«Ακολουθώντας το νερό από το χθες στο σήμερα»


Από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 το Μουσείο Ύδρευσης του Δήμου Καρδίτσας ανοίγει επίσημα τις πύλες του στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το πρόγραμμα που θα υλοποιείται ως το τέλος της σχολικής περιόδου έχει τη σφραγίδα του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας και αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το σύλλογο «Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας». Το 12σέλιδο έντυπο με τίτλο “Ακολουθώντας το νερό από το χθες… στο σήμερα”  απευθύνεται σε μαθητές του γυμνασίου και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και σχεδιάστηκε με τρόπο που να συνδυάζει εύληπτα και καλαίσθητα την ιστορική πληροφορία, τον οικολογικό προβληματισμό  και την αυτενέργεια. Οι δραστηριότητες που προτείνονται στο έντυπο βοηθάνε τους μαθητές να παρατηρήσουν καλύτερα τα εκθέματα ενώ παράλληλα προσφέρονται για ομαδικές εργασίες και παιχνίδι γνώσης, μετατρέποντας τους συμμετέχοντες σε μικρούς ερευνητές. Την επιστημονική τεκμηρίωση πραγματοποίησε η ομάδα του μουσείου (Φ. Λέκκα- Π. Κομπορόζος), την παιδαγωγική επιμέλεια και τα κείμενα επιμελήθηκε η Χρ. Τσαγγάρη και το δημιουργικό το εργαστήριο «Θαυματρόπιο». Το έντυπο εντάσσεται στην πράξη “Ιστοριότοπος” και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα  “Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση” του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας (Μέτρο 6: “Ενίσχυση της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”) ενώ χορηγός του είναι η ΔΕΥΑΚ.   

Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009, στις 19.00 μ.μ. οι αρμόδιοι του προγράμματος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο ισόγειο του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας, αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους σχεδιάστηκε το έντυπο, το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τους στόχους που έχει θέσει.

Η κ. Κοτρώτσιου

Η υπεύθυνη του σχεδίου δράσης “Ιστοριότοπος” και έφορος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας κ. Εβελίνα Κοτρώτσιου, ανέφερε τα εξής:

«Ο συνδυασμός του εθελοντισμού με τον επαγγελματισμό, όταν οι λύσεις είναι περιορισμένες, στην περίπτωση που ένα πολιτιστικό σωματείο οφείλει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, κατά την άποψή μου είναι δυσχερής αλλά αναγκαίος. Το παρόν Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Πόλης Καρδίτσας», όπως και το προηγούμενο, με πραγματικά συλλογική εργασία, σε σύμπνοια με την επιστημονική ομάδα του μουσείου και με την αμέριστη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας, του προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου», έφεραν σε πέρας αποστολή απαιτήσεων με ανάλογες προσδοκίες. Ο «ιστοριότοπος», ως μέσο επίτευξης των σκοπών του Δ.Σ. του συλλόγου μας, αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού που υπήρχε ως προς τα εκπαιδευτικά προγράμματα παιδιών και νέων για τον τόπο που ζουν και την ιστορία του. Ειδικότερα πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση εαρινού εκπαιδευτικού προγράμματος στο Δημοτικό Μουσείο Ύδρευσης (αντλιοστάσιο ΔΕΥΑΚ) με έμφαση σε δραστηριότητες που μετατρέπουν τον μαθητή σε ερευνητή και μέτοχο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έντυπο που παραδίδουμε σήμερα στην κρίση σας με τίτλο «Ακολουθώντας το νερό από το χθες στο σήμερα» είναι ένα πρώτο δείγμα του φιλόδοξου προγράμματος «Ιστοριότοπος». Είναι επιμελημένο ώστε να γίνεται ελκυστικό και άκρως ενδιαφέρον σε εκείνους που απευθύνεται. Τόσο η πρωτοβουλία και η πρόταση, όσο και η διοικητική υποστήριξη του προγράμματος έγινε αποκλειστικά με εθελοντική εργασία των μελών του Δ.Σ. και των ανθρώπων του μουσείου. Ευελπιστούμε στην απόλυτη επιτυχία του προγράμματος με την ανταπόκριση των σχολείων σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, αφού έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή αρκετά σχολεία».

Ο κ. Βερίλλης

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Δομήνικος Βερίλλης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος Καρδίτσας στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του και της καλύτερης αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και του έμψυχου δυναμικού τους, ανέθεσε την αρμοδιότητα λειτουργίας του Μουσείου Ύδρευσης, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΚ στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείο “Λ. & Ν. Σακελλαρίου”. Για το σκοπό αυτό τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, συντάχθηκε ανάμεσα στη ΔΕΥΑΚ και το μουσείο μνημόνιο συνεργασίας και σήμερα, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δίνουμε στο εκπαιδευτικό κοινό του νομού και όχι μόνο, ένα άρτιο εκπαιδευτικό έντυπο με θέμα την ιστορία της ύδρευσης της πόλης. Τα μουσεία είναι πλέον υποχρεωμένα να απευθύνονται με τρόπο εύληπτο και άμεσο στην εκπαιδευτική κοινότητα και πιστεύουμε ότι το έντυπο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επικοινωνία των νέων με το μουσείο και την τοπική ιστορία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους, όσοι θεσμικά ή εθελοντικά στήριξαν αυτή την προσπάθεια, η οποία είχε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στο σωματείο «Φίλοι του Μουσείου», το οποίο εργάζεται άοκνα και αφιλοκερδώς για να διευκολύνει τη λειτουργία του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας και αποδείχτηκαν ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα για ανεύρεση οικονομικών πόρων και για διεύρυνση του κοινωνικού και επιστημονικού του έργου. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά και ελπίζουμε να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για κάθε δημότη που έχει όραμα να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με έργα ποιότητας.  Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τέλος και στη ΔΕΥΑΚ, η οποία συνέβαλε ως χορηγός στην έκδοση αυτή, αποδεικνύοντας ότι οι ενδοδημοτικές συνεργασίες εμπλουτίζουν την εμπειρία και την κοινωνική συνεισφορά όλων μας».

Ο κ. Παπαστολόπουλος

Ο πρόεδρος του Μουσείου Πόλης, κ. Αθ. Παπαστολόπουλος, ανέφερε σχετικά με τον «ιστοριότοπο» και τη συνεργασία του μουσείου με το σωματείο των «Φίλων»:

«Ως πρόεδρος του ιστορικού-λαογραφικού μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του δήμου Καρδίτσας αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχής και συνεπής απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους δημότες αυτής της πόλης και στη ΔΕΥΑΚ. Πριν ένα χρόνο αναλάβαμε ως μουσείο πόλης μια σοβαρή υποχρέωση: να μετατρέψουμε το μουσείο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ σε ένα χώρο δυναμικό και χρήσιμο, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της περιοχής θέτοντάς τον ταυτόχρονα στη διάθεση των μαθητών. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε ένα εκπαιδευτικό έντυπο που θα δώσει την ευκαιρία στο μουσείο ύδρευσης να επικοινωνήσει καλύτερα με το κοινό της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, του «ιστοριότοπου», το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται με πρωτοβουλία των «Φίλων του Μουσείου», ενός σωματείου που ιδρύθηκε για να διευκολύνει το μουσείο σε μια σειρά ζητήματα, όπως η εξεύρεση πόρων, η επικοινωνία και η γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό των στόχων του μουσείου. Ευχαριστώ τόσο το παρόν όσο και το προηγούμενο Δ.Σ. για την ανιδιοτελή προσφορά του και την άψογη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η συνεργασία μας με την εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να γίνει εντατικότερη στο μέλλον ώστε να αποδώσει καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την έκδοση».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η κ. Μαρία Ρήγα, διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, η οποία εκτός από τη χορηγία του εντύπου, είχε και την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του αντλιοστασίου.

Η κ. Λέκκα

Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας, η προϊσταμένη του μουσείου και επιστημονική υπεύθυνη του «ιστοριότοπου», κ. Φωτεινή Λέκκα ευχαρίστησε τη διοίκηση του συλλόγου των Φίλων καθώς και το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, τη Διοίκηση του Μουσείου, τη ΔΕΥΑΚ καθώς και όλους τους συντελεστές του εντύπου και συγκεκριμένα τον ερευνητή κ. Π. Κομπορόζο, την παιδαγωγό κ. Χρ. Τσαγγάρη και τον υπεύθυνο σχεδίασης κ. Νίκο Κωτούλα για το προσεγμένο αποτέλεσμα. Ανέφερε επίσης ότι το μουσείο προσβλέπει στη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και για το σκοπό αυτό έχει σταλεί σχετικό έγγραφο στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας όπως επίσης και στην περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν ήδη καθημερινές προγραμματισμένες επισκέψεις από δημοτικά και γυμνάσια του νομού για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του μουσείου, η οποία συνδέεται και με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού, την Κυριακή 22 Μαρτίου. Τα σχολεία που πρόκειται να επισκεφτούν το χώρο αυτή την εβδομάδα είναι συγκεκριμένα το 5ο δημοτικό σχολείο, το 3ο γυμνάσιο και το 1ο γυμνάσιο Παλαμά.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το χώρο, μπορούν να  επικοινωνούν με το μουσείο καθημερινά από τις 8.00 ως τις 3.00. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί διάθεση, το μουσείο θα πραγματοποιήσει σχετικό σεμινάριο εκπαίδευσης. 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για τα έργα στον Αχελώο
Επόμενο άρθρο Επιτυχημένη εκδήλωση - ενημέρωση των αγροτών