Αλλάζουν… ΚΛΙΜΑτιστικά


  Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης– θα μπορούν οι Καρδιτσιώτες να προχωρήσουν στην  απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών τους με ταυτόχρονη επιδότηση 35% της τιμής για την αγορά καινούριας συσκευής, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου και ήδη στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών στην πόλη μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό και όσο περνούν οι μέρες η κίνηση είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Ο κ. Καρακαντάς

Πάντως, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του καταστήματος Expert στην Καρδίτσα κ. Καρακαντάς, κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά κλιματιστικών. Μόνο που με την εφαρμογή του προγράμματος «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στην απόσυρση των παλαιών και όχι στην αγορά νέων συσκευών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην οικονομική κρίση, είτε ότι έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος οι ανάγκες τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και ότι αν και σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Καρακαντάς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κίνηση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ τις πρώτες δέκα περίπου ημέρες που εφαρμόζεται το μέτρο, η ζήτηση ήταν αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα να έχει πωληθεί μεγάλη ποσότητα κλιματιστικών. Τέλος, ο κ. Καρακαντάς συνέστησε σε όσους καταναλωτές ενδιαφέρονται να βιαστούν…

Στοιχεία του Υπ. Ανάπτυξης

Επίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που χειρίζεται το πρόγραμμα «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πανελλαδικά 30.000 κλιματιστικά εκ των οποίων 20.000 στην Αττική.

Απόσυρση κλιματιστικών

Σε ότι αφορά στη διαδικασία για την απόσυρση των κλιματιστικών είναι απλή: ο καταναλωτής πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητας του, της παλιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε σπίτι και όχι σε επαγγελματικό κτίριο και πληρώνει τη συμμετοχή του στο κόστος της καινούριας συσκευής (δηλαδή τη λιανική τιμή μείον 35% με όριο έκπτωσης τα 500 ευρώ), ενώ το κατάστημα θα εισπράττει την επιδότηση μέσω της εταιρίας «Ανακύκλωση ΑΕ» που θα ανακυκλώνει τις παλιές συσκευές και θα διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις. Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή αγοράς ενός κλιματιστικού κυμαίνεται στα 800 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμαίνεται στα 280 ευρώ ανά συσκευή, ενώ το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικό όριο και για όλα τα παλιά εν λειτουργία κλιματιστικά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι εταιρείες πέραν της έκπτωσης του 35% που κάνουν στην τελική τιμή πώλησης του νέου κλιματιστικού, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της καθεμίας προχωρούν σε προσφορές, όπως επιπλέον εκπτώσεις, άτοκες δόσεις, δωρεάν εγκατάσταση και απεγκατάσταση, αλλά και χωρίς χρέωση ΦΠΑ.

Η προσφορά της Expert

Η Expert παράλληλα με την επιδότηση του 35% προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα αγοράς των κλιματιστικών σε 36 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, προσφέρει 36 άτοκες δόσεις για την αγορά όλων των τύπων κλιματιστικών για έναν ολόκληρο μήνα.

Όφελος στους καταναλωτές

Να αναφέρουμε τέλος ότι οι καταναλωτές πέρα από το όφελος της επιδότησης που θα έχουν (35% επί της τιμής και όχι πάνω από 500 ευρώ), πετυχαίνουν με την αγορά κλιματιστικών τεχνολογίας inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης εξοικονόμηση από 31 μέχρι 140 ευρώ ετησίως.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας