαδά και Τύρναβο, αποτελούν πρότυπο εγκατάστασης και καινοτομίας. Έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και πρόκειται για τις πρώτες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου (CNG) στην Ελλάδα.
Ο κάθε σταθμός έχει ονομαστική δυναμικότητα 1.800 m3/h και ονομαστική πίεση λειτουργίας 200 bar. Ο σταθμός αποσυμπίεσης έχει δύο ανεξάρτητες γραμμές λειτουργίας με διπλή δικλείδα ασφαλείας σε κάθε γραμμή, ρυθμιστή επιτήρησης (monitor) και βάνα ακαριαίας διακοπής (slamshutvalve). Περιέχει περιστροφικό Μετρητή Φυσικού Αερίου θετικής μετατόπισης (rotarymeter) με ενσωματωμένη δυνατότητα by-pass σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Η εγκατάσταση έχει σύστημα θέρμανσης για το Φυσικό Αέριο που αποσυμπιέζεται, σε ξεχωριστό χώρο, με δύο ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης με εναλλακτική τροφοδοσία (Φυσικό Αέριο, Ηλεκτρικό ρεύμα). Διαθέτει επίσης, εναλλάκτη θερμότητας (heatexchanger) διπλής ανεξάρτητης εισόδου έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βρίσκεται διπλός περιέκτης έκτακτης ανάγκης (εξισορροπητής) συνολικής χωρητικότητας 900 m3.
Επιπρόσθετα, σε όλες τις δομικές κατασκευές αλλά και σε όλα τα μεταλλικά μέρη υπάρχει ισοδυναμική γείωση αλλά και αντικεραυνική προστασία για το σύνολο των εγκαταστάσεων, με περίφραξη του σταθμού και λειτουργία μέσων ασφαλείας (CCTV).Ακόμη, μέσω του συστήματοςτηλεελέγχου πραγματοποιείται απομακρυσμένα έλεγχος σημάτων ορθής λειτουργίας και διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα SCADA για την παρακολούθηση της παροχής και της πίεσης με λειτουργία alarm για την ασφάλεια εφοδιασμού. Το σύνολο του σταθμού αποσυμπίεσης είναι πιστοποιημένο κατά PED (Ευρωπαϊκός Κανονισμός λειτουργίας εξοπλισμού υπό πίεση), ενώ οι διατάξεις ασφαλείας &η λειτουργία γίνεται σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η τροφοδότηση νέων απομακρυσμένων περιοχών με τη χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), για το Λαγκαδά του Δήμου Λαγκαδά και τον Τύρναβο του Δήμου Τυρνάβου. Επιπλέον, στον προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδότηση των νέων περιοχών έχουν συμπεριληφθεί οι εξής περιοχές: έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 η Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού,η Μηχανιώνα του Δήμου Θερμαϊκού, το Ν. Ρύσιο του Δήμου Θέρμης.
Τέλος, ο προγραμματισμός της εταιρείας σχετικάμε την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) περιλαμβάνει επίσης, από το νομό Θεσσαλονίκης τις περιοχές των Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνας,έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018, την περιοχή της Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2018 και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έως το Νοέμβριο του 2018 την Καλαμπάκα του Δήμου Καλαμπάκας και την Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας.